Een tijdje terug was er ophef in Nederland over de komst van kindbruidjes. Corinne Dettmeijer, nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, reageerde alert. Syrische (gehuwde) meisjes die in de asielzoekersstroom meekomen naar Nederland moeten volgens haar – net als elk Nederlands kind – kunnen profiteren van de bevrijdende kracht van de Nederlandse waarden en niet uitgebuit worden in het huishouden.

Hoe zit het in België? Eerdere vragen hierover werden afgeketst. Er was geen informatie of die specifieke informatie werd niet bijgehouden. Onzin uiteraard. En dat blijkt voor het eerst ook uit het antwoord op een recente parlementaire vraag (QRVA 54 083). Hieruit kunnen we afleiden dat in België – net als in Nederland – ook al tientallen kindbruiden aangekomen zijn. Het is overigens de eerste keer dat deze informatie bevestigd wordt door de overheid.

Jongste bruidje amper 14 jaar

De bevoegde staatssecretaris Theo Francken (N-VA): ‘In 2016 boden zich 5 kindbruiden van Syrische nationaliteit aan bij de Dienst Dispatching van Fedasil.’ Het jongste kindbruidje was amper 14 jaar en 3 maanden. ‘Afgelopen jaar (2015) zijn er een twintigtal koppels met een minderjarige bruid toegekomen. Het betrof Syrische koppels, maar ook enkele Afghaanse en Irakese koppels. Hoewel het meestal minderjarige meisjes betreft, kunnen er ook gevallen zijn van gehuwde minderjarige jongens’, aldus de staatssecretaris. In 2015 en in de eerste helft van 2016 zijn er dus al 25 kindbruiden in België aangekomen.

Die meisjes verkeren in een isolement en het risico bestaat volgens Dettmeijer dat zij op lange termijn verworden tot huisslaaf of verborgen vrouw. Onze houding moet dan ook zijn dat de slachtoffertjes kennis kunnen maken met de bevrijdende kracht van de westerse waarden, waarbij vrouwen gelijke rechten hebben als mannen.

Ook nieuwe kindhuwelijken

Er worden ook nieuwe kindhuwelijken voltrokken in de Lage Landen. In Nederland is er onlangs voor het eerst een cijfer op de problematiek van de kindhuwelijken geplakt: zeker 250 zijn er. Experts vermoeden dat de situatie in ons land niet veel verschilt. Ze vrezen ook voor een toename door de vluchtelingenstroom. Als er in deze vluchtelingenstroom al gehuwde minderjarige meisjes aanwezig zijn, kan dit een extra stimulans zijn voor meerderjarige mannen die een kindhuwelijk willen aangaan.

Vorig jaar was er een campagne van kinderrechtenorganisatie Plan. Elke dag krijgen 39.000 meisjes wereldwijd te horen dat ze moeten trouwen voor hun achttiende. ‘Pas als de economische impact van de kindhuwelijken zichtbaar wordt, zijn beleidsmakers bereid om actie te ondernemen’, stelt Plan. De komst van kindbruidjes naar ons land stelt het probleem enkel wat scherper. Tijd voor actie.

Westerse waarden onder druk

Velen menen dat onze westerse waarden – waarbij de gelijkheid van man en vrouw een essentieel onderdeel is – hier definitief verworven zijn. Niets is uiteraard minder waar. De huidige precaire situatie zal aantonen dat deze waarden elke dag onder druk komen te staan. Het is de moeite waard om deze waarden te verdedigen. Al was het maar om die minderjarige meisjes de kansen te bieden die ze verdienen.

Thierry Debels