Subsidies voor religies

De krant Het Belang van Limburg haalde fors uit naar de Rooms-Katholieke Kerk omdat die in Vlaanderen 90 procent (76 miljoen euro) van de subsidies kreeg voor amper 62 procent katholieken. Dit, terwijl de islam het met een magere 350.000 euro per jaar moest stellen. “Een complete scheeftrekking tussen het aantal gelovigen enerzijds en het overheidsgeld anderzijds”, volgens Hannes Cattebeke. “Binnen het radicaliseringsdebat is dat relevante informatie”, zeggen de personen die de financiering van de religies onder de loep namen. “Daarom doen vele moskeeën een beroep op buitenlandse sponsors, en worden ook radicale interpretaties en imams geïmporteerd.” Alsof de hoeveelheid subsidies de radicalisering van moslims zal bepalen? Overigens, de cijfers kloppen niet. In Limburg alleen ontvingen de erkende moskeeën samen 444.070 euro in 2015. En dit terwijl er geen Vlaamse inspraak is.

“Verbindingsambtenaar”

Naar het schijnt is er bij de aanhangers van IS in Sint-Niklaas regelrechte paniek uitgebroken. Wie nog kan vluchten, laat alles achter, inclusief zijn zware wapens en zijn onthoofdingsvideo’s, en tracht een veilig onderkomen te vinden in een andere stad, of liefst nog in een buurland. De organisatiestructuur van IS in Sint-Niklaas ligt op apegapen. Moslims verbranden in allerijl hun handleidingen voor de productie van bomgordels. De reden voor die paniek: het stadsbestuur heeft een “verbindingsambtenaar” aangesteld, met ongeveer hetzelfde takenpakket als de “deradicaliseringsambtenaren” in andere steden. Alsof men de oorlog tegen IS met zo’n ambtenaren kan winnen. Alsof zij gaan beletten dat enthousiaste  moslims mensen te lijf zullen gaan met bommen, geweren, messen, machetes of bijlen.

Ook Pokémon is racistisch!

Het hoge woord is eruit. Het heeft even geduurd, maar het is dan eindelijk zover. Pokémon Go, het spelletje waarbij mensen die niets beters te doen hebben met hun mobiele telefoon in de hand gaan jagen op fictieve gele monstertjes, is racistisch!

Dat weet Het Laatste Nieuws ons alvast te vertellen. Want: “Er hangt een bittere nasmaak aan de geografische ongelijkheid in de app. Cijfers wijzen op een duidelijk verschil tussen drukke hippe buurten in de stad en probleemwijken als Molenbeek.” Jazeker, de gele Aziatische Pokémons verstoppen zich liever aan de Louizalaan en het Terkamerenbos dan in Laag-Molenbeek of Schaarbeek. En in Antwerpen blijken Rivierenhof en het Stadspark dan weer beter van Pokémon voorzien dan Borgerhout. Ongebreideld racisme voorwaar! Als daar maar geen getraumatiseerde ’lone wolves’ van komen.

Het is zelfs een wereldwijd probleem. Het Urban Institute uit Washington D.C. kwam na een klein onderzoek in de Amerikaanse hoofdstad tot de vaststelling dat er twee keer meer zogenaamde Pokéstops zijn in blanke buurten dan in zwarte.

Gelukkig hebben de geleerde bollen een eenvoudige oplossing. Ze roepen de makers van het spel op om meer van die Pokémons in de migrantenwijken te droppen. Kijk, dat lijkt ons nu eens een doordacht en goed initiatief. Laat ons extra veel jonge kerels en meisjes met een dure smartphone naar Laag-Molenbeek, de Turnhoutsebaan in Antwerpen of Kuregem sturen. Strak plan!

Vrijheid van meningsuiting

De vrijheid om uw mening te zeggen of te schrijven, het bestaat nog steeds. Maar men begint rond te kijken en zwijgt als mensen vermoeden dat een moslim in de buurt is. Hun ongenoegen schrijven ze liefst onder een schuilnaam. Zo ging een man met zijn vrouw naar de spoeddienst in ZOL-Genk, omdat hij iets in de hartstreek voelde. De verpleegster die hem voorbereidde en ook bloedstalen nam, vroeg of hij iets vreemds in zijn lichaam had. Ze bedoelde waarschijnlijk een hartklep of dergelijke. De man antwoordde: “Ik heb niets vreemd in mijn lichaam, maar mijn vrouw nog dikwijls.” Zelf vond hij dat een goede grap, maar zijn vrouw minder, tot de verpleegster in een onbedaarlijke lach schoot. “Verontschuldig mij”, zei ze, “maar wij moeten sinds enkele jaren zo opletten voor wat wij zeggen, hoe we reageren op patiënten, vooral van vreemde origine, dat velen van ons gestresseerd raken. Wij mogen niet meer lachen. Wij hebben altijd ons werk graag gedaan, maar het wordt zwaar.”

