2016-29_05_Jancart-ErdoganGulan (Medium)Bij de Turken die in Rotterdam hun steun aan Erdogan betuigden, was er alvast niets te horen over het “redden van de democratie”. Zij vormden spreekkoren om ‘Allahu ekber’ te schreeuwen, hun variant van ‘Allahu akbar’. Hun razernij richtte zich vreemd genoeg ook tegen de media.

Een cameraploeg van de NOS kreeg rake klappen. Ook in Eindhoven, Deventer en Den Haag kwamen aanhangers van Erdogan op straat, daarmee bewijzend dat ze helemaal geen Nederlanders zijn, maar gewoon nog altijd Turken. Wat we eigenlijk allang wisten. Toch waren er uitzonderingen, al kwamen die niet manifesteren. Kaan Özgök schreef op zijn de Facebookpagina ‘The Free Society Against Erdogan’ dat de staatsgreep volgens hem opgezet spel was. “Dit was een toneelstukje dat me erg doet denken aan de beruchte Rijksdagbrand in 1933. Die was toen aanleiding voor de democratisch gekozen Hitler om de macht helemaal naar zich toe te trekken en Duitsland om te vormen naar een dictatuur.” Een visie die klaarblijkelijk door vele Turken in en buiten Turkije wordt gedeeld. Vooral het feit dat de eerste dag na de mislukte coup al bijna 3.000 magistraten werden gearresteerd, wijst erop dat de regering op voorhand lijsten had opgesteld van opposanten die in de gevangenis gegooid moesten worden. Het is een aanwijzing, geen bewijs. Ook in Berlijn werd massaal gemanifesteerd, vooral door aanhangers van Erdogan, die ‘Allahu ekber’ bralden. De Frankfurter Allgemeine noteerde echter een aantal kritische stemmen van Turken die vreesden dat de mislukte coup de aanleiding zou zijn voor de instelling van een dictatoriaal presidentieel regime. In Mainz betoogden 500 Turken voor Erdogan. Tegelijk protesteerden Koerdische betogers tegen zijn beleid, maar ook zij wezen de staatsgreep af. De Franse media waren natuurlijk gefocust op de massamoord in Nice en de nakende burgeroorlog. We vonden alleen een vermelding van manifesterende Erdogan-aanhangers in Straatsburg.Kent u mensen in uw omgeving die de staatsgreep in Turkije steunden? Geef hun naam veiligheidshalve door aan ons. Dat kan uiteraard anoniem. Kent u mensen in uw omgeving die de staatsgreep in Turkije steunden? Geef hun naam veiligheidshalve door aan ons. Dat kan uiteraard anoniem. Kent u mensen in uw omgeving die de staatsgreep in Turkije steunden? Geef hun naam veiligheidshalve door aan ons. Dat kan uiteraard anoniem.