Haal het communautaire uit de couveuse, Bart!

Het begon met een verrassende quote van Bart De Wever in een zakenkrant. Vrij vertaald: een staatshervorming in 2019, dat is geen must. Een ‘blooper’? Zo kennen we De Wever niet. Een eerste duidelijk signaal dat zijn Vlaams-nationalistische partij de prioriteiten verlegt en wil doorgroeien als dé centrum-rechtse en/of conservatieve machtspartij in Vlaanderen? Nogal wat Vlaamsgezinden verslikten zich in hun koffie. Terecht?

Niets is nog communautair

De Vlamingen zijn er zo ondertussen al bijna twee eeuwen mee bezig om stap voor stap zelf meer te kunnen beslissen over hoe hun gemeenschap moet worden bestuurd. Is met de zes staatshervormingen alles opgelost, zoals belgicisten, progressieven, postmodernisten, wereldburgers en vooral de Franstaligen ons voorhouden? Enige rationaliteit verleidt er ons toe te denken dat dit niet het geval is.

Eandis en het Vlaamse etatisme

In politieke kringen groeit de bezorgdheid over de intrede van het Chinese staatsbedrijf State Grid in de Vlaamse elektriciteits- en gasnetbeheerder Eandis. Is het aanvaardbaar dat een nutsbedrijf voor een deel gecontroleerd wordt door een Chinees staatsbedrijf dat direct aan de communistische partij gelinkt is? De vraag is terecht, maar de situatie bij Eandis is ook het gevolg van het Vlaamse etatisme. De obsessie voor een Vlaams Energiebedrijf maakte veel politici blind voor de noodzaak om vanuit de overheid direct te investeren in netwerkbeheerders.

Het betere bochtenwerk van de N-VA (door Bart Maddens)

Beeld je even het volgende in. Bij de verkiezingen van juni 2019 behaalt de N-VA een klinkende overwinning. De dag nadien krijgt Bart de Wever eerst een telefoontje van Charles Michel: “Bart, proficiat met je verkiezingsresultaat. Met deze uitslag kunnen we de huidige economische herstelregering zonder de PS gewoon voortzetten, akkoord?” Kort nadien gaat de telefoon opnieuw. Nu is het Elio di Rupo: “Bart, proficiat met je verkiezingsresultaat. Ik heb goed nieuws: in ruil voor federale regeringsdeelname is de PS bereid om de deelstaten meer autonomie te geven.”

Militaire megadeal tussen VS en Israël

Afgelopen week werd in Washington DC een deal afgerond die Israël miljarden aan militaire hulp zal opleveren. Het gaat om 38 miljard dollar voor een periode van tien jaar. Het huidige pakket aan strategische hulp stopt in 2018 en bedroeg 3,1 miljard dollar per jaar. Israël kreeg wel twee voorwaarden opgelegd. Het land mag niet lobbyen bij het Congres voor extra middelen en het geld moet gespendeerd worden aan Amerikaans wapentuig.

De PS in de problemen. En voor lang

De Waalse socialisten bevinden zich momenteel in de hoek waar de klappen vallen. In de peilingen staan ze lager dan ooit. Hun kopstukken zakken in de populariteitspolls. De basismilitanten en de lokale verantwoordelijken zeggen het net niet publiek: “We zitten in de problemen. En voor lang.”