2016-22_00_Nollet - nekschot - kopie (Medium)Communautaire ambras groot genoeg voor zalige scheiding

De jongste weken ontspon zich een debat over België als ‘failed state’, als ‘mislukte staat”. Dat wakkerde aan na – vooral buitenlandse – analyses over de terreuraanslagen. Het leidde tot verzinsels over het opnieuw versterken van deze versnipperde staat. Dat zoveelste achterhoedegevecht werd bijna hilarisch bij de recente opstoot van communautair gekleurde sociale agitatie. De Belgische geschiedenis kende wel meerdere kritische momenten, relativeerde Walter Pauli in Knack. Zijn verhaal beloopt de periode van de collaboratie en de repressie tot De Witte mars in 1996. Pauli had kunnen terugkeren tot 1830.

Schoonbroer koningin investeerde in Bee Power

De Vlaamse overheid mag zich opmaken voor een juridische strijd met het groenestroombedrijf Bee Power bvba. Het bedrijf zou een biomassacentrale in de haven van Gent laten bouwen. Maar dat gaat niet door. Volgens Michael Corten, de topman van Bee Power, staat het ‘bijna zeker’ vast dat zijn bedrijf een schadeclaim zal indienen bij de Vlaamse overheid omdat die op het allerlaatste moment afzag van subsidies. De nu afgevoerde centrale van Bee Power in Gent zou 100 miljoen euro subsidies per jaar krijgen, gedurende vijftien jaar. In totaal dus 1,5 miljard euro.

Danst Donald Muylle de tango van de dictatuur?

De gendarmerie van het Gelijkekansencentrum is nog maar eens uitgerukt. De heer Donald Muylle van Dovy, niet geheel zonder succes als Vlaamse keukenbouwer, werd net niet gearresteerd. Een boete van 25.000 euro heeft hij aan zijn broek. En hij zal ze betalen, want met supergendarm Els Keytsman wordt niet gelachen. Aard van het verdict: het niet aanvaarden van een 59-jarige sollicitant, gediscrimineerd op basis van zijn pittige leeftijd.

Europese Commissie bondgenoot in strijd tegen Eurostadion?

De tegenstanders van het Eurostadion hebben er een merkwaardige bondgenoot bijgekregen: een groep voetbalsupporters van Club Brugge neemt het niet langer dat bepaalde ploegen door de overheid financieel bevoordeeld worden en diende een klacht in bij de Europese Commissie wegens marktverstoring. In hun ogen leidt die financiële steun tot concurrentievervalsing, want de betrokken ploegen houden meer geld over om betere spelers te kunnen aankopen.

Praten met Brussels econoom Jan Degadt: “Hoofdstad zijn is kans én opdracht”

Nog maar eens een boek over Brussel, denkt men dan. En obligaat wordt in de titel in één adem de term hoofdstad gebruikt. Toch vult dit werk een leemte in de bibliotheek die al over de hoofdstad geschreven werd. Want niet alleen wordt de vergelijking gemaakt met andere relevante hoofdsteden, auteur Jan Degadt onderzoekt ook hoe Brussel zich zelf van zijn hoofdstedelijke taken kwijt. Omdat een academicus meer moet zijn dan een loutere waarnemer, breidt hij er ook verschillende adviezen aan. Een gesprek.