Staken Walen meer?

Geert Bourgeois vertolkte erg kordaat de ergernis van veel Vlamingen over de vele recente stakingen die vooral door de Franstaligen werden georganiseerd. Staven de statistieken zijn stelling dat de taalgrens een stakingsgrens is?

Stakingsdagen worden geregistreerd door de RVA, maar dan wel in het arrondissement waar de ‘belangrijkste uitbatingszetel’ van de onderneming is gevestigd. Een staking bij Carrefour Antwerpen wordt aangerekend aan het Brussels Gewest, omdat de vestiging met het hoogst aantal werknemers daar ligt, verduidelijkt Het Nieuwsblad. Uit die RVA-registratie conclusies trekken op het regionale niveau is dus inderdaad een moeilijke oefening.

In 2015 werden meer stakingsdagen geteld bij Waalse werkgevers, “bijna dubbel zoveel als aan Vlaamse kant”. In 2014 was dat evenwel omgekeerd. Maar met cijfers kun je veel kanten uit. Houd je rekening met de werkende bevolking per gewest, dan versterkt het beeld dat in Wallonië meer wordt gestaakt dan in Vlaanderen. Vergelijk dit met het beeld dat Vlaanderen en Wallonië ongeveer evenveel werklozen tellen. Dat gegeven kantelt bij het inzicht dat Vlaanderen bijna dubbel zoveel inwoners telt. Dat perspectief is niet onbelangrijk. Voorlopig is het wachten op harde en precieze cijfers. Maar ook zonder weet de Vlaming het wel: het gaat niet om het feit dat Walen meer staken of niet, in hun eigen bedrijven en overheidsdiensten doen ze maar, al betalen de Vlamingen mee voor de schade. Het gaat vooral om het feit dat sommige stakingen de veiligheid in het gedrang brengen (cipiers), het openbaar leven lamleggen via stakingen in de publieke sector (NMBS bijvoorbeeld) en andere mensen verhinderen hun job te doen. Geen zinnig mens die de voorbije maanden niet ondervond waar die stakingsgrens lag.


Compleet ziek

Het Forumgebouw, de gloednieuwe ‘dependance’ van de Kamer aan de overzijde van de straat, herbergt een groot deel van de diensten en ook de bibliotheek. Maar omdat een aantal oude historische vergaderzalen toch wel te lijden hebben onder de werkzaamheden van de parlementsleden, voorziet men ook een aantal nieuwe commissiezalen in het Forumgebouw.

In het Paleis der Natie hebben die zalen gewoon een nummer, maar in het Forumgebouw wilde men de nieuwe zalen een naam geven. En dan wordt er natuurlijk op surrealistisch hoog niveau gebakkeleid alsof ’s lands veiligheid én voortbestaan ervan afhangt. Er werd aan een Belgisch compromis gesleuteld, dus mocht elke erkende politieke fractie een naam voordragen. N-VA schoof de naam van het Vlaamsgezinde Kamerlid Jan de Laet (1815-1891) naar voor. Hij was een flamingant uit de Romantiek en was geen separatist. Hij was een overtuigde democraat en pleitte voor een voorzichtige decentralisatie. Vandaag zeggen we over zo iemand: hij kleurt netjes binnen de Belgische lijntjes. Hoewel hij de eerste praatbarakkers was die de eed in het Nederlands aflegde, sprak hij in de Kamer altijd Frans. Niettemin werkte hij mee aan de eerste taalwetten van 1878.

Daarin stond bijvoorbeeld dat staatsambtenaren in Brussel op zijn minst tweetalig moesten zijn. Het was voor PS-furie Laurette Onkelinx niettemin voldoende om er een felle rel over te maken en met theatraal gedoe zich te verzetten tegen dit voorstel. Haar haat tegen Vlaanderen is gekend, maar dat ze ook nog fulmineert tegen dat van haar voorouders, maakt van haar een compleet dolgedraaide en zieke geest. Geen wonder dat de roep naar Vlaamse onafhankelijkheid met de dag groter wordt.


