Zondag trok de zogenaamde “Mars tegen Terreur en Haat” door Brussel. Iedereen was op die demonstratie welkom, behalve natuurlijk diegenen die al meer dan een kwarteeuw waarschuwden voor wat op 22 maart jammer genoeg werkelijkheid werd. Zo gaat dat nu eenmaal.

Meer dan 150 organisaties hadden opgeroepen om te komen betogen. Inclusief slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers, hulpdiensten en een rist “m’as-tu vu”-politici telde de politie met een welwillend oog zevenduizend deelnemers. Dat zijn er nog geen vijftig per deelnemende organisatie. Men kan zich dus ernstig afvragen wat nu de werkelijke impact is van die 150 organisaties.

Thema gekaapt door links

Eén zaak is overduidelijk: de betoging, met als achterliggend idee het herdenken van de slachtoffers van de blinde terreur, werd volledig door links gemanipuleerd. Niet de overheid was de initiatiefnemer, wel een “dochteronderneming” van Hart boven Hard, voor de gelegenheid omgedoopt tot Hart boven Haat.

Bij die ondersteunde organisaties: ACOD-VRT, Oxfam, Comac (PvdA), Honduraswerkgroep, Zulu World vzw, 11.11.11., ACW, ACV, ABVV, Masereelfonds,  School zonder racisme, enz.

Ons interviewt ons

Dat er niet bepaald veel volk was komen opdagen, bleek ook uit het verslag op het VRT Nieuws. Eén van de geïnterviewden was een zekere Veerle Segers. Veerle wie? Wel, Veerle was zondag in Brussel komen wandelen om aan haar kinderen de samenhorigheid te laten zien, vertelde ze voor de camera. Wat VRT Nieuws niet vermeldde, was het beroep van Veerle Segers. Zij blijkt namelijk producer te zijn bij… Radio 2.

Nu kunnen wij gerust verdragen dat werknemers van de VRT in hun vrije tijd meestappen in een betoging. Wij doen dat bij gelegenheid immers ook. Maar we vinden het toch een beetje onkies dat net zij er dan uitgepikt worden voor een interview met een schijnbaar willekeurige betoger. Was het niveau van de andere betogers dan werkelijk zo laag?