Ze zijn er, de eerste “speelelementen” op een Gentse begraafplaats. Sofie Bracke (Open Vld) schepen van Bevolking, huldigde ze feestelijk in, met een streepje trompetmuziek, samen met de kunstenaar-ontwerper en met een groep leerlingen van een nabijgelegen school. De kinderen getuigden dat het veel leuker was om hun boterhammen op de Westerbegraafplaats op te eten dan in de schoolrefter. Mevrouw de schepen had applaus verwacht, we willen toch allemaal een kindvriendelijke stad, nietwaar? Maar ze stond snel met haar twee voeten op de grond. Een storm van protest brak los. Mensen reageerden geschokt en verontwaardigd. Wie haalt het in zijn hoofd om kinderen te laten spelen en fietsen daar waar mensen komen rouwen? Enkel het Gentse stadsbestuur kan met zo’n wereldvreemd plan komen… De krantenkoppen logen er niet om: “Schepen reageert na kritiek op begraafparken” (Het Nieuwsblad 01/06/2016), “Geschrokken van zoveel agressie” (HLN, 04/06/2016). Volledig in de verdediging gedreven, schreef de schepen een stuk op haar webstek: “Westerbegraafplaats wordt geen speeltuin!” De kindvriendelijke installaties, legt zij uit, staan op het centrale grasveld weg van de graven. “We zullen via verschillende infoborden weergeven waar de stiltegebieden zijn en waar de zones zijn waar net iets meer kan. We zullen een reglement opstellen waarin bijvoorbeeld wordt opgenomen dat balspelen en frisbees verboden worden. Onze medewerkers zullen erop toezien dat dit reglement nageleefd wordt. En uiteraard zal ik dit als beleidsmaker goed opvolgen en indien nodig evalueren en bijsturen.”
Of haar reactie de mensen zal kalmeren, is zeer de vraag. Haar uitleg over bordjes en reglementen overtuigt niet, integendeel, het zal ongeruste Gentenaars nog bozer maken. Zij toont zich in elk geval een echte Gentse schepen: komt er kritiek, dan leg ik het nog eens goed uit zodat de mensen het (eindelijk) begrijpen, daarna doe ik gewoon verder… Luisteren, doet ze niet, en haar beleid wat bijschaven al helemaal niet. Met ons slecht karakter troosten we ons, deze onfeilbare schepen zal samen met het hele stadsbestuur ooit eens naar de kiezer moeten trekken, hoe sneller hoe liever!

Gent krijgt een LEZ’tje

Antwerpen voert volgend jaar een lokale emissiezone (LEZ) in; vanaf februari mogen oude diesels de stad niet meer in. De Gentse groene schepen van Milieu kon niet achterblijven. Deze week kondigde ze aan dat ook Gent een LEZ krijgt. Maar het komt er pas in 2020 en het wordt klein, enkel het stadscentrum. Zelfs de R40 (zowat de weg met de slechtste luchtkwaliteit van Gent) zal er niet inzitten. En vooral (om het verschil te maken met het rechtse Antwerpen): Gent gaat het sociaal doen. In Gent gaan ze mensen helpen (met subsidies?), oudere wagens mogen er wel nog in mits betaling, en er komen geen Big Brothertoestanden met camerabewaking en dergelijke. Een pakkans van honderd procent, daar wil Gent niet van horen. Hier zal worden gecontroleerd met een rondrijdende wagen. Het wordt dus een LEZ met gaten. Het is duidelijk, Gent voert een LEZ in omdat ze niet anders kunnen, maar het is niet van harte. Ze kunnen niet anders omdat hun groene achterban dat verwacht. Het is niet van harte omdat ze beseffen dat het vooral de volkswijken treft, daar waar hun allochtone kiezers wonen.

Mathildis