Niettegenstaande de 1-0 nederlaag verleden weekend uit tegen RC Genk – een gelijkspel was een juistere uitslag geweest – heeft Zulte Waregem zijn start van het nieuwe voetbalseizoen niet gemist. Ik heb het nog steeds moeilijk om die club Zulte Waregem te noemen; voor mij zal het altijd SV Waregem, den Essevee, blijven. Ik ben nogal nostalgisch. Merkwaardig genoeg zijn de twee grootste boegbeelden aller tijden van SV Waregem, Luc en Marc Millecamps, van Zulte afkomstig.

Er waren daar twee clubs, SK Zulte en Zulte Sportief. De concurrentiestrijd tussen de beide ploegen was groot. Het was niet gemakkelijk voor vader Millecamps om te kiezen bij wie zijn zonen gingen beginnen voetballen. Daarbij was die brave man ook nog postbode in Zulte. Hij wilde zeker niemand voor het hoofd stoten. Om alle moeilijkheden te vermijden, zijn Luc en Marc dan maar naar Waregem gegaan, dat was maar drie kilometer verder.

Eenmaal in mijn carrière heb ik met een groot ei in mijn broek gespeeld, het werd een lange namiddag aan de Gaverbeek. Arie Haan had in Anderlecht de knie van Hervé Delesie, de linksbuiten van Waregem, serieus toegetakeld, opzettelijk volgens velen! Toen we in het stadion arriveerden, was de sfeer vijandig. Als verwelkoming had men aan de deklat van het doel een haan opgehangen. Er zijn plezantere zaken in het leven om mee te maken.

Men heeft lang getwijfeld of de match wel ging doorgaan. Er werd gesuggereerd dat het misschien beter was dat Arie Haan niet werd opgesteld, maar die gek weigerde dat. Hij vond dat er niets aan de hand was. Ondertussen was er een grote politiemacht opgetrommeld. Gelukkig verloor Anderlecht de wedstrijd en bleef het bij verbaal geweld.

Mirakels aan de Gaverbeek

Achter de Gaverbeek zijn er ook een paar mirakels gebeurd. Het eerste vond plaats in 1968. ‘Essevee’ schakelde in de Europacup het grote Atletico Madrid uit! In de hoofdstad van Spanje werd met 2-1 verloren, maar thuis won SV Waregem met 1-0.

Toen de Madrilenen in het Regenboogstadion aankwamen, konden ze kiezen: hun talrijke valiezen met materiaal die ze hadden meegebracht in de kleedkamer plaatsen en zich omkleden in de gang of andersom, zo klein was de vestiaire van de bezoekers aan de Gaverbeek. De spelers van Atletico hadden geen idee waar ze terechtgekomen waren. Er waren er zelfs die vroegen waar ze de metro naar Brussel konden nemen. Maar het bleef niet bij dat ene exploot. In 1985-86 volgde een succesrijke campagne in de UEFA Cup, met als hoogtepunt de uitschakeling van het machtige AC Milaan!

Er was intussen al veel veranderd in Waregem, alleen de kleedkamer van de bezoekers was dezelfde gebleven, en er was nog steeds geen metro naar Brussel…

Gille van Binst