EU bibbert voor 2 oktober

Oostenrijkers en Hongaren gaan op 2 oktober naar de stembus. De Oostenrijkers moeten hun presidentsverkiezingen overdoen, nadat de uitslag van de tweede ronde van 22 mei ongeldig werd verklaard. Alexander van der Bellen, de kandidaat van Groen, won maar heel nipt van Norbert Hofer, de kandidaat van de FPÖ.

De Hongaren moeten bij referendum beslissen over de vraag of de EU Hongarije mag “verplichten” niet-Hongaarse burgers op te nemen, eventueel tegen de wil van het Hongaarse parlement in. De rechts-nationalistische premier Viktor Orban staat bekend om zijn kordate lijn in de migratiepolitiek van zijn land. Het referendum gaat dus over meer of minder Europa en komt zo dicht in de buurt van het Britse referendum. Ook premier Rutte en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble lijken ervan uit te gaan dat het even welletjes is geweest met het afnemen van macht van de lidstaten.


Aanrandingen in Zweden

Op tal van festivals in Zweden werden tientallen vrouwen omsingeld, betast, aangerand en in sommige gevallen zelfs verkracht. Ondanks kritiek houdt de politie vol dat de afkomst van de daders er niet toe doet. Dat schrijft toch Elsevier. Na een festival in Karlstad afgelopen weekend werden 27 aangiftes gedaan, allen door vrouwen die zeggen te zijn aangerand. Het jongste slachtoffer was twaalf jaar. Het zou bij de verdachten gaan om ‘minderjarige alleenstaande asielzoekers’, meldden enkele Zweedse media. Sommige media geven mee dat het om asielzoekers gaat, andere blijven spreken over “jonge mannen”, zoals ook de politie doet. Gelijkaardige berichten doken ook op na festivals in de Zweedse steden Norrköping en Växjö. Een en ander doet denken aan de massa-aanranding in Keulen. “De politie doet geen meldingen over de afkomst van de daders, als dat niet relevant wordt gevonden. Dat moet minderheden beschermen.” “Dat is iets wat nu eenmaal gebeurt op festivals”, zouden agenten hebben verklaard… Dit is geen nieuw probleem. Het zou kunnen dat het aantal klachten is toegenomen, omdat aanrandingen meer aandacht krijgen in het publieke debat. De Duitse krant Bild kon de hand leggen op mails van de Duitse politie waaruit blijkt dat er een “enorme toename” is van seksueel geweld in zwembaden. “De daders zijn vooral jeugdige migranten”, aldus Bild.


AfD in de problemen

De rechts-nationalistische en eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) bijeenhouden, wordt almaar moeilijker voor voorzitter Frauke Petry. Een hooglopende ruzie over antisemitisme binnen de partij heeft zich uitgebreid tot het landelijk bestuur van de partij. In het parlement van de deelstaat Baden-Württemberg heeft voorzitter Jörg Meuthen van de AfD-fractie zich met meer dan de helft van de fractieleden afgescheiden en een nieuwe fractie opgericht onder de naam Alternative für Baden-Württemberg (AfB).

Meuthen, ook covoorzitter is van de landelijke AfD, vond dat kordater moest worden opgetreden tegen de omstreden arts en publicist Wolfgang Gedeon, die de Holocaustontkenners “dissidenten” noemde en schreef dat Talmoedische Joden “vijanden van het avondland” zijn. Meuthen stelde dat er binnen de AfD geen plaats mocht zijn voor antisemitisme, maar het lukte hem niet om Gedeon met de vereiste twee derde van zijn fractie buiten te zetten. Daarom begon hij met zijn medestanders een eigen fractie. Dat Gedeon onder druk van voorzitter Petry alsnog vrijwillig opstapte, kon de afscheiding niet meer ongedaan maken. Uit peilingen blijkt dat 59 procent van de Duitsers tevreden is over het beleid van bondskanselier Angela Merkel. Dat is 13 procent hoger dan in februari, kort na de aanrandingen in Keulen. In de herfst van 2017 zijn er in Duitsland verkiezingen. De SPD zakt in algemene peilingen terug naar 41 procent. De AfD zou kunnen rekenen op 12 procent.