Theo Francken haalde de media met opvallend hoopvolle berichten over zijn succesvolle asielpolitiek. Terecht zette hij Kristof Calvo (Groen) opzij die een onsmakelijk bericht in Het Laatste Nieuws had aangegrepen om de staatssecretaris aan te vallen.

“Hier heb ik van gedroomd” was vorige donderdag de al dubieuze titel boven een stuk over de forse daling van het aantal asielzoekers, van 5.500 per maand vorige zomer tot 1.300 in april dit jaar. Foto’s van een zinkende vluchtelingenboot werd er pal bovenop geplakt. Niet netjes of erg slordig van de HLN-redactie. Toeval of opzettelijk?  “Wansmakelijk”, zei Francken zelf. Een gemene Calvo suggereerde dat Francken  blij zou zijn over verdronken mensen. “Een ziekelijke suggestie, een politicus onwaardig”, zei Francken terecht.

Zijn optimisme klinkt wat overtrokken en kan voorbarig zijn. Het mag dan al kloppen dat de instroom de jongste maanden fors daalde, zijn persoonlijke verdienste daaraan is niet zo duidelijk. De instroom zakte overal in West-Europa, vooral na de omstreden deal tussen Turkije en de EU. Toch toonde Francken zich in één gesprek driemaal “fier” over zijn aanpak.

Iets lastiger vinden we zijn optimisme over wat er straks volgt. Hij gaf zelf toe dat de deal met Turkije verre van rond was en tegen einde juni moeilijk haalbaar. Maar wat dan? Blijven de vluchtelingen steken in Griekenland? Velen kiezen de Lybië-Italië-route over de Middellandse Zee. Zeker dat daarvan bijna niemand naar België komt of hier asiel aanvraagt? Als de instroom in alle hevigheid hervat is dat verre van uitgesloten.

De kans dat dit gebeurt is reëel. Vorige week moesten er al 14.000 ‘bootmigranten’ worden gered. Sommige migranten worden met geweld gedwongen in de onveilige rubberbootjes of visserboten te stappen, aldus de VN.

Economisch

Interpol meldt in een rapport dat er nog zo’n 800.000 migranten wachten in het noorden van Libië, hopend op een boottocht naar Europa. Een verrassing is dat niet, want die beweging werd al maanden geleden her en der aangekondigd.

De vluchtelingen komen inderdaad vooral uit Nigeria, Gambia en Ivoorkust. Het gaat volgens het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (VN) vooral om economische migranten, niet om politieke vluchtelingen. Het Commissariaat denkt dat Europa een deel op een waardige manier kan terugsturen – dat is al iets zinniger dan wat Merkel aanvankelijk voorstond – maar spreekt toch ook over “alternatieven”, en een “soepeler verdeling” over Europa, dat meer visa zou kunnen uitschrijven… Een nieuwe exodus is bijna een zekerheid. Uitlopers daarvan naar België zijn niet uitgesloten.

A.P.