Dolblij

Nog voor bekend werd wie de nieuwe Oostenrijkse president zou worden, deed de voorzitter van de Duitse Bundestag Norbert Lammert (CDU) een merkwaardige uitspraak. Hij zag zich door de dreigende verkiezing van de rechtse Norbert Hofer gesterkt in zijn mening dat directe verkiezingen in zulke aangelegenheden niet aangewezen zijn. ‘Ik ben dolblij dat wij in Duitsland de president niet rechtstreeks verkiezen, maar vanuit een daartoe speciaal samengeroepen bijeenkomst in de Bundestag’. Waarop een op voorhand door de traditionele politieke partijen aangeduide kandidaat tot president wordt ‘verkozen’. Het volk heeft daarover niks in de pap te brokken, en dat vindt Lammert prima. Dat volk zou zo maar eens een onwelgevallige kandidaat in het hoogste ambt kunnen stemmen, stel je voor. Benieuwd of Lammert zijn kritiek zal herhalen als Frankrijk volgend jaar zijn president rechtstreeks verkiest. Wellicht zullen we hem dan niet horen. Of het moest zijn dat ook daar de foute kandidaat, zijnde Marine Le Pen, het dreigt te halen. Die vervloekte democratie toch.

Jaloers

Wie de Turkse president Erdogan van tijd tot tijd bezig ziet en hoort, begint serieus te twijfelen aan ‘s mans geestelijke gezondheid. Dat hij het hoog in zijn bol heeft, is bekend. Dat hij zichzelf ziet als een Osmaanse sultan, ook. Net als het feit dat hij het Westen beschouwd als een vijand van Turkije. Maar de argumenten die hij gebruikt om die ‘vijandschap’ te staven, doen toch de wenkbrauwen fronsen. Vorige week verweet hij het Westen in een toespraak ‘jaloers’ te zijn. Jaloers op Turkse verwezenlijkingen als ‘bruggen’, ‘dammen’, en… ‘de metro’. Euh!? Het kan best zijn dat de ondergrondse van Istanboel indruk maakt op een Anatolische boer die voor het eerst de stad bezoekt, maar in vergelijking met de metrostelsels van Londen, Parijs of Berlijn is die ondergrondse toch maar klein bier. Mocht hij het nu nog over zijn megalomane paleis hebben, ja, dat is écht groot (en duur). Maar of we daar in West-Europa nu jaloers om zijn? Mwah, nee.

80 procent moslims?

Een Waalse cipier, die geïnterviewd werd in verband met de staking in de gevangenissen, zei met een sardonisch genoegen: “Ik wil ook nog melden dat 70 tot 80 procent van de gevangenen van oorsprong moslim is. Als de ramadan begint, gaat dat nog botsen.” De ramadan begint op maandag 6 juni. Hij vond dat duidelijk een fantastisch vooruitzicht. Het past helemaal in de filosofie van extreemlinks en de moskeesocialisten: de moslims gebruiken als stoottroepen tegen het Westen of tegen regeringen die niet links genoeg zijn. Die uitspraak is nog om een andere reden opmerkelijk. Volgens officiële gegevens bestaat bijna de helft van de gedetineerden uit niet-Belgen. Maar Rachids of Mehmets met een Belgisch paspoort worden daar natuurlijk niet bijgeteld. Ook gevangenen met een dubbele nationaliteit worden in de statistieken als Belgen beschouwd. Misschien is de uitspraak van die cipier gewoon een overdrijving. Misschien is ze juist in de gevangenis waar hij werkt, maar is ze niet representatief.  En misschien… is ze ook gewoon waar. Maar bij gebrek aan transparantie en statistieken zullen we dat waarschijnlijk nooit weten.

Tijd en energie genoeg (vervolg)

Enkele weken geleden kon u in onze kolommen lezen hoe N-VA’er en Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx een boete kreeg voor het overkleven van de B met een VL-zelfklever op zijn wagen.

De overijverige agent van dienst zag in de zelfklever een equivalent van een terreuraanslag. Het berichtje leverde ons een reactie op van Tom van Grieken, die in november vorig jaar van dezelfde agent voor dezelfde misdaad een bekeuring kreeg. Ook Hans Verreyt, medewerker bij het Vlaams Belang, kreeg verleden jaar van diezelfde agent een boete onder de ruitenwisser. VL-zelfklevers horen niet op de nummerplaat, daarvan maakt de Brusselse politie-inspecteur J. Francart een prioriteit. We zijn er zeker van dat ook andere overtuigde Vlamingen van die superflik een boete kregen.

Hoe dan ook, noch Marc Hendrickx, noch Tom van Grieken, noch Hans Verreyt zijn van plan hun boete te betalen. Hans Verreyt is het ondertussen al mogen gaan uitleggen in het politiekantoor in zijn gemeente Boom, waar een dossier over de feiten in Brussel was toegekomen.

Of daarmee de kous af is? Neen, want nu wordt zijn dossier doorgestuurd naar het parket.

Multikul

Wie eens wilde proeven van een vleugje geslaagde multikul, moest voorbije vrijdag in Brasschaat zijn. Daar schoot een 16-jarige jongen uit Egypte een kogel in de voet van een 18-jarige Ameniër. Een 15-jarige Afghaanse jongen kreeg dan weer een kogel in het been. Kogelgaten waren er ook in enkele auto’s, brievenbussen en gevels. Waarover de drie jongeren ruzie kregen is nog niet geweten.

De schutter werd opgepakt en in de gesloten jeugdinstelling van Everberg opgesloten. De twee gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. En wie betaalt de rekening…?

Cursus zelfverdediging

In Limburg volgen steeds meer hulpverleners een cursus zelfverdediging. “Agressieve patiënten gaan hulpverleners en ambulanciers met messen, vazen, knuppels, hoge hakken, een samoeraizwaard te lijf, en er was zelfs iemand die met een tweeloops jachtgeweer een hulpverlener bedreigde.” Dit kan zo niet meer verder, zei Dries Deschilder van de Unie voor Ambulanciers. “Het RAID-team in Diepenbeek, gespecialiseerd in lessen zelfverdediging, geven sinds kort les aan de studenten verpleegkunde van de PXL”, meldt Vankriekelsvenne. De brandweerkorpsen en ziekenhuizen moeten deze zelfverdedigingscursussen zelf op poten zetten, en pleiten nu voor een structurele aanpak op Vlaams niveau. Zou een opleiding pistoolschieten met een verdovingspijltje geen beter alternatief zijn in deze jungle?