Bang van de tandarts?

Als iedereen jaarlijks zijn gebit laat controleren, leidt dat in vijf jaar tijd tot een besparing van ruim een half miljard euro, of 140 miljoen per jaar. Dat zegt Kamerlid Yoleen van Camp (N-VA). De kosten voor wie elk jaar op controle gaat bedragen gemiddeld 144 euro, tegenover 164 euro voor wie niet regelmatig naar de tandarts gaat. Bijna één op vijf Vlamingen maakt jaarlijks een afspraak bij de tandarts. Onder de taalgrens is dat slechts één op tien. Volgens Van Camp kan er wel degelijk nog bespaard worden in de sociale zekerheid, onder meer door sensibilisering. Met haar cijfers weten we dus in welk gewest

dat het meest nodig is.

Brexit en oorlog

De Britse premier David Cameron hield in de aanloop naar 23 juni, de dag waarop in Groot-Brittannië wordt gestemd over een Brexit, een emotionele speech over “vrede en stabiliteit”. “De EU heeft in Europa voor verzoening gezorgd en ons land moet er mee voor zorgen dat het zo blijft”, aldus Cameron. Daarom is hij fel tegen een Brexit, die Groot-Brittannië in een isolement zou duwen. “Historisch zijn we verbonden met Europa. Onze uitstap zou ook voor Europa instabiliteit betekenen. En daar krijgen we weer mee te maken, zoals in 1914, in 1940, in 1989 met val van de Berlijnse Muur”. Goed geprobeerd van Cameron. Volgens de Brexit poll tracker van The Financial Times liggen de tegenstanders (46 procent) licht voor op de voorstanders van een Brexit (43 procent). Volgens andere al langer lopende polls (o.a. Business Insider) zou de voorsprong van de Brexit-tegenstanders evenwel volledig zijn weggesmolten. Afwachten of Cameron zich al dan niet heeft overschreeuwd.

Nieuwe golf asielzoekers?

Is de Balkanroute hermetisch afgesloten? Alvast in ons land is – ook in april – het aantal asielzoekers flink gedaald tot 1.300, het laagste aantal in acht jaar. Is de migratiedeal met Turkije een succes? De Hongaarse politie registreerde de afgelopen maanden toch nog 13.000 asielaanvragers, vooral Afghanen en Pakistanen. In een vergelijkbare periode vorig jaar waren dat er weliswaar nog 47.000, vooral Syriërs. Het Hongarije van Viktor Orbán was het eerste EU-land dat de grenzen afsloot. Oostenrijk besloot om weer controles in te voeren aan de grens met Hongarije en heeft plannen om dat indien nodig ook langs de Italiaanse grens te doen (onder meer de Brennerpas). De Oostenrijkse regering heeft voor dit jaar een maximum van 37.500 asielzoekers ingesteld. Niet geheel onverwacht spreekt EU-commissaris Jean-Claude Juncker over alweer van een “politieke ramp”. Niet geheel onverwacht wil de migratielobby, onder meer de VN-vluchtelingenraad (UNCHR), vrije toegang voor de hele wereld.

Op 22 mei volgt in Oostenrijk de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De asielproblematiek en het succes van de FPÖ in de eerste ronde verdeelde de sociaaldemocratische partij SPÖ in een rechts kamp dat kritischer staat tegenover migratie, en een fractie die terug wil naar de radicaal-linkse wortels van de partij. Hoewel president Werner Faymann vooral het rechtse kamp tegemoet kwam, leverde hem dat in de peilingen geen enkele winst op. Hij nam nu al ontslag.