2016-42_14_mad-beke-mediumAan de Antwerpse bisschop

Pallieterke,

Lang geleden, toen ik naar school ging in de tijd dat God nog bestond en we echte les godsdienst kregen, werd er ook geleerd over de zonde. En welke soorten zonde er bestonden. Het was eerst zeer eenvoudig: er bestonden twee soorten: dagelijkse zonden en doodzonden. Later leerden we dat er zeer erge doodzonden bestaan: wraakroepende zonden. Ik herinner mij dat er vier van deze zonden bestonden waarvoor we reeds in dit leven zouden kunnen gestraft worden. Te weten: ouders vermoorden, achterhouding van het loon van armen weduwen en wezen, wanhoop en haat van God, onkuisheid tegen de natuur. Van die laatste soort kenden we alleen de naam vanbuiten en begrepen er verder niets van. Later werd het duidelijk dat het ging over een bepaalde activiteit tussen personen van hetzelfde geslacht. Vandaag de dag wordt het nog moeilijker om te volgen, want er werden nieuwe zonden gevonden. Bijvoorbeeld politieke doodzonden ontdekt door de bisschop van Brugge. Zoals stemmen voor de Volksunie. Of zonden tegen de Heilige Geest. Zoals bijvoorbeeld de Leuvense universiteit splitsen. C’était un péché contre le Saint Esprit, beweerde een vicerector toen. Maar er moet onlangs één van die wraakroepende zonden afgeschaft zijn. Er is nu een bisschop die de beoefenaars van deze vroeger wraakroepende zonde zou willen zegenen in de kerk.

Neen, neen niet om ze de absolutie te geven. Om hun relatie te zegenen!

Niet overdrijven, hé, bisschop. De weinige nog gelovige mensen worden al genoeg in de war gebracht. Wat is het nu? Waren het vroeger gruwelijke doodzonden en nu plots relaties die door de Kerk gezegend worden?

Louis Delbeke – Brasschaat

Halal-schap apotheken

Pallieterke,

Men heeft nog niet alles gezien. Ik las in een medisch tijdschrift de mening van Rachid Lamrabat (36), ooit actief op de dienst inburgering van de Vlaamse overheid en oprichter van het communicatiebureau Tiqah. Halal is ‘booming busines’, dus waarom ook in apotheken geen schap met halalproducten, OTC (zonder voorschrift), dermatologie en gewone geneesmiddelen? “Komaan”, zegt Rachid, “de lompe Belgische apotheker beseft niet dat moslims veel meebrengen van op vakantie en daar hun wagens volstouwen met halal dingen.”

In verschillende landen is er al een behoorlijk aanbod aan medicamenten die halal zijn samengesteld. Kleding- en andere winkels steken al een tandje bij voor het Offerfeest of het Suikerfeest. Ziekenhuizen zetten al multiculturele bemiddelaars in. Maar het mag nog wat verder gaan, blijkbaar. Misschien ook bidmatten voorzien in de apothekers overal te lande? Hoe meer moslims dood en vernieling zaaien, hoe groter kennelijk de interesse en obsessie voor de islam…

Apotheker Charly Vanhoof – Borgerhout

Oproep aan de Groenen

Pallieterke,

Ik ken vele Groenen die een houtkachel hebben. Door hout te stoken, zijn zij grote vervuilers. Drie uur een houtkachel laten branden, veroorzaakt evenveel fijn stof als een auto 1.100 km te laten rijden. Dus een oproep aan de Groenen: doe allemaal uw houtkachel weg. Anders bent u hypocriet en zelf een grote vervuiler.

Silke Cremers – Antwerpen

Nobelprijs Literatuur

Pallieterke,

Nobelprijs Literatuur 2016. Bob Dylan dus.

Nobelprijs Literatuur 2017: ik zoek ‘enthousiastelingen’ die de kandidatuurstelling voor ‘De Strangers’ mee willen steunen, voor hun ‘powetische’ teksten over ‘Aâââântwâââârrepe’.

Rombouts – Zoersel

Stakingen

Pallieterke,

Mevrouw Almaci en Kristof Calvo, jullie roepen steeds maar “de mensen zijn de regering beu”, maar de mensen zijn de stakingen meer dan beu. Enkele decennia terug was er een partij die de slogan “Werken baat, staken schaadt” lanceerde. Inderdaad, wanneer zullen vooral vakbondsdeugnieten eens gaan beseffen dat elke staking eigenlijk een processie van Echternach is. Alle economische en financiële verliezen, plus de onkosten en de vernielingen moeten immers door iedereen terugbetaald worden. Alleen de partijbonzen worden er beter van want hun lonen stijgen alleen maar. Tussen haakjes: zijn die lonen bekend, zowel bij hun leden als bij de bevolking?

Bij stakingen heeft bijna de hele bevolking daar last van. We ergeren ons blauw (niet de beste kleur) aan het feit dat men te laat komt in de school, op het werk of tijdens een geplande trip of vakantie. Bijna al die stakers, die altijd maar meer willen verdienen maar minder willen werken, wonen in een huis of appartement, gaan 1 of 2 keer per jaar op vakantie en regelmatig op weekend.

Als men nuchter nadenkt en verder kijkt dan zijn neus lang is, moet men toch beseffen dat “Werken baat en staken schaadt” zo klaar is als pompwater. Is het de lezer ook al opgevallen dat politiekers en vakbondsmensen na een tijdje alleen maar dikker worden, dikker hoofd en nek, zwaarder van lijf en leden. Nog een kenmerk: duurdere maatpakken en kleedjes, maar dat zal nodig zijn om het imago van “belangrijk zijn” op te luisteren.

L.P. – Ekeren

Eerlijke fiscaliteit

Pallieterke,

Rood en Groen fulmineerden vorige week extra hard over de ongelijkheden in ons belastingsysteem. Zij wéten het dus…. Ik verwacht dat Meryame Kitir samen met Kristof Calvo (zij komen zo graag in beeld!) nu een wetsvoorstel gaan indienen om de belastingvermindering die politici zichzelf gegund hebben helemaal af te schaffen, de honderdduizenden euro’s belastingvrije uitstappremies en afscheidsbonussen idem dito, het pensioen van politici en ambtenaren naar het niveau van de privésector brengen, en per direct (en niet maar vanaf 2030) álle politici en ambtenaren verplichten eveneens tot hun 67ste te werken, zoals “de mensen”…

Graag onder deze tekst de lachband van Schone Schijn (Keeping up appearances) monteren. Dank u.

Marc Bertrand – Edegem