2016-30_05_Andre Nollet - Tegen.Trump (Medium)Er werd in sommige kringen eens smalend gedaan over de Republikeinse conventie. Goed gelachen ook, en terecht, met het kopieerwerk in de speech van vrouwe Trump. Maar zoals zo vaak, nemen veel analisten hun wensen voor werkelijkheid. En die is simpel: een meerderheid van de Amerikaanse burgers is ontevreden. Met die burgers lachen of er lekker progressief op spuwen, dat werkt averechts.

Bingo voor Trump. Uit de jongste peiling van CNN blijkt dat de Republikeinse conventie de steun voor Donald Trump deed toenemen met zes procent. Hij steekt daarmee de Democratische kandidaat Hillary Clinton voorbij. De peiling van CNN toont een voorsprong van 3 procent voor de Trump (48 procent tegenover 45 voor Clinton). Een conventie kan inderdaad voor al dan niet tijdelijke schommelingen zorgen. Dat heeft veel te maken met de buitengewone media-aandacht in die periode. Het is afwachten of Clinton na de Democratische conventie de schade kan herstellen.

Volgens CNN dankt Trump zijn sprong voorwaarts vooral aan partijloze kiezers, waarvan 43 procent na de conventie aangaf voor Trump te zullen stemmen. Voor de conventie was dat nog 31 procent. Ook blijkt uit de laatste peiling dat het aantal ongeschoolde blanke stemmers voor Trump is toegenomen. Vooraf ging 51 procent van hun stemmen naar Trump, en 31 procent naar Clinton, terwijl na de conventie dat verschil is gegroeid naar 62 procent voor Trump en 23 procent voor Clinton. Bij de geschoolde stemmers is het verschil maar weinig groter geworden: 44 procent voor Clinton en 39 procent voor Trump.

Ondertussen lijkt het erop dat de aanhangers van Bernie Sanders minder en minder geneigd zijn Clinton te steunen. Vooral Clintons standpunten over klimaatverandering en vrije handel pikken de radicaal-linkse Amerikanen niet. Dat de Democratische partijvoorzitster, Debbie Wasserman Schultz, opstapte naar aanleiding van de heisa rond gelekte e-mails van de partijleiding (Sanders werd door sommigen omschreven als “een verdomde leugenaar” en ze koos duidelijk de kant van Clinton) is nog een veeg teken voor Clinton.

Can’t stump the Trump?

Trump kan maar geklopt worden door… zichzelf. Hij is in die mate een volkstribuun en een ongeleid projectiel dat fatale vergissingen op de loer liggen. Dat geldt voor nu en dat zou ook voor later kunnen gelden, al wordt zo’n president ongetwijfeld goed omringd. Blijft Trump een soms olijke, maar ook soms bitterzoete en zelfs gemene volksmenner die vanuit een soort spengleriaanse wanhoop de ondergang van het Avondland afkondigt, of matigt hij de komende maanden en vooral na de verkiezingen de toon om een waardig leider te worden van de al bij al schitterende democratie aan de overkant van de Oceaan? Het mooie van een democratie is dat ze al eens schommelt van rechts naar links en – nu dus misschien – omgekeerd. Van te fanatieke “mouvementen” – in welke richting dan ook – komen brokken.

De kans dat Trump de verkiezingen wint, is reëel. Dat zegt ook de radicaal-linkse regisseur Michael Moore, die vijf redenen geeft waarom Trump zal winnen. Eén: hij zal zich slim concentreren op de oud-industriële noordoostelijke staten. Twee: hij zal scoren omdat zijn tegenstander een vrouw is. De Amerikanen hebben het misschien wel gehad met dat politiek correcte denken en handelen. De eerste zwarte president, en nu een vrouw…? “Daarna zal het Witte Huis waarschijnlijk acht jaar in handen zijn van homo’s! Daarna de transgenders! Je ziet al waar het naartoe gaat. Tegen die tijd zullen dieren mensenrechten hebben en zal een verdomde hamster het land leiden. Dit moet stoppen!”, spot Moore.

Reden drie: Clinton is een havik, rechtser dan Obama, onpopulair en onbetrouwbaar en oneerlijk geacht. En met haar gematigde, saaie en blanke running-mate, is ze niet progressief genoeg. Het enthousiasme voor haar is er gewoon niet. Zeker niet bij radicaal-links. Reden vier: heel veel Bernie-supporters zullen gewoon niet gaan stemmen! En vijf: kiezers doen in hun hokje hun zin en dat is vaak pestgedrag, of de innerlijke drang om in het geniep de dingen een beetje los te schudden… Velen gaan het leuk vinden om gewoon even te kunnen zien hoe het zou zijn als Trump president wordt.

Anja Pieters