2016-32_04_Nollet - Teken (Medium)Het was de commerciële zender RTL die begin juli de kat de bel aanbond. In de gemeente Molenbeek hadden de inwoners een vreemd pamflet in de bus gevonden. ‘La loi islamique pour vos biens en Belgique’. (De islamitische wet voor uw bezittingen in België.) Kostprijs: 50 euro voor dat ‘juridisch’ advies.

Op de hoofding van het pamflet staat CJM. Er is melding van een telefoonnummer en een e-mailadres. Alleen wordt de telefoon niet opgenomen en wordt er niet gereageerd op de elektronische boodschappen. Voor de gemeente Molenbeek is er geen probleem. Dergelijke pamfletten moeten kunnen. Behalve dat er geen melding wordt gemaakt van de verantwoordelijk uitgever. De boete zal gestuurd worden naar het adres in Waterloo.

Van Waterloo naar Molenbeek

Het pamflet gaat uit van het Centre Juridique Musulman (CJM). De bvba (sprl) – geen vzw – werd op 6 mei dit jaar in Charleroi opgericht. Eerste oprichter is Nadia Farhat. Ze werd op 16 augustus 1973 in Montegnée (provincie Luik) geboren. Zaakvoerdster Farhat woont op het adres van de bvba, Avenue Theys 13 in Waterloo. Tweede oprichtster is Hafça Farhat. Zij werd in Luik op 19 juni 1989 geboren. Ze is getrouwd met Mohamed Azzouz. Beiden wonen in Zellik. Wellicht zijn de dames Farhat zussen of familieleden.

De onderneming mag juridisch advies geven in religieuze zaken. De onderneming mag ook pelgrimreizen organiseren. Het kapitaal van de bvba bedraagt 18.600 euro en is verdeeld in 186 aandelen. Maar er wordt geen melding gemaakt van de inschrijvers op deze aandelen, noch of het kapitaal volstort is. Dat is een vormfout.

Dekmantel?

Dat de bvba uit Waterloo in Molenbeek pamfletten komt bussen, is niet zo vreemd. De doelgroep van de bvba woont immers in de kanaalzone. Of moslims 50 euro zullen betalen voor advies – dat ze kosteloos bij de imam kunnen inwinnen – is verre van zeker. Bovendien hebben veel inwoners van Molenbeek de indruk dat het om oplichting gaat. Als de dames bovendien niet thuis geven als de bvba gecontacteerd wordt, dan zal de levensduur van de onderneming eerder beperkt zijn. Rest de vraag of de onderneming geen dekmantel is voor een schimmige activiteit. We blijven in elk geval het Staatsblad lezen om het verdere vervolg van de bvba mee te kunnen geven.

Thierry Debels