2016-24_02_Beurs (Medium)Dat een financiële instelling dreigt failliet te gaan, is verwonderlijk, maar niet uitzonderlijk. Met de financiële crisis werden Dexia (nu Belfius) en Fortis nipt van de ondergang gered. Een faling van een kleine vermogensbeheerder als Optima zou dus niet zo verbazingwekkend zijn. Echter, met een faillissement kan er bij de Gentse financiële instelling voor gezorgd worden dat er geen vervelende vragen meer worden gesteld over de politieke connecties van topman Jeroen Piqueur.

Een jacht van 45 meter, een Rolls Royce, een privéjet… Als iemand als Marc Coucke ermee zou pronken, zou niemand opkijken. Maar de man waarover we het hier hebben en die graag met zijn rijkdom te koop loopt, is Jeroen Piqueur van Optima, de Gentse financiële instelling. Mensen in de entourage van Piqueur hebben zich vaak afgevraagd waar de man zijn rijkdom vandaan haalde. Akkoord, hij staat bekend als een gewiekste verkoper, maar het feit dat hij in het verleden al vier faillissementen heeft moeten doorstaan, speelt niet in zijn voordeel. Dat Optima Bank nu haar licentie als financiële instelling verliest en er zelfs een onderzoek door het parket wordt gestart naar financiële malversaties, doet vermoeden dat er echt een structureel probleem is bij Optima Bank.

Piramidespel

In 2013 had Optima Bank al een veroordeling opgelopen omdat ze een klant onvoldoende had ingelicht over de risico’s van een bepaalde belegging. De agressieve verkooptechnieken of de agressieve manier om klanten te werven en rekeningen te openen bij Optima doet veronderstellen dat er regelmatig een gebrek aan liquiditeiten was. Waarmee men al snel in een piramidespel terechtkomt: klanten en hun geld binnenhalen, de beleggingen blijken dan niet zo rendabel te zijn en verlies wordt geboekt. Om alles onder controle te krijgen, zijn nieuwe deposito’s van nieuwe klanten nodig. Of hoe verliezen met nieuwe inkomsten worden aangezuiverd. Bovendien is er sprake van hoge facturen die Piqueur aanrekent aan Optima voor consultancydiensten. Of Piqueur echte tegenprestaties heeft geleverd zoals bepaald in die facturen is onduidelijk. Ook zou de uitbetaling van dividenden verboden zijn geweest door de toezichthouder, maar uiteindelijk werden ze toch uitgekeerd. Er blijven vele vragen rond het Optima-verhaal.

Waarover geen vragen meer zijn, is het mislukte Optima-voetbalproject. Piqueur had altijd gehoopt dat het nieuwe voetbalstadion van AA Gent, de Ghelamco Arena, eigenlijk de Optima Arena zou heten. Optima, ook actief in vastgoedbeheer, startte het dossier op. Er werd zelfs op het hoogste politieke niveau in Brussel gelobbyd. Maar Piqueur kreeg de financiering van het dossier niet rond. En het werd Ghelamco met Paul Gheysens – overigens een goede kennis van Piqueur – die het dossier kon afronden.

Ethias en de paarse vrienden

Nu Optima zich in het oog van een storm bevindt, hebben de kranten al snel geprobeerd het netwerk van Piqueur in kaart te brengen. Ook en vooral omdat de man bekend stond om zijn zeer goede contacten met politici. Op zich niet bijzonders, maar de collusie is wel groot met de paarse partijen in Gent: Open Vld en sp.a. Geert Versnick is een goede vriend. Idem voor Gents burgemeester Daniel Termont. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat Optima eind 2011 Ethias Bank mocht overnemen. Ethias, de financiële groep gelinkt aan de socialistische zuil, was door de financiële crisis van 2008 in zwaar weer terechtgekomen. Een verkoop drong zich op. Piqueur diende zich, geholpen door rode vrienden, aan als overnemer. De toezichthouder op de financiële sector, toen nog de CBFA, stond zeer kritisch tegenover een mogelijke overname van de bank door Optima. CBFA-topman Jean-Paul Servais vroeg zich af of Piqueur wel voldoende kapitaal had om Ethias Bank op een financieel gezonde manier te runnen. Aanvankelijk werd de verkoop verboden, maar dat veranderde en uiteindelijk mocht Optima Ethias Bank overnemen. Waarom is dat uiteindelijk mogelijk geworden? Blijkbaar zou Luc van den Bossche, toen ‘beheerder van vennootschappen’ zoals dat heet, een rol hebben gespeeld en druk hebben uitgeoefend om de verkoop mogelijk te maken. De rode bank en haar spaarders met First-rekeningen (waarvan de intresten te hoog waren) waren daarmee gered. Van den Bossche werd beloond met de functie van gedelegeerd bestuurder bij Optima. Een functie die hij nu niet meer vervult, maar er blijft een waas van geheimzinnigheid hangen rond de deal tussen Optima, Ethias en de politiek. Als Optima Bank verdwijnt, zullen daarover geen vervelende vragen meer gesteld kunnen worden.

Angélique Vanderstraeten