2016-13_02_Van Molenbeek tot Raqqa (Medium)Het is gebeurd, een aanslag door IS in België. Balans: meer dan dertig doden en ongeveer driehonderd gewonden. We moeten boos zijn. Boos omwille van de aanslag zelf, maar woedend omdat er letterlijk jarenlang werd gewaarschuwd voor de omstandigheden die toelaten dat zoiets gebeurt. De debatten over een fusie van de politiezones, de te weinig middelen die worden geïnvesteerd in het leger en de inlichtingendiensten, de situatie in Molenbeek, de sluipende radicalisering in België. Hoe vaak zijn deze bezorgdheden al niet bediscussieerd geweest zonder een tastbaar resultaat?

Herinnert u zich de Brusselse burgemeester, Freddy Thielemans, die sprak van een “fait divers” nadat een gangster in het centrum van de stad met een AK-47 het vuur had geopend? Diezelfde gangster was nu ‘gepromoveerd’ tot terrorist en blies zichzelf op. Hallo, Freddy? Heeft iemand van de media de moeite gedaan hem te contacteren?

Herinnert u zich Phillipe Moureaux, die meer dan twintig jaar burgemeester is geweest van Molenbeek en zich steeds tegen een fusie van de politiezones heeft verzet. Op de radio zei ‘veiligheidsexpert’ Brice de Ruyver dat er een samenspel is tussen zware criminaliteit en terrorisme, want er is al een bereidheid om geweld te gebruiken en de vaardigheden in de zware criminaliteit komen ook van pas bij terreurdaden. Met andere woorden, zware criminaliteit en terrorisme zijn twee handen op één buik. Jarenlange tolerantie, laksheid, verzet tegen één politiezone en het riedeltje van te weinig kansen, hebben geleid tot het “shit hole” dat Molenbeek nu is. En neen, de verplichte disclaimer, niet alle Molenbekenaars zijn terroristen, niet alle islamitische jongeren van Brussel zijn radicalen, en ja, er gebeuren ook goede dingen in Brusselse gemeente.

Cocktail van criminaliteit en radicale islam

Neemt niet weg dat er in Molenbeek een parallelle samenleving is ontstaan, over het algemeen arm, onwetend en laag opgeleid, die leeft op een cocktail van criminaliteit en radicale islam. Vraag dat maar aan de tweehonderd ‘jongeren’ die de arrestatie van de meest gezochte crimineel wilden dwarsbommen door het gooien van stenen en andere projectielen naar de ordediensten. Hallo, Phillipe?

Salah Abdeslam was enkele maanden wellicht de meest gezochte man in Europa, zijn gezicht verscheen zelfs op CNN. Hij was totaal onvindbaar. Maar wanneer de politie een geheime raid organiseert op zijn verblijfplaats, weet plots half Molenbeek dat het gaat om de arrestatie van Abdeslam. Dat kan toch niet kloppen? Niet alleen wist men het, men komt ook nog eens op straat om de arrestatie te verhinderen.

Normaal zou dit laatste door de media zijn doodgezwegen, maar het was minister-president Bourgeois die de media terecht verweet hier niet over te berichten. Zo kwam het toch in de openbaarheid.

Herinnert u zich nog Kris Peeters die, heimelijk vanuit zijn kabinet, ageerde tegen de beslissing om militairen naar Antwerpen te sturen? Herinnert u zich Marc Reynebeau die, in zijn essay “veiligheidspsychose”, schreef dat de federale regering met de maatregelen ruim overdreef? Hallo, Kris? Hallo, Marc? Nu de doden in de mortuaria opgestapeld liggen en nu het DVI probeert de onherkenbaar verminkte slachtoffers te identificeren, hoor je hen niet meer. Wat hebben wij Vlamingen Onze-Lieve-Heer toch aangedaan om opgezadeld te zijn met dergelijke politici en intellectuelen?

Positieve gevolgen

Toch zijn er ook drie goede zaken te vermelden.

Het Federal Bureau of Investigation en (via een gewonde militair) het onbekende Defence Intelligence Agency zullen met gretigheid mensen en middelen kunnen vrijmaken om de onderbemande Staatsveiligheid te ontlasten. Dit is omdat er volgens de media ook Amerikaanse slachtoffers te betreuren waren, waardoor een bevoegdheid ontstaat voor het Amerikaanse strafrecht. En als Belgische mededaders of medeplichtigen ooit zouden worden uitgeleverd aan de VS, bestaat de kans dat ze de doodstraf krijgen.

IS is bij monde van haar Antwerpse woordvoerder zo dom geweest de aanslagen op te eisen. Dit is een oorlogsdaad. Hierdoor verkrijgt het Belgische leger juridisch gezien het recht om zichzelf te verdedigen tegen IS in Syrië. Voorheen bestond dit recht absoluut niet en was er enkel een juridische grond voor luchtsteun in Irak, gecreëerd door de toestemming van de Iraakse regering.

Het Syrische regeringsleger heeft, met steun van Russische bombardementsvliegtuigen, de historische stad Palmyra heroverd op IS. De terreurorganisatie rijfde miljoenen binnen door de handel in antieke voorwerpen. Die inkomstenbron is nu verstoord. Ook ligt Palmyra strategisch op de weg naar Deir el Zor en de IS-hoofdstad Raqqa, maar dat is een taak die het Syrisch regeringsleger niet alleen aan kan, niet zonder Russische én westerse steun.

JM