Deze week

by Wart Van Schel | 24 augustus 2016 12:16

Lees Voor

2016-34_00_Maarten-Belgen-IS[1]Waarom vertelt Vanackere de waarheid niet?

Op de voorpagina van ons vorig nummer hadden we het over de vrijlating van topterrorist Oussama Atar. Deze Belg van Marokkaanse afkomst, die de aanslagen in Brussel organiseerde, zat tot 2012 nog in een Iraakse gevangenis. Hij werd vrijgelaten na tussenkomst van de Belgische Staat, die zich gewillig had laten wijsmaken dat Atar een jonge idealist was, die enkel schuldig was aan het oversteken van de grens zonder papieren en die bovendien nog eens op sterven lag.

Nieuwe Sluis Terneuzen van cruciaal belang voor Gentse haven

Vlaanderen en Nederland gaan samen een nieuwe, grotere sluis bouwen binnen het huidige sluizencomplex te Terneuzen. Nadat de Nederlandse Raad van State vorige week alle bezwaren tegen het Tracébesluit naar de prullenmand heeft verwezen, gaat de projectorganisatie op zoek naar een geschikte aannemer. In 2022 zullen de eerste schepen wellicht door de Nieuwe Sluis varen. De Nieuwe Sluis is van cruciaal belang voor de toekomst van de Gentse haven.

Gevangeniswezen op de goede weg?

Minister van Justitie Geens kreeg afgelopen week schouderklopjes van de cipiersbonden omdat hij zijn belofte om de overbevolking in de gevangenissen te bestrijden, was nagekomen. Op 11 augustus was het aantal gedetineerden inderdaad gezakt tot 10.289, of 1.200 minder dan in augustus 2014. Vraag is of dit zo’n hoopgevend nieuws is.

Over boerka’s en boerkini’s

Het zal u misschien verbazen, maar hoofdredacteur Karl Van Camp kan Nadia Sminate absoluut niet volgen in haar vraag om de boerkini te verbieden. En neen, hij is vorige week niet bekeerd tot de islam, laat dat duidelijk zijn.

Praten met Luc Beyer de Ryke: “Aan Franstalige kant gooit men de collaboratie nog te vaak op één hoop”

“Ils avaient leurs raisons.” “Ze hadden hun redenen.” Zo luidt de titel van het laatste boek van Luc Beyer de Ryke, oud-RTBF-journalist, Franstalig Gentenaar en Vlamingenvriend. De titel verwijst uiteraard naar de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over de collaboratie. Reden voor Luc Beyer om in zijn pen te kruipen: “Ik wou begrijpen.” Het boek is origineel: Beyer zocht verschillende ex-figuren uit de oorlogscollaboratie op. En haalt vroegere ontmoetingen van onder het stof.

Toots op het Zangfeest

Dat Toots Thielemans voorbije maandag is overleden, zal u wel uitgebreid vernomen hebben. Eén aspect en verhaal willen we nog even in herinnering brengen. Nog maar weinigen herinneren zich het optreden van Toots Thielemans op het 41ste Vlaams Nationaal Zangfeest, op 23 april 1978.

Endnotes:
  1. [Image]: http://pallieterke.syrinxweb.ovh/wp-content/uploads/2016/08/2016-34_00_Maarten-Belgen-IS.jpg

Source URL: https://pallieterke.net/2016/08/deze-week-113/