Rijsttaarten? Houzee!

Je houdt het bijna niet voor mogelijk, maar in deze barre tijden van stakingen, betogingen, besparingen en terreur waren er vorige donderdag maar liefst drie parlementsleden – van MR, cdH en Ecolo – die de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie in de plenaire vergadering ondervroegen over – hou u vast en gesp je veiligheidsriemen om – de normen van het FAVV (agentschap voor voedselveiligheid) met betrekking tot rijsttaarten. In het ‘heetst’ van het debat sloot ook bullebak Frédéric van de PS zich aan als verdediger van de kwaliteit van de rijsttaarten. Wij dachten na zovele jaren ‘Wetstraat-waarnemen’ dat wij alles gezien hadden. Niet dus. Eén van de vragen was: “Wat is de huidige houding van het FAVV voor het gebruik van rauwe melk en bij kamertemperatuur bewaarde traditionele rijsttaarten? Is er een wetenschappelijke studie in opdracht van het FAVV geweest?” Het werd een hilarisch debat over de verschillen met Hervékaas, over de bijzondere kwaliteiten van de taarten van Tancrémont en de productie in het arrondissement Verviers, over de bescherming van de kleinhandel en de folklore. Het was een hilarisch debat, haast op leven en dood. De Vlamingen zaten erbij en keken ernaar; sommigen konden hun lach nauwelijks bedwingen. Ja, de Franstaligen zijn echt met heel serieuze zaken bezig als er geen staathervorming in de buurt is. Dat weten we nu wel. Uiteindelijk kwam minister Borsus met het bevrijdende bericht: “Er is geen sprake van een complot tegen de rijsttaart van Verviers of enig ander traditioneel product.” Lacht daar toch iemand?!

Blijven oefenen!

David Geerts, één van de stille, maar betere fluweelzitters van de sp.a, had een vraag voor de nieuwe minister van Mobiliteit Bellot over de installatie van noodremsystemen op treinen. De minister wilde uit beleefdheid – wat hem siert – zijn antwoord geven in het Nederlands. Maar het Nederlands dat hij uitbraakte, deed werkelijk ieders tenen krullen en naar adem snakken. Bepaalde woorden, zoals ‘tragische’, kreeg hij gewoon niet uitgesproken, of hij legde de klemtoon zó verkeerd dat het onwezenlijk werd. Op zo’n momenten zou je willen smeken dat hij Frans zou spreken, want dan begrijpt men tenminste wat hij zegt. Blijven oefenen, François! Ga eens een taalbad nemen in Spa!

Het geld van de jihadisten

J(e)an Penris (du Bois du Peuple) van het VB vroeg aan Jan Jambon of hij van plan is de namen van jihadisten door te geven aan de banken teneinde financiële transacties en bewegingen van die onverlaten te kunnen volgen en zo ook preventief en repressief te kunnen optreden in de strijd tegen het georganiseerde terrorisme. Hij verwees hierbij naar de Nederlandse regering die dat wel doet. Het was duidelijk dat Penris hier een gevoelige snaar raakte, want Jan Jambon haastte zich om te erkennen dat de strijd om financiële drooglegging van netwerken moet gevoerd worden. Hij beloofde meteen er met zijn Nederlandse collega over te spreken. Kleine Jan was redelijk tevreden met het antwoord van grote Jan en hoopte op een zelfde houding als in Nederland, want als nu een en ander geblokkeerd wordt bij pakweg ING Nederland, dan is het maar een fluitje van een cent om de grens over te steken en bij ING België gewoon voort te doen.

Schijnerkenningen

Nahima Lanjri (CD&V), Sarah Smeyers (N-VA) en Barbara Pas (VB) zaten in de commissie Justitie op dezelfde golflengte toen zijn minister Geens ondervroegen over een relatief nieuw fenomeen naast de schijnhuwelijken en de schijnverblijven van wettelijke samenwoonst: de schijnerkenningen via ‘verblijfsbaby’s’. Een eerste soort is een schijnerkenning, waarbij een man een kind erkent dat biologisch niet zijn kind is om op die manier zichzelf of moeder en kind aan een verblijfsvergunning te helpen. Een schijnerkenning is daarnaast ook mogelijk door de echte biologische vader. In dat geval verwekt hij een kind enkel met het oog op een verblijfstitel. Dat laatste gebeurt al dan niet met medeweten of instemming van de moeder. Aanleiding voor de vragen was een bericht dat een Angolese man erin slaagde om 17 kinderen te erkennen bij 16 verschillende vrouwen in 17 verschillende gemeentes. Het ging erom al die buitenlandse vrouwen aan papieren te helpen. Het omgekeerde doet zich natuurlijk ook voor, namelijk vaders die niet zelden psychologisch of intellectueel fragiele dames uitkiezen die vatbaar zijn voor manipulatie en hen in de waan laten dat zij een echte relatie ambiëren. Zodra er een kind verwekt is, vragen zij de erkenning van dat kind aan, alleen maar om verblijfsrecht te krijgen. De ambtenaar van de burgerlijke stand moet die vraag automatisch goedkeuren. Helaas zijn er tot vandaag geen of weinig middelen om schijnerkenningen te detecteren. En daar is het nu om te doen. Koen Geens erkende de situatie en zei te werken aan een wetsontwerp, maar zei dat er heel wat juridische hindernissen op de weg liggen. Er liggen momenteel twee maatregelen klaar die in een wetsontwerp zullen worden gegoten. Eén daarvan zal het recht geven aan de ambtenaren van de burgerlijke stand om de erkenning van baby’s te weigeren wanneer ze vermoeden dat die door foute motieven zijn geïnspireerd. De andere maatregel die de problematiek van de verblijfsbaby’s zal omkaderen, is het loskoppelen van de erkenning van het ouderschap en het verblijfsrecht. De drie dames waren alvast tevreden met de initiatieven van de regering.

Objectief voor altijd…

Voorzitter en eerste burger Siegfried Bracke permitteert zich steeds meer. Zo ‘tweette’ hij op zeker moment: “Verslag Nationale Bank over Belgische economie dat om 19 uur NIET @VRTjournaal haalt… Is er iemand die daarin GEEN politieke agenda ziet?” Hij voelt zich nu in een positie dat hij zijn oude werkgever sneren mag geven. Toen hij vernam dat VTM het nieuws wél had gebracht, deelde hij nog een grotere klets uit aan de vrt: “VTM, zoals bekend een uitstekende openbare omroep.” Maar waar ging het nu over? Wel, in dat rapport van de Nationale Bank stond dat het meer dan 100.000 nieuwe jobs voorspelt, wat goed nieuws is voor de regering-Michel… Ja, hij is zelf altijd een zéér objectief journalist geweest. Waar is de tijd dat hij op de perstribune zat en hij met een schaar-knipgebaar teken deed naar zijn cameraman om te stoppen met filmen toen bijvoorbeeld Gerolf Annemans het woord nam…