“Blijkbaar mag je maar op één manier, met kaarsjes en muziek, je onvrede en medeleven uiten.”

Sedert paaszondag werden massa’s bladzijden geschreven en specialisten bevraagd over de circa 500 voetbalhooligans die die dag de stille wake op het Beursplein in Brussel kwamen verstoren. De media waren het er al snel over eens dat het om extreemrechts fascistisch tuig zonder respect voor de slachtoffers ging, maar vergeet alles wat u de afgelopen dagen hoorde en las.

2016-13_13_Hooligans Beurs reageren (Medium)
Bovenstaande foto werd op Facebook gedeeld door een hooligan met Arabisch klinkende naam. Het bijschrift luidde: “Zijn dit nazi’s, fucking media?” Naast verwijten aan de media, kwam in de reacties de boodschap “Samen met alle kleuren en nationaliteiten tegen IS!” vaak terug. Een ander beeld dan het eenzijdige beeld dat in de media wordt verspreid met andere woorden.

Aangezien mensen als Salah Abdeslam blijkbaar een topadvocaat verdienen en mensen als Younes Deleforterie een forum op onze staatszender, leek het ons niet onredelijk om ook eens een gesprek te hebben met de organisatie van de gewraakte manifestatie. Alain, vertegenwoordiger van de harde kern van Club Bruggesupporters die met Pasen naar Brussel trokken, wilde ons te woord staan voor een openhartig gesprek. Dat schept op alle mogelijke manieren een heel ander beeld dan wat u tot vandaag in de media kon vernemen. De frustratie bij de voetbalsupporters over de mediaverslaggeving is dan ook enorm.

Wie nam het initiatief voor jullie betoging?

Het initiatief werd genomen door een twaalftal voetbalsupporters, hooligans zo u wil. De woensdag voor de actie op paaszondag zijn we met twee tot drie mensen per club samengekomen en hebben we de actie besproken en gepland. Casuals United Belgium had met het hele gebeuren niets te maken, hoewel dat overal in de media wordt beweerd, en ze misschien ook wel de pluimen ervan op hun hoed willen steken; als ik dat zo mag zeggen. Er was wel een vlag van hen te zien, maar eigenlijk is dat geen echte organisatie.

Op welke manier zijn jullie georganiseerd?

We zijn een los verbond van allemaal onafhankelijke supportersclubs, de harde kernen, uit het hele land. Voltallig beschikken we over 1.500 tot 2.000 man. We hebben al decennia problemen onder elkaar, en een heel jaar door bij elke voetbalwedstrijd zouden we op elkaars gezicht slaan. Nu komen we echter hand in hand de straat op voor hetzelfde doel. De persoonlijke problemen worden opzijgezet voor hetzelfde gedachtengoed.

Communautaire problemen zijn in deze ondergeschikt. Ik ben van de harde kern van Club Brugge en bij ons zijn ze zeer Vlaamsgezind, maar dit gaat om het Belgische beleid en dan moet je bepaalde ideeën opzij kunnen zetten. Op dit moment zijn er nu eenmaal belangrijkere zaken. Je moet eerst de hoofdzaken aanpakken en daarna kan je nog genoeg ruzie onder elkaar maken. Het gaat hier over de veiligheid van de burgers.

Hoe zijn jullie er als voetbalsupporters toe gekomen om IS en de islam tot thema van jullie activiteiten te maken?

De islam was het thema niet. Het ging enkel om IS en de veiligheid van de burgers. Er deden zelfs enkele moslims met ons mee en mensen van andere etnische groepen. De actie was enkel en alleen tegen IS en het veel te lakse Belgische beleid tegen moslimextremisten gericht. Als je bekijkt hoe wij elke week op de voetbal worden behandeld en dat vergelijkt met hoe men IS-sympathisanten pampert… Dat zijn we kotsbeu.

Als er bij ons op de voetbal bijvoorbeeld iemand een middelvinger naar de politie opsteekt, krijgt hij drie maanden stadionverbod en 350 euro boete. Als jonge radicale moslims ordediensten aanvallen vlak na een bomaanslag, dan worden ze een uur administratief aangehouden en mogen ze weer vertrekken. Jongens van ons die zondag vielen, hebben ze opgeraapt en de volgende dag om 12 uur pas weer vrijgelaten. Wat hadden die gedaan? Niets! Daar klopt toch iets niet?

Waarom trokken jullie precies op Pasen naar het Beursplein en de daar aan de gang zijnde activiteiten?

We zouden deelnemen aan de “Mars tegen de Angst” en gewoon achteraan de groep aansluiten. Toen die werd geannuleerd, uit angst, hebben wij beslist om toch te komen. We wilden de mensen steunen die daar zaten. Doordat alles nadien gemanipuleerd is weergegeven in de media, is dat helaas niet echt overgekomen…

[ot-video type=”youtube” url=”https://www.youtube.com/watch?v=pZ1N9YHLedg”]In het zwart geklede mannen met maskers, bommetjes, de Hitlergroet, straatmeubilair dat in het rond vliegt… dan kan je toch geen fraai beeld verwachten?

Van de 500 personen die met ons optrokken, waren er misschien een tiental heethoofden die Bengaals vuur en bommetjes gebruikten en de Hitlergroet brachten. Die zijn dan ook tot de orde geroepen, want de richtlijnen waren op dat vlak heel erg duidelijk. Helaas zijn het wel die tien die nu constant in beeld worden gebracht en worden uitvergroot. De andere 490 zijn daar het slachtoffer van.

En de zwarte kledij en gezichtsbedekking?