Teloorgang of malaise?

Blijvend of tijdelijk? Door bomaanslagen, andere terreurdaden en de waarschijnlijke (?) uitstap van alleen (?) Engeland uit het Europese gedoe krijgt vooral het toerisme harde klappen. Ook handel en consumptie hebben er onder te lijden. In Brugge is het verblijfstoerisme met 22 procent gedaald en het aantal Britse overnachtingen op de helft gekomen. Eén van de talrijke chocoladewinkels gewaagt zelfs van 70 procent minder omzet! Hoe kan men daaraan verhelpen? In de gemeenteraad pleitte N-VA-fractieleider en Vlaams Parlementslid Ann Soete, zelf handelaarster, voor de oprichting van een speciale werkgroep. Omdat het stadsbestuur te weinig of niets onderneemt – er bestaat zelfs geen schepen die zich speciaal met toerisme bezighoudt -, voerde Jong N-VA actie met strandstoelen voor het stadhuis. Een koetsier, een bootjesman, een restauranthouder en een hotelier, mensen die het dagelijks ondervinden, beraadden zich samen over het probleem en denken dat Toerisme Brugge zich vooral moet toespitsen op landgenoten en toeristen uit buurlanden.

Geen terreur

Men beweert altijd dat islamitische terroristen alleen maar psychische problemen hebben, zelfs als zij “Allahu Akhbar!” schreeuwen, djihadwebsteks bezoeken en IS-vlaggen in huis hebben. Die leugen is zo afgezaagd, dat niemand ze nog gelooft, behalve enkele linksen die in hun jeugd teveel jointjes hebben gerookt. Maar soms zijn er inderdaad ook gewone niet-islamitische gekken. We hebben de video van de schietpartij in Gent aandachtig bekeken, mèt de geluidsopnamen erbij. We kunnen niet zien of de man met het pistool een Arabier, een Turk of een Vlaming is, maar hij is duidelijk geen terrorist. Hij dreigt niet met zijn wapen, hij kijkt alleen maar versuft om zich heen, drinkt af en toe iets uit een waterfles en lijkt niet te begrijpen wat er gebeurt als de agenten in verschillende talen naar hem roepen dat hij zijn wapen moet laten vallen. Hij geeft zelf ook geen kik. Pas als hij na vier minuten en ettelijke waarschuwingen door politiekogels wordt geraakt – en nog steeds zijn wapen niet loslaat! – schreeuwt hij iets. De politie kon natuurlijk niet anders dan schieten. Zij hebben héél veel geduld gehad en héél veel risico’s gelopen. Volgens de media is de dader een Griek. Hij had een verleden van drugs en hij had al eens op het huis van een ex-vriendin geschoten. Maar dit keer was er dus geen terreur in het spel. Voor één keer niet…

Recidiverende niet-indieners

Het is maar een triest record, maar verkozenen uit Oost-Vlaanderen prijken bovenaan de lijst van politici die in gebreke zijn gebleven bij het indienen van mandatenlijsten. Aan de top schittert Filip Vermeiren van CD&V, uit Oosterzele. Hij is al negen keer op negen in gebreke gebleven bij het indienen van zijn mandatenlijst. Hij heeft ook drie keer geen vermogensaangiften gedaan, hoewel dat wettelijk verplicht is. De tweede plaats gaat ook naar een Oost-Vlaamse, namelijk Marleen Van Driessche van Open VLD, uit Lebbeke. Zij heeft negen van de elf keren geen mandatenlijst ingediend en bij haar ontbreken ook drie vermogensaangiften. In totaal zitten er drie Oost-Vlamingen in de top tien. De derde is Heide Bauer uit Temse, ook van Open VLD, met acht ontbrekende mandatenlijsten en twee ontbrekende vermogensaangiften.

Cumulkampioenen

Het zal wel toeval zijn, maar de cumulkampioen komt óók uit Oost-Vlaanderen, Het is Bram Van Braeckevelt, fractieleider van Groen in de gemeenteraad van Gent, met maar liefst 56 mandaten. Om helemaal eerlijk te zijn, met ons goede hart en ondanks ons slechte karakter: daarvan zijn er “slechts” 14 bezoldigd. Als men alleen naar de bezoldigde mandaten kijkt, is de cumulkampioen de socialist Marcel Logist, burgemeester van Tienen, met maar liefst 30 betaalde mandaten. Maar hij is dus een Limburger, geen Oost-Vlaming. Als we binnen de Gentse gemeenteraad naar de bezoldigde mandaten kijken, zijn de liberaal Geert Versnick en de socialisten Martine De Regge en Rudy Coddens de grootste cumulards met respectievelijk 15, 13 en 10 betaalde mandaten.