2016-28-Maarten-zwartendoderVerfransing Vlaamse Rand blijft aanhouden

De Vlaamse Volksbeweging wist vorige week de hand te leggen op de jongste geboortecijfers van Kind en Gezin. Deze cijfers zijn zeer boeiend omdat ze een waarheidsgetrouw beeld geven van het taalgebruik van de jonge gezinnen in Vlaanderen. Van elke boreling wordt immers nagegaan welke taal de jonge moeder met haar kind spreekt.

Zwarte doden, zwarte doders

Een samenleving die in de greep blijft van een diepgeworteld blank racisme: dat is het beeld van Amerika dat de meeste Vlamingen overhouden wanneer ze regelmatig naar het VRT-journaal kijken of betrouwen op de berichtgeving in onze kranten. Niets bevestigt dit verhaal meer dan nog maar eens een filmpje van een ongewapende zwarte jongen die ongenadig door een blanke agent wordt neergekogeld. Sensatie, vooroordelen en ideologisch gemotiveerde selectiviteit zijn echter geen geldig alternatief voor cijfers en feiten. En die vertellen een heel ander verhaal.

De toekomst is aan de kleine landen

Is het tijdperk van de kleine(re) staten aangebroken? Het Brexit-referendum gaf het streven naar meer autonomie een dubbele krachtinjectie. Of men het nu graag heeft of niet, op twee politieke velden won ‘kleiner’ het van ‘groter’. Dat is het interessantste politieke signaal van deze jonge zomer. De opstand van Engeland en Wales tegen de huidige EU viel samen met een revolte van Schotten en Noord-Ieren tegen Engeland.

Nieuwe Bouwmeester: Vlaamse regering koos voor groene fanaticus

Met de aanstelling van architect Leo van Broeck als “Vlaamse Bouwmeester” heeft de Vlaamse regering een bijzonder verrassende keuze gemaakt. De vorige Bouwmeester, Peter Swinnen, werd na een negatieve audit in februari vorig jaar door minister Homans ontslagen. De Vlaamse regering besliste toen om de functie van Bouwmeester af te schaffen. Vanaf 1 juni vorig jaar kwam er een college van vijf experts in de plaats. Op die beslissing kwam toen zoveel kritiek dat er opnieuw een vacature voor Vlaamse Bouwmeester werd opengesteld.

Praten met Toon Breës: “Streuvels was een Vlaamse Hemingway”

Toon Breës schreef twintig jaar aan een veelomvattend boek over Stijn Streuvels. Zijn turf van 984 bladzijden is een mengeling van levensschets, kritische bespreking en diepgravende weerlegging van de mythes en beschuldigingen die wervelden rond de meester van het Lijsternest. Toon Breës illustreert met rake voorbeelden dat erotiek een belangrijk thema is in Streuvels’ werk. Hij noemt Streuvels een Vlaamse Hemingway.

11 juli: Diksmuide in mineur

De periode van 11 juli is altijd kiezen: welke vieringen kunnen aandacht krijgen, en welke niet. Dit jaar trok de uitnodiging van de IJzertoren onze aandacht. Eerst zou Geert Bourgeois een krans neerleggen aan de crypte, en daarna werd een debat georganiseerd met als onderwerp: “Het Vlaanderen dat we willen”. Verder brengen we ook verslagen vanuit het Brusselse en Antwerpse stadhuis, van de uitreiking van de Orde van de Vlaamse Leeuw en van enkele andere grotere guldensporenvieringen.