Word Sinterklaas voor 10.000 euro per maand

Ook de rest van de Europese machine draait gezapig verder. In het officiële publicatieblad van de Europese Unie verscheen net voor de Brexit de vacature voor een ‘directeur Europese politieke partijen’. Deze persoon (m/v) krijgt de aangename taak om jaarlijks honderden miljoenen euro’s belastinggeld als sinterklaas uit te strooien over de politieke partijen die op Europees niveau werden opgericht. De vacature meldt ook, ter informatie, hoeveel deze nieuwe directeur zal gaan verdienen: de mooie som van 10.000 euro per maand. En grotendeels belastingvrij, want niet belast aan Belgische tarieven maar aan het Europese tarief van 15 procent. En dan maar klagen dat het “Leave”-kamp in Groot-Brittannië ‘leugens’ zou verspreiden over de verspilling in Brussel…

Essentie

Kamervoorzitter Bracke is een twitteraar. Zo deelde hij op 21 juni aan de wereld mee dat een beperkte Thaise parlementaire delegatie haar mening kwam vragen over de aanpak van… een referendum. Hij zei geen idee te hebben of ze wisten dat ze op bezoek waren bij een ervaringsdeskundige… (Het referendum in Gent over het circulatieplan, weet u wel…) En dan: “In ieder geval, de Thaise grondwet wordt aangepakt en de Thai krijgen inspraak via een referendum in augustus. Na jaren van instabiliteit is er blijkbaar nood aan een democratisch politiek debat. Heb hen meegegeven dat dit de essentie van een democratie is en de hoop uitgesproken op een sereen verloop van het referendum.” Zou hij hen ook meegedeeld hebben dat het laatste referendum in België zo’n vijfenzestig jaar geleden plaatsvond en dat men toen de wil van de meerderheid compleet genegeerd heeft? En dat men zich in België nadien nooit meer in een (nationaal) referendum over iets heeft kunnen/mogen uitspreken? Gelet op zijn diep gevoel voor de essentie van de democratie, zou hij dan voor een referendum zijn over het al dan niet in de EU blijven van België? Want die EU wordt toch geleid door niet-verkozen bureaucraten, nietwaar?!

Appelen en peren in de problemen

“Een Brexit zal de Limburgse fruitsector treffen.” Voorzitter Michel Vanhoonacker, van de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel in Londen vreest onzekerheid en het opschorten van investeringen. “De pond kan devalueren en de Britten kunnen importtarieven heffen op landbouwproducten”, zegt Vanhoonacker, die gelijk hoopte dat het gezond verstand zou zegevieren en de Britse nuchterheid hen in de Europese Unie zou houden. Maar de Britten kozen om eruit te stappen. Het hart zegevierde en de Britten stemden voor een Brexit. De fruitkwekers in Limburg, financieel zwaar getroffen door de boycot van de EU tegen Rusland, en de vele voorjaarsstormen die hun boomgaarden vernielden, zien daarbovenop hun uitvoer naar Groot-Brittannië in het gedrang komen. Doemscenario’s helpen de burgers niet vooruit, het aanpakken van de mogelijk toekomstige problemen wel.

2016-26_03_Nigel Farage en de Brexit (Medium)Brexit? Geen paniek, zegt Schulz

Dat de Britse Brexit een mokerslag uitdeelde aan de EU is duidelijk. Het was dus uitkijken naar een eerste reactie van Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. Die kwam er bliksemsnel. De ochtend na de Brexit, waarin het Britse volk democratisch besliste om zich uit Brussel terug te trekken, stuurde hij al een e-mail aan de duizenden medewerkers van het Europees Parlement, om hen te melden dat… de goedbetaalde jobs van de Britten in het parlement maximaal behouden en verdedigd zullen worden. De mens kent duidelijk zijn prioriteiten.