De Grimbergse gemeenteraad heeft vrijdag dan toch het licht op groen gezet voor de verkoop van ‘buurtweg nr. 3’ over Parking C aan de stad Brussel. De verzamelde oppositie had alles uit de kast gehaald om de meerderheid te overtuigen de linke overeenkomst met Brussel niet goed te keuren, maar het mocht niet baten: de Grimbergse meerderheid heeft maar één stem op overschot, maar er was geen dissidentie.

De oppositie had geëist dat er ‘mondeling’ zou gestemd worden, zodat alle voorstanders volmondig hun ‘ja’ moesten laten klinken. Bij de drie groenen gebeurde dat zeer aarzelend en stil. Al maanden geleden hadden zij publiek verkondigd zich tegen de komst van het stadion te zullen verzetten, maar toen puntje bij paaltje kwam, gooiden ze hun enige hefboom overboord.

Enige hoop lag nog bij provinciegouverneur De Witte. Er was hem gevraagd om maandag bij hoogdringendheid een klacht te onderzoeken, maar hij ging niet in op dat verzoek. De gemeenteraad van Brussel kon de dading met Grimbergen maandagavond dan ook probleemloos goedkeuren. Er komt wel een onderzoek, maar dat kan weken duren, en dan is de procedure bij de vrederechter wellicht achter de rug.

Bevriend gefoefel

Leden van TAK deelden vrijdagavond voor de raadszitting appelen en eieren uit aan de gemeenteraadsleden. Ze gaven hen de boodschap mee dat Grimbergen zijn ziel verkocht aan Brussel voor een appel en een ei. Dat was de nagel op de kop, want de grond wordt inderdaad véél te goedkoop verkocht. De gemeentelijke landmeter is de broer van een CD&V-gemeenteraadslid, en die had op een erg doorzichtige manier een ‘prijske’ gemaakt voor de Brusselaars. De buurtweg wordt verkocht voor een slordige 557.000 euro, of amper 150 euro per m², terwijl de bouwgrondprijs in de omgeving drie tot vier keer hoger ligt. Dat is een cadeau aan Brussel van zeker 1,4 miljoen euro. Bij de schatting van de projectgrond had de landmeter rekening gehouden met een nuttige oppervlakte van 135.000 m², terwijl het stadion driemaal groter zal worden en er daarnaast nog een commerciële campus komt van 170.000 m² én een ondergrondse parking voor 12.000 wagens (de grootste ter wereld!) van 400.000 m². De verkochte grond is dus van goudwaarde, maar door bevriend gefoefel krijgt Brussel hem voor een weggeefprijs.

Afrikaanse toverkunst

Met deze overeenkomst is de buurtweg gelukkig nog niet in rook opgegaan. De Grimbergse vrederechter moet nu nog oordelen dat die weg al dertig jaar verdwenen zou zijn. Het zou vreemd zijn dat deze rechter zomaar zou bevestigen dat een hoofdas van de parking, waarover jaarlijks tienduizenden wagens rijden en die perfect kan worden opgemeten door een landmeter, in werkelijkheid al een paar decennia niet meer zou bestaan. Men kan van vrederechters veel verwachten, maar niet dat zij zich inlaten met Afrikaanse toverkunst.

De buurtbewoners kunnen met hun procedure voor de vrederechter in ieder geval heel veel argumenten overnemen die het gemeentebestuur in zijn besluiten (43 bladzijden!) had neergeschreven. Daarin had het gemeentebestuur onder meer geschreven en aangetoond dat de buurtweg nog volop door de omwonenden wordt gebruikt. De advocaat van het gemeentebestuur is nu verplicht zijn eigen besluiten op te eten. Met andere woorden, het gemeentebestuur heeft de buurtbewoners gewoon gebruikt om een koopje te sluiten met Brussel en laat deze mensen nu vallen als een baksteen. We durven hopen dat de vrederechter dit niet zomaar zal laten gebeuren en zich zal laten leiden door waarheid en gezond verstand.

Brugmann krijgt poot op Parking C

Intussen raakte bekend dat het Brusselse Brugmannziekenhuis een belangrijke revalidatiepoot zal krijgen in het commerciële Campus-gebouw op Parking C. Het gaat om het zoveelste bewijs dat de plannen op dit terrein (dat integraal in Grimbergen ligt) in de praktijk neerkomen op een uitbreiding van Brussel. Volgens de wetgeving op het taalgebruik in het bedrijfsleven moet de officiële taal in alle Vlaamse bedrijven het Nederlands zijn. Meer dan ooit zal dit dode letter blijken. Binnenkort worden we dus geconfronteerd met de typische Brusselse ziekenhuistoestanden – Nederlandsonkundige artsen en verplegers – in Vlaanderen.

BL