2016-23_14_Nollet - imago (Medium)Gesukkel Wallonië en Brussel blijft duren

Vorige week dinsdag was er op VTM een pittig debat over de stakingen. De recente sociale agitatie illustreert perfect de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië. Deze week is het weer bingo. Dit keer is het een hallucinant rapport van de VDAB dat aantoont dat er tussen de deelstaten ook een economische ravijn gaapt.

Nieuwe taksen en boetes in het kalifaat

In een vroegere bijdrage (’t Pallieterke van 10 februari 2016) hadden wij het reeds over de geneugten des levens in het kalifaat. IHS Inc., een Amerikaans bedrijf dat zich ten behoeve van de industrie specialiseert in veiligheidsanalyses in risicogebieden, heeft nu een lijst verspreid van nieuwe taksen en boetes die in het voorgeborchte van Allahs paradijs worden geïnd. Het kalifaat heeft sinds enkele maanden namelijk tanende inkomsten door verlies aan terrein en belastingbetalers. Wij sluiten niet uit dat de lijst mogelijk ook onze federale regering inspireert in haar besparingsijver en zoektocht naar inkomsten.

Het Gelijkekansencentrum: verheven boven de democratie

Toen een moslima weigerde om haar hoofddoek af te doen tijdens de werkuren, werd zij ontslagen door haar werkgever, de beveiligingsfirma G4S Secure Solutions. De moslima trok naar de rechtbank en de zaak belandde uiteindelijk voor het Europees Hof. Vanaf het begin kreeg de vrouw de steun van het Interfederaal Gelijkekansencentrum (UNIA), de opvolger van het centrum Leman. In de zaak kwam onlangs een advies van de Europese advocaat-generaal. En die meent dat de firma niet onwettig heeft gehandeld.

Kinderbijslag: Voor we het weten, pluimen we onszelf

De Vlaamse regering pakte einde mei uit met een cluster van drie akkoorden: een akkoord over de kinderbijslag, een akkoord over de onderwijshervorming en een akkoord over de afslanking van de provincies. Dit alles tot frustratie van de oppositie en hun schrijvende vrienden. Wat volgde, was eenmaal andermaal vooral voorspelbare verontwaardiging van de progressieve lobby, met de zure barones Bea Cantillon in een glansrol.

Een obligaat zuidelijk pad

De terugkeer van Rusland in het Midden-Oosten, met Syrië als meest uitgesproken exponent, is meer dan het gevolg van toevallige omstandigheden. Het kadert volledig in de gevoerde politiek van het internationale herstel van de (ex-)grootmacht. Toch draait dit om meer dan voluntarisme en prestige, er zijn ook heel praktische redenen, te beginnen met het chequeboekje.

Praten met Sander Loones: “Ja, ik ben voor een gastvrij maar niet naïef Vlaanderen”

Sander Loones werkt in een stukje Brussels buitenland. Hij is Europarlementariër van N-VA en werd door Bart de Wever als zijn mogelijke opvolger genoemd. Hij woonde in Molenbeek en heeft scherpe meningen over het Belgische beleid. Sander Loones wuift de roep om te her-unitariseren weg, want de drie exclusief “Belgische” bevoegdheden – justitie, politie en defensie – hebben niet kunnen beletten dat er op 22 maart 31 doden vielen.