Limburgs leed

Op het vlak van (openbaar) vervoer en wegen is Limburg niet de meest verwende provincie. Iedereen is het erover eens dat de beruchte en zeer noodzakelijke Noord-Zuidverbinding moet worden gerealiseerd. Snel gaat het in ieder geval niet, want er wordt al veertig jaar over dit dossier geleuterd. Toch is de Vlaamse overheid van goede wil en is een soort begin van aanpak in de steigers gezet. Probleem is dat je dan altijd van die lieden krijgt die naar de Raad van State lopen om de boel lam te leggen. Lode Ceyssens (CD&V) wilde weten of dergelijke blokkeringen kunnen worden omzeild met een nooddecreet. Minister Weyts is de Noord-Zuidverbinding erg toegedaan en hij heeft plannen B in de kast liggen; een heus nooddecreet – waarop van diverse zijden wordt aangedrongen – vond hij nog niet helemaal opportuun. Tenminste wordt er toch al werk van gemaakt, zodat kan worden gehoopt dat spoedig het bronsgroen eikenhout op behoorlijke wijze te doorklieven valt.

Enkelbanden

Ook groteske vormen neemt het enkelbandendossier aan. De laatste staatshervorming heeft gewild dat de gemeenschappen bevoegd worden voor het elektronisch toezicht. Helaas is er iets fout gelopen met de aanbestedingsprocedure, zodat nu een flink aantal lieverds zit te wachten op een “Vlaamse” enkelband. Lorin Parys (N-VA) en Katrien Schryvers (CD&V) vonden dat dat een probleem begint te worden voor onder meer “de geloofwaardigheid van Justitie”. Minister Vandeurzen schetste wat er allemaal fout gelopen was, veel, maar de administratie doet er alles aan om het elektronisch toezicht zo goed mogelijk te realiseren. Ortwin Depoortere (VB) zag in de hele saga het gevolg van een zoveelste slechte staatshervorming en hevelde liefst Justitie compleet naar Vlaanderen over. Het is misschien een ideetje.

Klimaattop

De eerste Vlaamse “klimaattop” is een feit. Zoals was te vrezen, werd daar in ons parlement over nagekaart. Robrecht Bothuyne (CD&V), Joris Vandenbroucke (sp.a) en – uiteraard – Hermes Sanctorum (Groen) kwamen “de planeet redden”, zoals Bothuyne het verwoordde. Terzijde kon worden vernomen dat minister Schauvliege nog eens driehonderd miljoen euro extra veil heeft voor het klimaatcircus. Wat een nuttige dingen zou men met die mooie geldsom niet kunnen doen…

Vandenbroucke, als goede sos door het onderwerp geobsedeerd, zeurde een eind weg over de vloot bussen van De Lijn die niet genoeg vergroende omdat nieuwe dieselbussen worden aangekocht. Dat werd ontkend door minister Weyts volgens wie het ging om propere, groene dieselbussen.

Voor Sanctorum was het Vlaamse klimaatbeleid nog ontoereikend en kon het niet dat men projecten als Uplace zou vergunnen, of de Brusselse Ring zou verbreden, want dat zal allemaal voor nog meer uitstoot zorgen. Zo zullen we de doelstellingen van “Parijs” inderdaad niet halen, daar is namelijk beslist dat de aarde met nog maar anderhalve graad mag opwarmen. Gelukkig zullen daar in de Klimaatcommissie en in de klimaatrondetafels van Schauvliege wel oplossingen voor worden gevonden. Zoals gebruikelijk maakte niemand een sceptische opmerking en gaat de windhandel onverminderd voort.

Tijd en energie genoeg

De Brusselse politie staat onder zware druk. Afgesloten tunnels, terreurdreiging, bomaanslagen en dan nog interne klachten voor afpersing. Ze zitten daar op hun tandvlees, zou menig mens denken, met extra patrouilles en dergelijke…

Niet zo voor politie-inspecteur J. Francart van de Brusselse politie, zone hoofdstad. Die wakkere politiemens ontdekte in de Drukpersstraat een auto in overtreding: een auto waarvan de B op de nummerplaat zowel achteraan als vooraan overplakt was met een zelfklever met het opschrift VL.

Inspecteur J. Francart zag onmiddellijk het extreme gevaar dat deze wagen en zijn geradicaliseerde eigenaar opleverde, en zwierde hem prompt het boekje op. Boete te betalen: 55 euro. Het overkleven van de B is immers een overtreding eerste graad, volgens KB 20.07.2001.

Dat het Vlaams Parlement een straat verder gelegen is, deed bij die wakkere flik blijkbaar geen lampje branden. Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx van N-VA is alvast niet van plan de boete te betalen. Evenmin is hij van plan de VL-zelfklevers te verwijderen. Wordt vervolgd.