2016-25_15_Maarten-Rusland Olympische Spelen (Medium)Schifting

Er hingen al wat van die kitscherige Jupiler- en Coca Colavlaggen halfstok, na het verlies tegen Italië. De drie-nul overwinning tegen de Ieren heeft veel goedgemaakt bij de supporters van de Rode Duivels, die na de zwakke start van hun idolen al op het punt stonden vaandelvlucht te plegen. Dat zou nogal grof geweest zijn vanwege de wankelmoedige duivelaanbidders, want wat we tot dusver te zien kregen, was hooguit een overbodig voorspel en het overboord werpen van wat overtollige ballast. Laat het echte toernooi nu maar op gang komen.

Mooi duo

Supporter nummer één mocht niet ontbreken in Bordeaux; hij zag dat het goed was tegen Ierland, en wreef zich in zijn vorstelijke handjes. Waarop we Sire in het gezelschap van Swa Dekeersmaecker in beeld kregen. De gelukzalige, minzame en gereserveerde glimlach van Zijne Majesteit naast de breedsmoelkikkerlach van de bondsvoorzitter, heerlijk. En wat een beloning voor de Rode Duivels. Dat op zich is al een reden om te blijven winnen.

Lange tenen

Wilmots buiten! Want de Duivels werden overklast door de Italianen. Wilmots terug binnen en “zo ne goeie hebben we nog niet gehad”! Want zijn duivelse pupillen speelden in de tweede helft de Ieren van de mat. Zo kunnen we een dozijn bladzijden vullen met pro’s en contra’s aan het adres van de bondscoach. En het zal de laatste keer niet zijn. Alsof alleen de trainer verantwoordelijk is voor de ups and downs van zijn vedetten. Anderzijds kunnen we niet ontkennen dat Wilmots lange tenen heeft. Dat is zijn fout niet, want hij is ermee geboren. Vandaar dat hij tamelijk bitsig reageerde.

Verkeerde been

De bondscoach mag het zelf uitleggen. “We hebben vier jaar de successen opgestapeld en na één nederlaag was het kot te klein en leek het wel alsof de ploeg niets meer kan. Bepaalde personen proberen onze supporters te manipuleren.” Wie die bepaalde personen zijn? Dat hadden we graag vernomen, maar we zijn het niet te weten gekomen. Vroeg of laat zullen de kraaien het wel uitbrengen. Wilmots: “De verwijten en scheldkanonnades komen uit een bepaalde hoek om het volk op het verkeerde been te zetten.“ We gaan hem niet tegenspreken. De hele hysterie en opgeblazen gekte rond de Rode Duivels bewijst dat een deel van het volk inderdaad vatbaar is voor manipulatie en zich al te gemakkelijk op het verkeerde been laat zetten. Daar heeft Wilmots dan weer overschot van gelijk.

Jan

Als we een keuze moeten maken tussen het onvermijdelijke kransje analisten die ons de oren van onze kop zagen, is de knoop vlug doorgehakt. Geef ons maar Jan Mulder. Waarom? Omdat hij met gevoel voor humor en in klare taal nagels met koppen slaat, aanvallend voetbal predikt, van oordeel is dat truitjetrek en andere brutaliteiten veel strenger moeten bestraft worden, en uiteindelijk omdat hij stof ter discussie aanvoert en soms heerlijk tegendraads is, terwijl zijn omgeving meestal zit te zwammen om de tijd te doden. Graag gedaan Jan. Ge komt er vanaf met een tripel van Westmalle. Het mogen er ook twee zijn.

En maar glijden

Wat is dat met die grasmatten in Frankrijk? Het lijken wel glijbanen. Met de regelmaat van een klok wordt erop uitgegleden. We zagen sommige spelers acrobatentoeren uithalen om niet in het gras te bijten. Als het de Fransen niet stoort, ons ook niet. Maar normaal kunnen we het niet noemen.

Valsspelers

Mogen we het voor de verandering over iets anders dan het EK hebben? De Russen zullen dat niet graag horen, maar daar kunnen we geen rekening mee houden. We gaan op de Olympische Spelen in Rio hooguit een handvol atleten zien die kunnen bewijzen dat ze dopingvrij zijn, voor het overige gaan we amper Russische deelnemers zien. De internationale atletiekfederatie heeft zo goed als unaniem het licht op rood gezet voor de Russische delegatie wegens grootschalig dopinggebruik in hun land en het gebrek aan waterdichte dopingcontroles. Dat hebben ze er nu mee door haarzak te spelen. En maar loochenen. Onnozel de doos in en het scheel erop, noemen ze dat. Of we ze gaan missen? Absoluut niet, in afwachting van beterschap.

Ideale plek?

De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen, Flanders Classics, en grote baas Wouter Vandenhautte in het bijzonder, hebben geen fluit verstand van wat de koers zou moeten zijn. Zeg dat het overgrote deel van de renners het gezegd heeft. Met zijn stelling dat de herinvoering van de Muur van Geraardsbergen een goede zaak is en de Muur de ideale plaats om de koers open te breken, slaat VdH de bal volledig mis, aldus de kenners. We kunnen hen geen ongelijk geven. De zwaarste helling van de omloop is dan wel in ere hersteld, maar met nog 95 kilometer te rijden, zal de beslissing daar niet vallen. Of het zouden een paar krachtpatsers moeten zijn die ons ongelijk gaan geven. We hebben nog een zee van tijd om het te beleven. Discussie gesloten.

Punt

Dan is er nog een heikel punt waarover de meningen verdeeld zijn. Dat de start van de Ronde van Brugge naar Antwerpen verhuisd heeft zijn voor- en tegenstanders. Sep Vanmarcke vindt die nieuwigheid maar niks. “Ik ben nu eenmaal West-Vlaming. Antwerpen mag dan een toffe stad zijn maar kan in de verste verte niet tippen aan de schoonheid van Brugge.” Ieder zijn mening. Maar verandering van spijs doet eten, hebben we ons laten wijsmaken. Dan heeft Wouter Vandenhautte weer een punt.

Welke Ster?

De Ster ZLM Toer, wat is dat nu weer? Een soort veredelde kermiskoers mogen we het niet noemen, want dan doen we de rit- en eindzege van Sep Vanmarcke oneer aan. Hij zit in topvorm en solliciteert naar een ereplaats of meer op het Belgisch Kampioenschap dat er volgende week aankomt. En dan is er nog de Tour, waar Vanmarcke wel in dienst gaat rijden van zijn maatje bij LottoNL-Jumbo, spurter Dylan Groenewegen, maar ons met een knipoog laat verstaan dat hij ons tussendoor ook eens gaat proberen te verrassen. We gaan hem niet tegenhouden. Laat maar komen.