2016-19_05_Echos (Medium)Ongelooflijk lonend

Exit Turtelboom, elegant kaltgestellt, en welkom Bart Tommelein. De nieuwbakken minister werd ingezworen zoals het hoort, waarna de feestelijkheden werden voortgezet.

Feestelijkheden in de vorm van een actualiteitsdebat, dat mocht ook weer eens, over het energiebeleid van de Vlaamse regering. Vorige week schreef onze confrater hier dat genoemd beleid een rommeltje is – wat nog zacht is uitgedrukt. Het debat zou in die rommel alvast weinig orde scheppen.

De palavers werden ingeleid door Geert Bourgeois die het bekende riedeltje over hernieuwbare energie en klimaatdoelstellingen kwam afdraaien. Wat dat laatste betreft, zijn we nog niet van de ellende verlost, want “Parijs” bepaalt dat de klimaatteugels vanaf 2020 nog wat strakker zullen worden aangehaald. Vlaanderen investeert dus voort in windmolens en tutti quanti, investeringen die, aldus Bourgeois, “ongelooflijk lonend” voor onze economie zullen blijken te zijn. Ook meldde de minister-president dat hij voorstander is van belastingverlaging, maar dat “de heffing” blijft bestaan.

Tommeltol

Tommelein mag al meteen aan de slag. Hij zal een energieplan opstellen dat Vlaanderen in de vaart der volkeren zal opstoten en, nu ook op het gebied van energie, tot topregio zal maken. Achter dat energieplan kon de meerderheid zich handig verschuilen om het nog niet over concrete maatregelen te hebben, of om met name vaag te blijven over hoe het nu verder moet met de gehate Turteltaks. Dat maakte het sp.a en Groen bijzonder makkelijk om zout in de wonde te wrijven.

De welbespraakte Björn Rzoska (Groen) maakte gehakt van het tot nu toe gevoerde energiebeleid, een “klungelbeleid” wat hem betrof, en van het politieke nummertje dat rond de ministerwissel was opgevoerd. Aan Rzoska komt in ieder geval de eer toe een nieuw woordje, dat ongetwijfeld spoedig mondgemeen zal worden, te hebben gelanceerd. In zijn pleidooi voor onmiddellijke afschaffing van de Turteltaks waarschuwde hij ervoor de naar Annemie genoemde heffing nu niet door een “Tommeltaks” te doen opvolgen.

Mooie duit

In ieder geval komt door de de-investering in de Gentse biomassacentrale twee miljard euro vrij. Dat kan zelfs oplopen tot vier miljard als men erin slaagt ook de centrale in Genk te aborteren, maar dat ligt contractueel wat lastiger. In welk scenario dan ook kan de Vlaamse regering een mooie duit bijschrijven. Schaf daarmee de Turteltaks af, of verlaag en hervorm die tenminste, klonk het unisono vanaf de oppositiebanken. Bij de meerderheid werd vooral geschoten op de destijds door rode Freya aangerichte ravage en werd nog meer benadrukt dat het toekomstige energiebeleid (dat met niet genoeg superlatieven kan worden beschreven) vele investeringen zal vragen.

Het was niet helemaal zo bedoeld, maar Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) toonde aan waar het kalf gebonden ligt: om de andere minister werd een nieuwe technologie tot heilige koe verheven, wat van het energiebeleid een grote puinhoop maakte. Dit nu behoorde, volgens Schiltz, tot het verleden. Iets waaraan wij sterk durven te twijfelen.

Pluralisme

Voorspelbaar was er een vraagje over het voorgenomen “actief pluralisme” in het katholiek onderwijs, of wat daar hier te lande voor doorgaat. Chris Janssens (VB) besteeg het islampaard en was voorts niet te spreken over de “wereldvreemdheid” van het soort idioten dat dergelijke onzin bedenkt. Groene onderwijsmiep Elisabeth Meuleman kwam over hetzelfde onderwerp zeuren en vond, anders dan Janssens, het idee “nobel en lovenswaardig”. Het zou nog mooier worden, vond ze, als er ook nog een vak “levensbeschouwing en burgerschap” bij kwam om zo nog meer “dialoog” te krijgen. Minister Crevits wees op de vrijheid van onderwijs en was, ook al is ze niet rechtstreeks betrokken, de “openheid”, hoe kan het ook anders, zeer genegen.

Het opvallendste commentaar kwam uiteraard van Jean-Jacques “Robespierre” de Gucht (Open Vld) die nog maar eens de levensbeschouwelijke scholen wilde vervangen door écht inclusief onderwijs. Om dat hoge doel te bereiken, was broeder de Gucht graag bereid om de Grondwet te wijzigen. Verlichter geest is in het Vlaams Parlement niet te vinden.