2016-41_00_mad-smeergeldGroen wil CD&V niet helpen, maar opeten

Er kwam woensdag geen federale beleidsverklaring in de Kamer. Et alors? Premier Charles Michel (MR) heeft de State of the Union even uitgesteld. Links Vlaanderen stond erbij met natte ogen. Natuurlijk is het “tijdelijk” afspringen van de begrotingsonderhandelingen geen fraai schouwspel. Er valt enig begrip op te brengen voor de poging van CD&V om het regeerbeleid wat socialer in te kleuren. Maar de partij heeft niet echt een schitterend alternatief. Lees meer…

Zuid-Afrika’s mysterie: De moord op Verwoerd

Dit jaar is het exact 50 jaar geleden dat Hendrik Verwoerd, premier van Zuid-Afrika, in het parlement werd vermoord. Niet alleen blijven er rond de zaak een reeks vraagtekens hangen die, zoals bij de moord op JF Kennedy, voor de nodige complottheorieën hebben gezorgd, met de dood van Verwoerd is het land voor de Afrikaners in een nefaste koers terechtgekomen. Lees meer…

Deutsche Bank: een financiële tijdbom

Deutsche Bank, decennialang één van de pijlers van het Duitse financiële systeem, zit in de problemen. De beurskoers is ineengekrompen en de kapitaalbuffers zijn veel te laag. Wordt Deutsche Bank het nieuwe Lehman Brothers dat de wereld in 2008 in de Grote Recessie stortte? Met een balanstotaal van 1.600 miljard euro is Deutsche Bank een systeembank. Dat wil zeggen dat het één van de dertig belangrijkste financiële instellingen in de wereld is. En bij een mogelijk faillissement zou Deutsche Bank andere financiële instellingen met zich in de afgrond trekken. Lees meer…

Communautaire slangen zullen blijven sissen

De federale onderhandelingen over de “Belgische” begroting krijgen een staart. Hoelang die na de heibel van begin deze week zal worden is op dit moment onduidelijk. Zelfs in weken met zo’n straffe focus op een crisissituatie blijft duidelijk dat dit land niet meer functioneert omdat uit zowat alle dossiers blijkt dat het zo gespleten is. Van het communautaire front geen nieuws? Lees meer…

China’s maag gromt

Peking worstelt met een groot voedselprobleem. Tegenover een gigantische (en stijgende) bevolking, staat een landbouwsector die aan zijn limieten zit. En omdat de kloof tussen vraag en aanbod groeit, worden elders massaal landbouwgronden gekocht. Voedsel dreigt de komende decennia wereldwijd een belangrijke factor van conflicten te worden. Het is een besef dat in China beter is doorgedrongen dan in het Avondland. Lees meer…

De Gaulle steunde uiteenvallen België

In de tweede helft van de jaren zestig roeren de studenten in ons land zich. De rol van Frans president Charles de Gaulle is niet onbelangrijk in dit Belgische dossier. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Britse ambassade in Brussel dat we exclusief konden inkijken. Lees meer…

 

abonneer-nu