Zwart is de kleur van de rouw. Dat is men blijkbaar vergeten. Het probleem met de gezichtsbedekking is dat sommige jongens een hoge functie bekleden. Ik heb daarom gevraagd dat ze midden in de groep of achteraan zouden lopen om minder in beeld te komen. Dat ze die dan toch voor hun gezicht doen, is jammer, maar vooral omdat we toch altijd als de slechten worden afgeschilderd. Als de media vanaf morgen eens iedereen op een eerlijke en gelijke manier zou behandelen, dan zou zich dat niet meer voordoen.

Hooligans met hoge functies, dat past niet bij het beeld van een bende marginalen?

Als men ons als marginalen wil afschilderen, dat men dan eerst eens komt kijken wat we allemaal doen van werk. Ik denk dat 80 procent van ons hardwerkende mensen zijn, ook in overheidsdienst. Ik denk dat tussen de mensen die daar al vijf dagen op die trappen zitten veel meer OCMW-steuntrekkers en doppers aanwezig waren. Anders kun je daar toch geen vijf dagen gaan zitten?

Voor site beursplein (Medium)
Het Beursplein in Brussel

Hoe werd er op jullie aanwezigheid gereageerd?

Bij het vertrek in Vilvoorde was de politie heel positief. We zijn daar op de trein gestapt en applaudisseerden bij aankomst in Brussel voor de militairen uit dankbaarheid voor het werk dat ze leveren. Ook met de politie verliep alles goed en hartelijk, tot we aan het Beursplein kwamen en er enkele zogenaamde vredesactivisten het nodig vonden om jongens van ons te bespuwen of weg te duwen. Blijkbaar mag je maar op één bepaalde manier je onvrede uiten en dat is door te treuren. Die mensen zijn op die manier pas echt discriminerend. We zitten precies weer in de tijd van de flowerpower. Alleen mensen met bloemen die dansen en een kaarsje aansteken zijn goed, maar wij zijn het net kotsbeu dat een Belg denkt dat je door een kaarsje te branden en een krijttekeningetje op de grond te maken IS kunt afschrikken om in België nog aanslagen te plegen. En als de regering zelf niet harder gaat optreden…

Waar ging het mis met de politie?

De politie is onnodig geweld beginnen gebruiken. Ze hebben het waterkanon ingezet, zijn met traangas beginnen spuiten. De schermutselingen op televisie getoond, waar met planten en borden werd gegooid, vonden plaats op een kilometer van het Beursplein, ver weg van de “rouwenden”. Trouwens, met de politie viel niet te praten. Als je iets vroeg, kreeg je meteen een wapenstok tegen je gezicht of werd je opgepakt.

Een Italiaanse journaliste vroeg me waarom de politie met waterkannonnen, schilden en lange wapenstokken afkwam, terwijl er niets gebeurde. Ik stelde voor dat ze het aan de politie zou gaan vragen. Wat ze ook deed. Toen hebben ze haar ook bedreigd en moest ze samen met ons verdwijnen.

Hoe kijkt u terug op de actie aan het Beursplein?

We waren tijdens de actie met, naar ik denk, een 500-tal, misschien meer. De media spreekt maar van een 450 mensen, maar ik denk dat het meer was. Als je dan weet dat omwille van Pasen de helft van de mensen thuis niet weg kon, door familiale verplichtingen, dan denk ik dat er op een andere dag veel meer volk geweest zou zijn. Wij vonden de actie zeer geslaagd tot aan het moment dat de politie er anders over dacht.

“Voltallig beschikken we over 1.500 tot 2.000 man”

Casuals United Belgium kondigt op Facebook een nieuwe actie aan, op 2 april in Molenbeek, waar het deelneemt aan de “Grande manifestation européenne” met als slogan “expulsons les islamistes”, “laten we de islamisten verdrijven”. Doen jullie mee?

Nee, daar doen we niet aan mee. Er zullen misschien individuen van ons meegaan, maar zeker niet in naam van onze groep. Met Pasen wilde er ook al een deel van de jongens naar Molenbeek gaan, maar dan word je nog meer afgeschilderd als opruiers en onruststokers en dat wilden we niet. Het is wel ver gekomen dat je, als je in België in een straat loopt al als een uitdager of lastpost wordt bestempeld. In ieder geval hebben we voor de afgelopen actie bij elkaar gezeten en om die reden beslist om gewoon naar het Beursplein te gaan.

Wat is jullie relatie tot bijvoorbeeld Pegida?

Ik kan die mensen wel begrijpen en heb er sympathie voor, maar ik ben niet bereid om hun breekijzer te worden zoals vroeger de VMO dat was voor de Volksunie. Het interesseert ons niet om door hen gebruikt te worden. Bovendien zijn veel van onze jongens niet rechts. Ze zijn bezorgd over de toekomst van henzelf en hun kinderen en doen daarom mee. Maar ik denk dat meer dan de helft zou afhaken indien ze met Pegida mee zouden moeten gaan.

Je woont in een land, betaalt je arm aan taksen en belastingen, voor uw veiligheid klinkt het dan. Maar als je dan ziet dat de staat de veiligheid van de burgers niet meer kan waarborgen, waarom moeten we dan nog betalen? We mogen dit niet en dat niet, maar als IS-sympathisanten met stenen naar de politie gooien, dan moeten we eens met de ouders gaan praten, want dan is er een probleem.

Plannen jullie nog gelijkaardige acties?

Als het zo is in België dat je daarvoor elke keer als nazi wordt bestempeld, dan gaan er nog wel acties volgen, denk ik. Ik heb geen glazen bol, maar er is nu al sprake van om nog eens bij mekaar te komen. We gaan bij een volgende actie wel met veel meer zijn dan voorbije zondag.

Wart van Schel

1 REACTIE

Comments are closed.