2016-30_06_Maarten-Erdogan-coup (Medium)Zonder zinnig debat over migratie en terreur loopt het fout

“Terroristen zijn de armen van vandaag.” We moeten ze dus aanpakken met deradicaliseringsprogramma’s, stadsvernieuwing, meer jobs, beter onderwijs, betere huisvesting, betere gevangenissen… Dat vindt men toch ter linkerzijde, waar commentaren op terreur zich vaak beperken tot “begrip”, op de grens van gedogen of relativering.

De hypocriete arbeidsmarkthervorming van Kris Peeters

De hervormingen die minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in de steigers heeft gezet om de arbeidsmarkt te hervormen, dreigen een maat voor niets te worden. Wat oorspronkelijk een ambitieus plan was, wordt door Peeters zelf vakkundig uitgehold. Met hulp van zijn ACV-kabinet.

Trump steekt Clinton voorbij

Er werd in sommige kringen eens smalend gedaan over de Republikeinse conventie. Goed gelachen ook, en terecht, met het kopieerwerk in de speech van vrouwe Trump. Maar zoals zo vaak, nemen veel analisten hun wensen voor werkelijkheid. En die is simpel: een meerderheid van de Amerikaanse burgers is ontevreden. Met die burgers lachen of er lekker progressief op spuwen, dat werkt averechts.

ISLAM en de rechtsstaat

Importeert Brussel de tegenstellingen uit het Midden-Oosten? Tot nu lijkt het nog mee te vallen, toch wat de verhoudingen onder de moslims betreft. Nochtans blijkt er een zekere “spanning” te bestaan tussen soennieten en sjiieten. Hoe de partij ISLAM beoordelen tegen deze achtergrond? En waar positioneert ze zich tegenover de rechtsstaat?

“Entente cordiale” tussen Rusland en Turkije

De gevolgen van de machtsgreep van Erdogan laten zich niet enkel op binnenlands vlak voelen. Zijn beleid voedt de Amerikaanse ergernis, en ten aanzien van de EU was de afstand nooit groter. Noodgedwongen leidt dit tot een nieuwe oriëntatie en de zoektocht naar nieuwe bondgenoten. Rusland mag dan al geen natuurlijke keuze zijn, de toenadering tussen de twee heeft ook iets onvermijdelijks. Voorlopig althans.

53ste Europeade: We kunnen nog wat leren van de Walen

Het afgelopen verlengde weekend vond in de Waalse hoofdstad Namen de 53ste editie plaats van de Europeade, het internationale treffen voor volkskunst, dat jaarlijks in een andere Europese stad plaatsvindt.