2016-29_Jancart-ErdoganGulan (Small)België troef bij VLD: En wat is het Vlaamse Plan B?

Amper een week na Quatorze Juillet en de vreselijke aanslag in Nice, is het alweer aan ons onzalige belgenland om ‘feest te vieren’. Iedereen houdt zijn hart vast, in de hoop dat er geen islamist of gestoorde gek zich geroepen zal voelen iets gelijkaardigs uit te halen. De beslissing van Jan Jambon en de regering om de festiviteiten te laten doorgaan is niet meer dan logisch: anders zijn het de terreurzaaiers die voortaan de agenda bepalen, een optie waar geen zinnig mens voor kan kiezen.

Geen gezonde begroting onder Charles Michel

Na het zomerreces gaat de federale begrotingsopmaak 2017 van start. De regering-Michel moet 3 miljard euro vinden om de overheidsfinanciën op koers te houden. Een structureel evenwicht tegen 2018 vraagt een sanering van 8 tot 9 miljard euro. Een doelstelling die niet gehaald zal worden, en dat weet minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA). Hij pleitte vorige week nog voor een soepeler begrotingsbeleid. Alleen struikelde hij achteraf over zijn eigen woorden.

Poging tot staatsgreep in Turkije

Dat de poging tot staatsgreep in Turkije binnen uren op een sisser uitliep, maakt het gebeuren er niet minder interessant op. Want als veel gezegd kan worden over de waaromvraag, is het vooral interessant na te gaan welke gevolgen deze geanimeerde uren teweeg zullen brengen voor de Turkse republiek. Wordt dit de ultieme consolidatie van ‘Sultan Erdogan’? En welke gevolgen heeft dit voor de regio, te beginnen met de strijd tegen IS? Enkele eerste beschouwingen bij een bewogen weekend.

Tom Meeuws richt Islamitisch Offerfeest Antwerpen op

Op 8 juni 2016 verschijnt een merkwaardige akte in het Belgisch Staatsblad. Het gaat om de oprichtingsakte van de vzw Islamitisch Offerfeest Antwerpen. De vereniging heeft tot doel ‘het organiseren van slachtingen volgens een religieuze ritus in een erkend slachthuis of een tijdelijke erkende slachtplaats waar commerciële slachtingen, particuliere slachtingen en slachtingen in het kader van de religieuze ritus kunnen plaatsvinden.’ De vzw kan ook subsidies verwerven.

Praten met Bert Dekeyzer: “De Vlaamse media zijn hersendood en zo voorspelbaar”

Een politieke stroming die in Vlaanderen onderhuids aanwezig blijft, is het conservatisme. Het centrum iD in West-Vlaanderen werkt aan de verspreiding van het moderne conservatisme en is een zus van het tijdschrift TekoS. Bert Dekeyzer is de voorman van iD.

Westen blijft terughoudend met steun aan Koerden

Weinig of geen aandacht in de westerse media voor het ‘memorandum of understanding’ dat vorige week dinsdag werd ondertekend tussen de Koerdische Autonome Regio in Irak en de Verenigde Staten. Na twee jaar voorbereidend werk bezegelt het document een verregaande militaire samenwerking tussen de Peshmerga, de strijdkrachten van de Koerden, en de Amerikanen, die in het gebied de coalitie tegen Islamitische Staat (IS) leiden. Intussen blijft de vraag waarom het Westen intensief de roep om een onafhankelijke Palestijnse staat steunt, terwijl het zo terughoudend is om het op te nemen voor de Koerden, de grootse bevolkingsgroep ter wereld zonder een eigen staat.