11 september 2001-2016: vijftien jaar ontkenning

Vijftien jaar geleden vond de grootste terroristische aanslag uit de geschiedenis plaats. 3.000 mensen stierven in een apocalyptische massamoord, gepleegd door fanatieke moslims, handelend in naam van hun geloof. Zes dagen later hield George Bush jr. een toespraak waarin hij de godsdienst poogde uit te wind te zetten. “Islam is peace”, sprak de president tot een bijeenkomst van moslims in New York. Zijn naïviteit werd toen gedeeld door vele westerlingen. Vandaag zijn degenen die nog in die platitude geloven echter een minderheid geworden, ondanks de selectieve blindheid van beleidsmensen en opiniemakers. Lees meer…

Ethias is al jaren een probleem

Verzekeraar Ethias zoekt een overnemer. Staatsbank Belfius staat naar verluidt op de eerste rij. De verzekeraar heeft al jaren problemen: slecht management en te hoge ambities zijn de oorzaak. Dat Ethias net als andere verzekeraars lijdt onder de lage rente is slechts een gedeeltelijke verklaring voor de malaise. Lees meer…

Europa heeft miljard verspild in Moldavië

Het bbp per hoofd van Moldavië bedraagt nauwelijks 1.687 euro en het armoedepercentage bedraagt 12,7 procent. Sinds 2007 is er via de zogeheten Europese ‘nabuurschapsinstrumenten’ (subsidies en begrotingssteun) liefst 782 miljoen euro aan het land toegewezen (van 2007 tot 2015). Dit komt neer op bijna 37 euro per inwoner per jaar. Dat is het hoogste bedrag in alle oostelijke buurlanden van de EU. Lees meer…

N-VA lanceert veiligheidsplan

Afgelopen weekeinde lanceerde N-VA een uitgebreid veiligheidsplan onder de noemer ‘Niveau V’. De timing van de lancering is opmerkelijk: niet alleen was er afgelopen zondag de 15de verjaardag van de WTC-aanslagen in New York, maar vorige vrijdag was er een nieuwe peiling van RTBF en La Libre Belgique waarbij N-VA fiks verloor ten voordele van het Vlaams Belang. Ook de manier waarop was bijzonder: het plan is in volledige campagnestijl gelanceerd in de (sociale) media en werd niet intern voorgesteld. Lees meer…

Peilingen illustreren andermaal de politieke kloof in dit land

We zijn weer een politieke peiling verder. Eentje van RTBF en van La Libre Belgique. In Vlaanderen wint alleen Vlaams Belang. Wie heel optimistisch is, ziet de partij al oprukken naar een tweede plaats. In Wallonië wint alleen de extreemlinkse partij PTB, die de cdH voorbijsteekt als derde partij in het zuiden van het land. Groter kan de kloof tussen noord en zuid niet zijn. Lees meer…

Praten met Jan Bruggemans: “De Vlaamse architectuur heeft wereldklasse”

Jan Bruggemans is de beste woordvoerder die de Vlaamse architectuur zich kan dromen. Hij begon toen je onze kwalitatieve architecten op de vingers van één hand kon tellen en ziet vandaag 25 bureaus met wereldklasse. Is hij onverdeeld gelukkig? Neen. De opleiding moet drastisch hervormd worden, met meer praktijk bij befaamde architectenbedrijven. Jan Bruggemans zag politieke intriges bij het Sint-Lukasarchief. Vandaag is die befaamde studiecel een stil water. Lees meer…

 

abonneer-nu