Pro toetreding

In de Republikeinse voorverkiezingen zijn het vooral de persoonlijke aanvallen en verwijten die het nieuws halen. Wat de kandidaten politiek te vertellen hebben, daar hoor en lees je veel minder over. Nochtans worden door de kandidaten tijdens televisiedebatten soms merkwaardige dingen verteld. Neem nu John Kasich, de gouverneur van Ohio, en hoewel onderbelicht, nog steeds in de race als kandidaat. Die verklaarde in het laatste debat dat de EU een fout maakt door ‘Turkije niet toe te laten tot de Europese economische sfeer’. Een cryptische uitspraak, maar moeilijk anders te interpreteren dan dat Kasich pleit voor een Turkse toetreding tot de EU. Nu weten we al langer dat veel Amerikaanse politici zo’n toetreding genegen zijn, maar gezien de recente ontwikkelingen in Turkije én de pijnlijke afwikkeling van de Europese vluchtelingencrisis, is Kasichs pleidooi op zijn minst ongelukkig te noemen. Vraag is of de man dat zelf beseft.

Nepaangiften

Momenteel zit Geert Wilders op het beklaagdenbankje voor zijn ‘minder, minder, minder’ van enkele jaren geleden. Herinner u dat toen duizenden aangiften tegen de flamboyante politicus werd gedaan, allemaal op voorgedrukte en massaal verspreide formulieren. Hier en daar lagen ze zelfs klaar op het politiebureau. Nu blijken honderden van die aangiften nep, omdat diegenen die ze ondertekenden, geen idee hadden waar ze hun krabbel onder zetten. Vooral moskeeën lieten zich niet onbetuigd om zo stromen aangiften te produceren. Sommige ondertekenaars blijken zelfs analfabeet te zijn. Het lijkt er steeds meer op dat de rechtszaak tegen Wilders als een kaartenhuis in elkaar aan het zakken is. Al weet je natuurlijk nooit: er kan altijd wel een vooringenomen rechter gevonden worden om toch een veroordeling uit te spreken. Dat weten wij in Vlaanderen maar al te goed.

Grapjas

Nadat ‘indianenvoorvechtster’ Suzan Harjo in De Standaard had verklaard dat voetbalclub AA Gent het best al zijn indianensymboliek overboord zou gooien, wegens beledigend voor de betrokken volksgroep, kon een supporter het niet laten om even haar Engelstalige Wikipedia-pagina onder handen te nemen. Na de gebruikelijk biografische gegevens verscheen daar ineens volgend zinnetje: ‘She’s a Club Brugge supporter and she wants to change Gent’s logo. Vuile boer.’ Die laatste twee woorden verdwenen al snel, en na enkele uren werd ook de eerste zin verwijderd. Maar de Buffalo in kwestie had toch even zijn gram gehaald.