2016-48_01_edc-kris-peetersCD&V zal bij Belgische pirouette eigen benen breken

Wil CD&V met een meer Belgisch imago naar de verkiezingen? We geloven er weinig van. Wat hier na het partijcongres van vorig weekend in Lommel door de nieuwsmakers werd uitgebazuind lijkt op een stuiptrekking van vrij machteloze spelers (academici, pers, syndicalisten) die een wig willen slaan in een Vlaams front. Lees meer …

De Trojaanse paarden van Poetin in Europa

Rusland blijkt meer en meer een belangrijke rol te spelen op het internationale politieke forum. President-elect Donald Trump wil de relaties met dat land aanzienlijk verbeteren, maar ook vele politieke partijen in Europa, zowel links als rechts, wensen de banden met het land van Poetin aan te halen. Aan de andere kant, Rusland wordt beschuldigd van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en het actief voeren van anti-EUpropaganda. Lees meer …

Respect en rouw bij de dood van een Cubaans despoot

“Hij was een speler in de Koude Oorlog en vertegenwoordigde voor Cuba de fierheid van het verzet tegen de externe dominantie.” (Hollande). “Een bladzijde van de geschiedenis wordt omgedraaid. Mijn deelneming voor zijn broer aan Raul en alle naasten.” (Reynders). “Met de dood van Fidel Castro, is de wereld een man verloren die een held was voor velen.” (Juncker). Lees meer …

Praten met Theodore Dalrymple, ‘Culture Warrior’ van het eerste uur

Cultuur is na lange tijd opnieuw een thema. De jaren vijftig en zestig waren een tijdperk van heel wat ruzie in het maatschappelijke veld tussen gelovig en conservatief enerzijds en niet-gelovig en progressief anderzijds. Maar die culturele breuklijn werd lange tijd ondergesneeuwd. Eerst naar het einde van de Koude Oorlog toe, met het neoliberalisme van de jaren tachtig waarbij het economische verhaal primeerde. Later, na de Koude Oorlog, bleek met het ‘Einde van de Geschiedenis’ van Francis Fukuyama de suprematie van het waardenliberalisme te zijn vastgesteld. Lees meer …

Praten met Dirk Rochtus: “Dat ‘wir schaffen das’ was een Alleingang van Merkel”

Twee kakelverse boeken van Dirk Rochtus, “Turkije. De terugkeer van de sultan” en “Van Reich tot Republik” over Duitsland, konden op geen beter moment van de persen rollen. Vorige zomer mislukte een staatsgreep van een aantal militairen tegen de Turkse president Erdogan. Het Duitsland van Angela Merkel –“te groot voor Europa maar te klein voor de wereld” – laat vriend noch vijand koud. Tijd voor een gesprek over de geopolitieke en socioculturele rol van twee grootmachten in het Midden-Oosten en Europa. Lees meer …

Praten met Ludo Abicht en Jean-Pierre Rondas: “Progressief én Vlaams-radicaal, waar is het probleem?

Politiek correct Vlaanderen, en ze zijn daar met veel vrijgestelden, voorzittertjes van betoelaagde vzw’s, actievoerders en journalisten, spuwt op de Vlaamse grondstroom. De progressieve flaminganten Jean-Pierre Rondas en Ludo Abicht bieden een halve eeuw weerwerk. De progressieve vrienden vierden samen hun 150ste verjaardag op een locatie met een reputatie in de Vlaamse Beweging, zaal Magnus in Berchem. Abicht werd 80, Rondas 70. Lees meer …

 

abonneer-nu