2016-32_16_Maarten-Aanslag-Charleroi (Medium)Islamfundamentalisten organiseren deze zomer hun eigen Olympische Spelen in Europa. Er zijn meerdere disciplines waarin de atleten zich kunnen onderscheiden. Je hebt de 2000 meter truckracen met aanhanger in Nice, ‘Allahu akbar’ roepen met machetes in diverse steden, zelfontploffingen aan de kleine bar, en het tot voor kort minder bekende bejaarde pastoors kelen in Saint-Etienne-du-Rouvray.

De politieke wereld veroordeelt de acties met klem. Vooral wegens het niet aanvragen van de nodige vergunningen voor het beoefenen van sport op de openbare weg. Al ziet de linkerzijde wel eigen verantwoordelijkheid om het niet goed uitgelegd te hebben.

Banden met de islam?

Europese regeringen leven bovendien in onmin met de organisatoren. Deze laatsten beweren bij hoog en bij laag geïnspireerd te worden door de islam, de profeet en de haat tegen alles wat hier rondloopt. Ze hebben vlaggen, slogans, contacten en videoboodschappen om die stelling kracht bij te zetten. Onze politici houden het echter op depressieve geesten met een laag zelfbeeld en uitgesproken extraverte zelfmoordneigingen. Dat zou zo opgelost zijn met een dosis Zwitsal en een grondige voorlezing van drie jaargangen van de Bond zonder Naam.

Ook onze vaderlandse pers ziet weinig banden met de islam en vertaalt de slogan ‘Allahu akbar’ consequent door “Help, help, ik ben het slachtoffer van het desastreus sociaal-economisch beleid van Bart de Wever” of “Ik heb al eens een pint gedronken dus Allah heeft hier niks mee te maken.”

Eerlijk is eerlijk, er is één uitzondering: de Franse president Hollande. De dapperste aller Galliërs liet er geen twijfel over bestaan toen hij de verschillende islamitische sportdisciplines als ‘een oorlog’ omschreef. Meteen verdubbelde hij de gage van zijn kapper om de vijand duidelijk te maken dat het hem ernst is. Geen haar op zijn hoofd denkt eraan slecht gecoiffeerd op televisie te komen. Dat mag niet verbazen, nu een peiling uitwijst dat alleen kappers nog het beleid van François steunen.

In eigen land had minister van Justitie Geens dan weer een eigen strategie ontwikkeld, bij gebrek aan de nood aan een kapper. Bij zijn bezoek aan de radicale imam Tojgani was hij prima voorbereid door zichzelf een kopje kleiner te maken en diep te buigen. De betrokken fanatici bleven verbouwereerd en totaal verslagen achter. Critici die beweren dat een Belgische minister van Justitie niet moet buigen voor aanhangers van de shariawetgeving, hadden er alweer niets van begrepen. Het is ook altijd wat met die critici, mijnheer.

Racistische Vlamingen

Genoeg gerommel in de marge. We moeten het niet altijd over faits divers hebben. Tijd voor het hoofdpunt van het nieuws van de voorbije week: enkele tientallen minderbegaafden bewezen vorige week op Facebook dat de hele Vlaamse bevolking racistisch is door middel van ranzige commentaren te posten over de dood van een 15-jarige Vlaamse Marokkaan. Bij De Morgen en De Standaard wordt zoiets zeer persoonlijk genomen en steevast gecounterd door schuldbelijdenissen te schrijven in uw naam. Onmiddellijk begonnen redacteurs en redactrices zichzelf tot bloedens toe op de borst te kloppen bij het roepen van ‘Allahu akbar’. Tenminste, tot één redacteur die wél zijn gewijde geschiedenis kende, hen er op wees dat ze eerder op zoek waren naar de uitdrukking ‘mea culpa’.

De man werd op staande voet ontslagen wegens uitlatingen die de grens met de islamofobie ver overschreden hadden. Net als de stagiair die zich verwonderd afvroeg hoe akbar Allah dan wel niet was, en of hij dan niet beter een carrière in de NBA zou ambiëren. Kobo zag dat het goed was.

Gelukwensen voor Younes

Afsluiten doen we deze week met vrolijk nieuws uit de gevangenis van Brugge, waar vorige maand een wolk van een baby geboren is. Een wondermooi zoontje voor onze eigenste Vlaamse IS-ambulancier Younes Delefortrie en de tot 15 jaar cel veroordeelde roofmoordenares/IS-vriendin Samira Bali. Moeder en kind stellen het goed. De kleine zal de volgende drie jaar bij mama opgroeien in de cel, en daarna aan papa Younes worden toevertrouwd. Alweer een schitterende toekomst in het verschiet. Laat ons hopen dat de Vlaming ook dit prille geluk niet verpest.