Over Boerka’s en Boerkini’s

Elk jaar vindt er in het Oostenrijkse dorpje Alpbach een grote bijeenkomst plaats van jongeren die over allerlei thema’s komen discussiëren, debatteren en nadenken. Dat gaat over economische, financiële en allerlei Europese thema’s. Ook het migratieprobleem, de vluchtelingenstroom en de asielcrisis zijn onderwerpen van gesprek.

Leraar school terrorist Bilal Hadfi getuigt: “Terreuraanslagen van november 2015 en maart 2016 waren te vermijden”

Kent u Bilal Hadfi nog? Die brave Brusselse jongen blies zich op 13 november 2015 op aan het Stade de France in Parijs. Die dag vielen er in totaal 130 doden door jihadistisch geweld. Bilal Hadfi was ooit Syriëstrijder met als oorlogsnaam Moudjahid al Belgiki (“De Belgische Strijder”). Ruim op tijd werd zijn radicalisering door zijn leraars in het Brusselse Nederlandstalige onderwijs opgemerkt. Echter…

Een rebels lied van Miel Cools teruggevonden

1968 wordt steeds opnieuw aangehaald als een jaar van opstand en rebellie terwijl die omschrijving, voor wat Vlaanderen betreft, veel meer bij 1966 past. Er kan zelfs gesteld worden dat de strijd voor Leuven Vlaams slechts in 1968 beslecht kon worden omdat ze al in ‘66 gans Vlaanderen had gemobiliseerd. Maar misschien heeft het doodzwijgen van 1966 alles te maken met het feit dat de Vlaamse Beweging de hoofdrol speelde in de opeenvolging van botsingen met het Belgische regime die zich toen hebben voorgedaan, en van de Vlaamse Beweging gewag maken is nu eenmaal niet politiek correct, zelfs als het gaat over feiten van vijftig jaar terug.

Kindbruidjes in de vluchtelingenstroom

Een tijdje terug was er ophef in Nederland over de komst van kindbruidjes. Corinne Dettmeijer, nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, reageerde alert. Syrische (gehuwde) meisjes die in de asielzoekersstroom meekomen naar Nederland moeten volgens haar – net als elk Nederlands kind – kunnen profiteren van de bevrijdende kracht van de Nederlandse waarden en niet uitgebuit worden in het huishouden.

Brussel uitbreiden via de metro?

Brussels MR-kamerlid Gauthier Calomne haalde afgelopen weekend de Brusselse media met een opmerkelijk pleidooi over de doortrekking van de Brusselse metro naar enkele gemeenten in de Vlaamse Rand. De jonge MR-verkozene uit Elsene lanceert dit debat naar eigen zeggen vooral om de discussie te activeren over de ‘Metropolitane Gemeenschap’, het vehikel waarmee de Franstaligen greep willen krijgen op het brede ommeland rond Brussel.

IJzerwake 2016: De maskers af, het veld op?

Afgelopen zondag 28 augustus ging de 15de IJzerwake door. Met dit jaar als thema “De maskers af!” Het was niet voor iedereen duidelijk wat dat thema precies voorstelde (ook al omdat het nauwelijks aan bod kwam op het evenement zelf), maar het is een verwijzing naar de dynamitering van de eerste IJzertoren in 1946, thans 70 jaar geleden. Tegelijk is het een oproep tot ontsluiting van informatie die moet duidelijk maken dat de Belgische staat medeverantwoordelijk is voor de bomaanslag op het vroegere monument van Vlaamse emancipatie. De affiche, die een grijze ruïne centraal heeft, verwijst naar het puin dat achterbleef na de anti-Vlaamse bomaanslag.