2016-21_12_Eric - Gaston Berghmans en Leo Martin (Medium)Rechtse wind door Europa, rechtse bries door Vlaanderen

Norbert Hofer mag dan het presidentschap van Oostenrijk met een paar stemmen gemist hebben, het electorale succes van de rechtse FPÖ heeft velen verbaasd. De verschillende rechts-identitaire partijen van Europa hebben moeilijke momenten gekend. Vandaag zijn ze terug, sterker dan ooit. Marine Le Pen zal in 2017 bijna zeker doorstoten naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Met bijna 30% van de kiesintenties zou ze zelfs de eerste ronde winnen. In Nederland is de PVV van Wilders al een tijdje de grootste van het land, in de opiniepeilingen. De partij kan meer dan een kwart van de kiezers achter zich verzamelen. Hoe zal deze rechtse wind zich laten voelen in Vlaanderen?

Criminaliteit met cultuurgoederen is meer dan kunstdiefstal

Enkele weken geleden werd de Cel Kunstdiefstallen bij de Federale Politie definitief opgedoekt. Volgens minister Jambon is kunstdiefstal een diefstal als alle andere, die ook door niet-gespecialiseerde speurders kan worden opgelost. Daarmee volgt België een Europese trend waarbij kunstdiefstal als minder belangrijk wordt beschouwd. Men gaat daarbij voorbij aan het feit dat criminaliteit met cultuurgoederen wel wat ruimer is dan het stelen en terug aan de man brengen van een kunstwerk. Criminaliteit met cultuurgoederen heeft ook te maken met oplichting, namaak, vervalsing, witwaspraktijken en financiering van terrorisme.

Antiracisme keldert eco-feministen in Zweden

Grijpt u ook altijd automatisch naar maagtabletten wanneer u het chronisch verontwaardigde tweetal Kristof Calvo en Meyrem Almaci weer eens op tv ziet verschijnen? Wees dan blij dat u tenminste van de Zweedse eco-feministen van Miljöpartiet de gröna bespaard blijft. Zij zouden liever vandaag nog dan morgen in Zweden een soort van groen femi-kalifaat willen uitroepen. Alleen kwamen ze enkele weken geleden zwaar in de problemen omwille van hun dolgedraaid antiracisme dat zelfs de meest archaïsche wereldbeelden wil goedpraten als ze maar uit de “juiste” hoek komen.

Praten met rector Rik Torfs: “De splitsing van Leuven was puur goud”

Rik Torfs is zacht, diplomatisch en gebeten door zijn universiteit. Hij beoogt een tweede mandaat als rector van de KU Leuven. Met de Associatie, een Melkweg van hogescholen, bereikt Leuven 110.000 studenten. De splitsing van 1968 grondvestte de KU Leuven sneller als een internationale klepper in het avant-garde-onderzoek en met gelijklopende aandacht voor de kennisverwerving en de vorming. De UCL is een partner onder meer in medische innovatie.

De mythe van het Sykes-Picotverdrag

De akkoorden van Sykes-Picot, dit jaar precies een eeuw oud, mogen dan al wat boeiende bladzijden geschiedenis opleveren. In werkelijkheid was hun effect op de latere geschiedenis van het Midden-Oosten beduidend kleiner dan vaak aangenomen wordt. Anno 2016 is de deal van weleer vooral een manier om de eigen verantwoordelijkheid af te wentelen.

Helden van klei en papier

In het Museum van Mariemont loopt een tentoonstelling met tekeningen en terracottabeelden die bewaard worden in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Sinds het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen in november 2011 de deuren sloot voor grote restauratie- en verbouwingswerken is de indrukwekkende verzameling gelukkig niet helemaal verdwenen in de depots. Het KMSKA heeft er wijselijk voor gekozen werken in bruikleen te geven aan musea die er interessante dingen mee doen.