2016-42_14_mad-beke-mediumGedwongen kijken in de spiegel van multiculturele spanning

De VRT wil Vlaanderen een lesje leren. Voor de openingsuitzending van het nieuwe duidingsprogramma Pano ging de voor dit soort dingen ingehuurde journaliste Rachida El Garani, vergezeld van de komiek Arbi El Ayachi, een moslimwinkel openen in Tremelo en undercover op zoek naar racistische reacties in één van de blankste dorpen in Vlaanderen. Pano leek als programma behoorlijk op een variante van ‘Beschuldigde, sta op’. Lees meer…

Willy Claes lekte gevoelige informatie via kabinetschef

Wilfried Martens is premier van de regering-Martens I, die van start gaat op 3 april 1979. Willy Claes is minister van Economische Zaken en vicepremier. Via deze functies heeft hij toegang tot gevoelige, vertrouwelijke en belangrijke informatie. Lees meer…

Walen op dezelfde lijn als Cuba en Noord-Korea

Wallonië weigert het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada te steunen. Minister-president Paul Magnette (PS) haalt sociale en economische argumenten aan, maar eigenlijk is het Waalse njet gewoon het gevolg van plat binnenlands politiek opportunisme. Lees meer…

De val van Thucydides

Het spook van de Koude Oorlog waart nog steeds door Europa. En de herinnering beïnvloedt de inschatting. Een gevolg is dat het Russische gevaar scherper gepercipieerd wordt dan de realiteit. Tegelijkertijd wordt de westerse rol in het internationale gebeuren overschat. En misschien wel het gevaarlijkste: het zorgt voor een zekere myopie ten aanzien van de échte risico’s die de wereldvrede bedreigen. Lees meer…

Praten met jarige Voorpost: “Het is onze taak niet om de openbare orde te handhaven”

Voorpost is een volksnationalistische actiegroep. Binnenkort bestaat ze 40 jaar. De organisatie is niet zonder controverse. Enkele jaren geleden werd Voorpost nog vervolgd voor bendevorming. Voorpost won dat proces, maar toch blijft de organisatie voor velen het nadeel van de twijfel krijgen. ’t Pallieterke regelde een gesprek met het illustere Voorpost en schoof aan tafel met Johan Vanslambrouck (57) en Bart Vanpachtenbeke (30), respectievelijk de oud-voorzitter en de jonge aflosser. Johan heeft een uitgebreide stamboom in de Beweging, Bart is opgegroeid bij de taalgrens, wat naar eigen zeggen zijn Vlaamse microbe heeft wakker geschud. Lees meer…

 

abonneer-nu