2016-42_13_marnixring-erepenning-mediumMag ik van deze kolommen misbruik maken om mijn vrienden van de Marnixring Internationale Serviceclub van harte te bedanken voor het toekennen van de jaarlijkse Erepenning. De Marnixring reikt die erkenning enkel uit aan een persoon of instelling die zich hoogst verdienstelijk heeft gemaakt in de geest van de doelstellingen van de vereniging: het koesteren en stimuleren van onze Nederlandse taal en cultuur. In het verleden ging de prijs naar vooraanstaande personen uit de Vlaamse Beweging. We noemen enkele namen: Eric Ponette, Richard Celis, Hendrik Fayat, Flor Grammens, Max Wildiers, Manu Ruys. Onze opsomming is verre van volledig, maar de lijst van “winnaars” oogt in ieder geval indrukwekkend.

Afgelopen zaterdag was het zover. De feestzaal van het Red Star Museum in Antwerpen zat stampvol met Marnixringers en sympathisanten uit heel het land. Gastpresentator Jef Elbers, oud-medewerker van dit blad, verwelkomde de gasten op zijn onnavolgbare manier.

Gastspreker was prof. em. Jacques Claes, eveneens oud-medewerker (al durft hij nog af en toe een artikel insturen) en zijn uiteenzetting handelde uiteraard over het “waarom” van ’t Pallieterke. De uitreiking van de erepenning en oorkonde gebeurde door nationaal voorzitter Jan Verleysen, die vernoemde attributen plechtig overhandigde aan de zonen van Bruno de Winter, onze stichter. Waarna onze medewerker Frans Crols meteen een dankwoord uitsprak namens onze redactie. Dat de academische zitting eindigde in schoonheid, ’t is te zeggen, met een verzorgde receptie, hoeft niet te verbazen. Aan de erepenning is geen geldprijs verbonden, maar met de eer en erkenning zijn we uiteraard in de wolken. De oorkonde krijgt alvast een ereplaats in onze weelderige kantoren.

Karl van Camp – hoofredacteur

2016-42_13_nollet-erepenning3-medium