De prijzen in het Belgische voetbal zijn verdeeld. Ik ben een Anderlechtman en zal altijd ‘een mauve’ blijven, maar ik kan wel toegeven dat Club Brugge de verdiende kampioen is, laat daar geen twijfel over bestaan. Hun belangrijkste opdracht is al gerealiseerd. Ze hebben Michel Preud’homme er kunnen van overtuigen nog een jaar in Brugge te blijven! Dat is heel belangrijk.

Als Club de spelerskern kan behouden plus enkele kleine versterkingen, wat door het geld van de Champions League mogelijk moet zijn, dan zal het moeilijk worden voor de concurrenten om blauw-zwart bij te benen. Ik voorspel enkele titels op rij.

Bij Anderlecht is het vijf voor twaalf. Tijd voor de grote kuis! Wat paars-wit op het einde van play-off 1 op de mat legde, was een puur schandaal, met als absoluut dieptepunt de afslachting in Jan Breydel. Hebben die gasten dan geen fierheid? Jonge spelers zoals Praet en Thielemans, waarvan men veel verwachtte, zijn ter plaatse blijven trappelen en dat is een understatement. Vooral Praet was het ganse seizoen meer bezig met een eventuele transfer dan met zijn prestaties. Die mannekes zouden blij moeten zijn dat ze in Anderlecht mogen spelen, maar neen, na drie goede matchen willen ze al naar het buitenland, waar ze waarschijnlijk op bank zullen zitten om dan met hangende pootjes terug te keren!

Dat Dufour een financiële slag wil slaan, daar kan ik gezien zijn leeftijd nog in komen, maar twee snotneuzen moesten in mijn tijd spelen en hun bek houden of ze werden uit de kleedkamer geflikkerd. Anderlecht moet kwaliteit kopen en geen kwantiteit. Vooral een echte leider is broodnodig. Het moet gedaan zijn met tweedehandsspelers aan te trekken. Ik begrijp ook niet goed de soap rond Proto. Hij zou moeten vertrekken? Om dat te begrijpen is mijn verstand te klein. Silvio was de enige die dit seizoen constant presteerde en vele punten heeft gewonnen voor paars-wit. Gelukkig werd Anderlecht nog tweede in de competitie en mogen ze de voorronde van de Champions League spelen. Wie weet winnen ze toch nog de jackpot.

Er moet in alle geval iets veranderen bij de Brusselaars. Ik ben echt benieuwd wie de nieuwe trainer wordt, want de supporters zijn aan het morren. De vlag hangt al twee seizoenen halfstok; drie jaar zonder titel, dat zou pas een ramp zijn.

AA Gent speelde volgens mij een goed seizoen, met als kers op de taart een verdienstelijke Champions Leaguecampagne. Maar zulke wedstrijden eisen hun tol. De Buffalo’s begonnen minder fris aan play-off 1, wat leidde tot puntenverlies, maar ze mogen toch opnieuw Europa in. Met of zonder Hein Vanhaezebrouck, dat is nog maar de vraag. Intussen flikte Peter Maes het weer, Europees met RC Genk. Zou dat geen goede trainer zijn voor Anderlecht?

Gille van Binst