Het was toch weer even knipperen met de ogen bij het lezen van VAB Magazine, editie april. Op blz. 81 lees ik de bijlage “Bierhopper, de special voor de bierliefhebber”, 18 pagina’s puur Belgisch biergenot. Bierkenner en journalist Geert van Lierde, tevens ondervoorzitter van de Vereniging van Belgische Bierjournalisten, loodst ons naar elke provincie en geeft ons daarbij een summier overzicht van verschillende brouwerijen en bieren. Eerst komt de provincie Antwerpen aan de beurt, dan volgt Oost-Vlaanderen. Daarna volgen de andere Vlaamse provincies. Maar wat met Brussel? Geen probleem voor de VAB. Brussel wordt bijgevoegd bij Waals-Brabant. Niet als apart gewest, neen, Brussel en Waals-Brabant worden als eenheid beschouwd en worden in hetzelfde hoofdstuk besproken. Zo simpel is aardrijkskunde voor de VAB.

La Fédération Wallonie-Bruxelles mag dan alleen bestaan in de hoofden van de Franstaligen, maar herhaal het voldoende en de Vlamingen stappen in het verhaal mee. De VAB op kop. Maar goed dat Jozef van Overstraeten het niet meer moet meemaken.

Karl van Camp