Wat de Brusselse CD&V nu presteert, tart werkelijk alle verbeelding. Niemand minder dan Youssef Kobo werd enkele maanden geleden aangetrokken om op het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets te gaan werken. Kobo is op zijn zachtst gezegd een nogal omstreden figuur. Virulent Israëlhater, die Israël vergelijkt met IS.

kobo 2Deze “nieuwe CD&V’er” was een medewerker van Kif Kif, dat ijverig meedeed aan de juridische lynchpartij tegen het VB. Hij was één van de stichters van de Movement X van Abou Jahjah. Hij heeft nauwe banden met Karim Hassoun, voormalig voorzitter van AEL.

Zij namen in 2014 bijvoorbeeld samen deel aan een betoging in Antwerpen waar werd opgeroepen de Joden de keel over te snijden. In 2002 liet AEL tijdens een betoging in Antwerpen al een pop verbranden die een orthodoxe Jood voorstelde. Karim Hassoun publiceerde op zijn Facebookpagina een triomfantelijke foto van Abou Jahjah en zijn medestanders die de aanstelling van hun kompaan Kobo op het kabinet van de Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) vierden.

kobo 5Het is inderdaad een heel geslaagde infiltratie… Nog significanter is de profielfoto die Karim Hassoun daarbij gebruikt: een foto van Samir Kuntar, een terrorist van Hezbollah, die bij een terreuraanval op een Israëlische familie een politieman en een ongewapende Joodse gijzelaar vermoordde. Kuntar sloeg het vierjarige dochtertje van het gezin dood door haar hoofdje tegen de rotsen te verbrijzelen. Kuntar werd vrijgelaten in ruil voor de teruggave van de lichamen van twee vermoorde Israëlische militairen.

In Libanon werd hij als een held ontvangen, zelfs door de regering. Tienduizenden moslims juichten hem toe. Hij kreeg een topfunctie bij Hezbollah. Het is niet verboden afbeeldingen van kindermoordenaars en terroristen als profielfoto te gebruiken, maar het is veelzeggend…

Kuntar (rechts) met Brahim Harchaoui van de AEL van Abou Jahjah.
Kuntar (rechts) met Brahim Harchaoui van de AEL van Abou Jahjah.

Kobo’s commentaren over Israël en het jodendom op Facebook zijn onverdunde, vulgaire haat. Hij presteert het in een tekstje van vijf lijnen over Israël tien keer het woord “Fuck!” te gebruiken.

Kortom, een man die voor veel staat, maar niet voor openheid of tolerantie. Die Youssef Kobo werd nu binnengehaald bij de CD&V om voor Debaets in Brussel in islamitische kringen zieltjes en vooral stemmen te gaan winnen. Maar ook in Antwerpen, want naar verluidt wordt Youssef Kobo klaargestoomd voor een politiek mandaat in ’t Stad.

O ja, Bianca Debaets is als Brussels staatssecretaris ook bevoegd voor dierenwelzijn, inbegrepen het dossier van het onverdoofd ritueel slachten in Brussel. Haar hardnekkig vasthouden aan die barbarij valt gezien haar medewerkers alvast wat beter te begrijpen.