Woluwe, waar Vlamingen niet welkom zijn

Met de herhaaldelijke uitgave van een eentalig Franstalig gemeentelijk infoblad blijft Olivier Maingain (DéFi, maar nog steeds rabiaat FDF’er) als burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe de Vlamingen in zijn gemeente provoceren. In het Brussels Parlement ondervroegen zowel Liesbet D’haene (N-VA) als Dominiek Lootens (Vlaams Belang) daarover de Brusselse minister-voorzitter Vervoort. Die had vorig jaar namelijk aangekondigd ‘te overwegen’ om de rekeningen van de gemeente niet goed te keuren omwille van de eentalige publicaties. Maar intussen blijkt dus dat die wél zijn goedgekeurd, en dat Maingain en zijn trawanten ongestoord verder de taalwet aan hun francofone laarzen kunnen lappen.

Na het antwoord van Vervoort kondigde D’haene aan een motie in te dienen om de Brusselse regering te vragen Maingain voor drie maanden als burgemeester te schorsen. Een uitspraak die voor een bedenkelijke blik zorgde op de bank van het Vlaams Belang. Want wie de Brusselse gemeentewet een beetje kent, weet dat de Brusselse regering helemaal niet bevoegd is om een burgemeester te schorsen. Meer nog: die bevoegdheid ligt bij de koning en dus de facto bij federaal minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “Als het de N-VA menens is om eindelijk in te grijpen in Sint-Lambrechts-Woluwe en Maingain te schorsen, dan kan de N-VA dat dus zélf doen met de bevoegdheden die ze via minister Jambon heeft”, klonk het bij Vlaams Belang, waarna Barbara Pas dan maar zelf een motie in de Kamer indiende om er zeker van te zijn dat Jambon niet zou vergeten tegemoet te komen aan de verzuchtingen van zijn Brusselse partijgenoten.

Zaventem, waar Franstaligen zich niet willen aanpassen

Sint-Lambrechts-Woluwe is trouwens de gemeente die regelmatig in het Vlaamse Zaventem eentalig francofone pamfletten laat bedelen die uitgaan van de vzw “Citoyens de Zaventem”. In die pamfletten worden de inwoners keer op keer opgeroepen om zich niet aan te passen aan het Vlaamse karakter van de gemeente. Die vzw is slechts een dekmantel voor de gemeente van Maingain om met belastinggeld anti-Vlaamse propaganda in Vlaanderen te verspreiden. Het afzendadres van het pamflet is namelijk de sociale dienst van de gemeente Woluwe. Hierover geïnterpelleerd door Dominiek Lootens (Vlaams Belang) wist minister-president Vervoort niet veel meer uit te brengen dan dat hij er geen graten in zag, dat “Citoyens de Zaventem” een onafhankelijke vzw is, en dat het de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe vrij staat om lokalen te voorzien voor vzw’s. En daarmee was voor hem de kous af, en het dossier weer voor een jaartje in de intussen ook in Brussel beruchte communautaire koelkast gestoken.

Dirty Harry

“Limburgse agenten gebruiken vaker hun wapen.” Een titel die onmiddellijk deed denken aan Amerikaanse toestanden. Limburgse agenten hebben in de eerste acht maanden van dit jaar 28 keer hun vuurwapen gebruikt. Dat zijn tien schietincidenten meer dan in 2015. De Limburgers moeten niet onmiddellijk vrezen dat er ‘Dirty Harry’s’ actief zijn in hun straten. Het Belgische record schietincidenten kwam nooit in gevaar. De teller van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat na acht maanden reeds op 85 schietincidenten. Eind augustus telde men in heel België 195 schietincidenten met agenten in een beschermende rol. In 2015 noteerde men in totaal 293 schietincidenten in dit land. Nog ’n kleine honderd schietincidenten te gaan, wil men 2015 evenaren. Al mag het nu ook stoppen. Welke de hoofdredenen van de vele schietincidenten waren? Dat werd niet vermeld.

Inbrakenplaag

“Limburg kreunt onder de inbrakenplaag.” Na een rustige zomer volgde een regenachtige herfst, en dat deed de provinciale alarmdrempel overschrijden. 90 inbraken op een week tijd. Vooral in Zuid-Limburg werden inwoners het slachtoffer van dievenbendes. Door het slechte weer werd het te snel donker en was er minder volk op straat, en daardoor weinig sociale controle. “Dat werkte de diefstallenplaag in de hand”, volgens korpschef Rohnny Maes van politiezone Kanton Borgloon, waar de meeste inbraken gebeurden. Niet alleen in het zuiden van Limburg, maar in de helft van de Limburgse politiezones steeg het aantal inbraken. Om de diefstallenplagen tegen te gaan, gaat men mobiele politiekantoren inzetten en de motards op de weg ondersteunen. De burgers worden extra geïnformeerd hoe hun eigendommen te beschermen en worden aangemoedigd om meer sociale controle uit te oefenen, verdachte personen en nummerplaten te noteren en dit te melden op het nummer 101.

Oorlogsgevolgen

Bijna dagelijks worden in de Westhoek granaten, bommen en obussen opgegraven, resten van de Grooten Oorlog. Af en toe vernemen we dat, vooral op bouwwerven, elders in het land een bom uit WO II aan de oppervlakte komt en onschadelijk moet gemaakt worden. In Glabbeek helpt het For Freedom Museum van Ramskapelle mee met het Belgian Aviation History Association & Archeology Team aan de berging van een Lancaster die er op 5 maart 1945 neerstortte na een bombardement op benzineraffinaderijen van het Duitse Gelsenkirchen en, geloof het of geloof het niet, helemaal in de bodem verdween. De zeven bemanningsleden kwamen om. Drie stoffelijke resten zijn reeds gevonden en zullen met militaire eer (her)begraven worden.