Lezers van ’t Pallieterke weten dat Jef Nys, geestelijk vader van Jommeke, eerst bij ’t Palllieterke tekende. Nys tekende tien jaar lang voor ons blad, van 1946 tot 1956, wat resulteerde in 2.500 karikaturen en cartoons. Over die eerste jaren als cartoonist, stelden we een tentoonstelling samen met een 250 cartoons. Die cartoontentoonstelling kan u de komende weken bezichtigen in Koksijde, op initiatief van het plaatselijk Elfjulicomité en het gemeentebestuur van Koksijde/Oostduinkerke.

U bent welkom van donderdag 23 juni tot en met zondag 17 juli. De toegang is vrij, van 14 tot 18 uur (gesloten op maandag). Het bijhorende boek kan ter plaatse aangekocht worden. Plaats: Keunekapel, H. Christiaenslaan 40 in Koksijde (Sint-Idesbald).

Het is geen toeval dat de tentoonstelling in Koksijde wordt opgesteld: Jef Nys is immers ereburger van de gemeente. Er is zelfs een Huisje Nys-Vermoote/Jommekeshuis, in de Tulpenlaan, nummer 46. De naam verwijst naar de oorspronkelijke bewoners, Carol Nys en Isidoor Vermoote, respectievelijk de grootvader en oom van Jef Nys. Deze laatste kwam er vele jaren op vakantie. Het huis (circa 1855) werd in 2003 door de gemeente aangekocht en als erfgoedhuis beschermd. Ook dit huisje is vrij te bezoeken. De openingsuren vindt u op de webstek www.koksijde.be.

KvC