2016-17_02_Eric - Merkel en Obama (Medium)Ebru Umar en de mythe van de geïntegreerde Turk

“Hoera eindelijk een landverrader gepakt”; “Gelijk naar de dierentuin brengen”; “Levenslang opsluiten in een paardenstal”; “Levend koken”; “Hard aanpakken zulke monsters’,… Dit, en nog meer fraais, stond te lezen op een Hollandse Facebookpagina. Werd er een notoire pedofiel opgepakt? Was er een terrorist gearresteerd? Was een IS-leider bij de lurven gevat? Neen, het voorwerp van de haat was de journaliste Ebru Umar, die in Turkije was opgepakt door de politie van Erdogan. En de auteurs van de verwensingen waren allemaal, net als Umar, Nederlanders van Turkse afkomst.

Homans nijpt progressieven waar het pijn doet

“Beu”, wat een pittig Vlaams woordje. Liesbeth Homans (N-VA) is het “beu”. De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding moet, zoals wij, elke dag horen dat “zo goed als elke Vlaming een racist is en per definitie discrimineert en stigmatiseert”, en dus zelfs religieus radicalisme zou creëren. Schuldig, dat zijn we zelf, want wij ontnemen vreemdelingen alle kansen, laten migranten aan hun lot over, enz. Dat is dikke zever, schreef Homans vorige dinsdag in De Morgen. Ze herhaalde het nog eens in Het Nieuwsblad.

Een waarschijnlijk verstandshuwelijk

Voor de VS en Saoedi-Arabië zijn de jaren van melk en honing voorbij. De aanvaringen van de voorbije jaren, regelmatiger en bitsiger, hebben diepe sporen nagelaten. Toch maken de reële belangen, die er nog steeds zijn, een resolute scheiding vrijwel onmogelijk. Hamvraag is: welk evenwicht kan bereikt worden?

Wilfried Vandaele (N-VA): “Als dit waar is, heeft hoofdredactie VRT een probleem”

Voormalig VUB-professor Frank Thevissen postte na de rellen van 2 april in Molenbeek een filmpje op zijn YouTube-kanaal waarin hij de VRT- en VTM-verslaggeving terzake met elkaar vergelijk. Hij toonde daarin aan dat de VRT de zaken bewust en actief mooier voorstelde dan ze waren. VRT-hoofdredacteur Soenens verweerde zich fel in een publieke reactie, maar die reactie, zo blijkt uit verder onderzoek en politieverklaringen, staat bol van de onwaarheden…

Brusselse expansieplannen duidelijker

De kranten brengen momenteel weinig nieuws over het geplande nationale voetbalstadion in Grimbergen, maar achter de schermen wordt momenteel naarstig voortgewerkt om het project alsnog door de strot van de Vlamingen te duwen. Bij het Grimbergse gemeentebestuur kwam in de paasvakantie het nieuwe ontwerp van ‘Milieu Effect Rapport’ (MER) toe. Dat is een voorbereidende studie waarin alle mogelijke prognoses worden gemaakt over de impact van de bouwprojecten op de omgeving. Het gaat om een turf van 900 bladzijden vol wetenschappelijke studies en heel veel camouflagetrucs.

Als de fascisten terugkeren…

… zullen ze zich antifascist noemen. Dit is een gezegde van de grote Joods-Nederlandse historicus Jacques Presser (niet van Winston Churchill) die zijn vrouw Dé in Auschwitz verloor.