Exit Verschaeve?

Sinds mensenheugenis en zeker sinds de jaren dertig is er in Breendonk, deelgemeente van Puurs, een Cyriel Verschaevestraat. Vooral de Groenen verzetten zich daar al lang tegen en dienen volgende week in de gemeenteraad van Puurs een motie in om tot een naamsverandering te beslissen. De zaak kwam in het verleden al enkele keren ter sprake, maar de grootste partij, de CD&V, onder leiding van Koen van den Heuvel, schoof dat altijd voor zich uit. Om van het gezeur van af te zijn, hield men zelfs een enquête bij de bewoners van de Verschaevestraat, maar toen bleek dat 95 procent van de bewoners voorstander was van het behoud van de straatnaam. Maar zoals vaker kunnen Groenen zich niet neerleggen bij dat soort zaken, tenzij het in hun kraam past. Hun politieke agenda is in deze erg duidelijk: het Vlaams-nationalisme associëren met het nazisme. Vlaams Belang, N-VA, een dissidente N-VA’er en Open Vld willen vanuit diverse invalshoeken de naam behouden, maar CD&V lijkt de kar dezer dagen te keren. Van den Heuvel kondigde immers aan tegen de volgende gemeenteraad met ‘een voorstel’ te zullen afkomen. Het lijkt erop dat CD&V buigt voor de politieke correctheid en het gedram van de Groenen. Feit is dat daarmee precedenten kunnen geschapen worden waarvan men wel het begin, maar niet het einde kent. We zien wel wat er in Zuid-Afrika gebeurt als men het onuitwisbare verleden toch probeert uit te vagen: eerst de jacht op straatnaamborden en daarna de jacht op mensen. Mogen we hopen dat CD&V alsnog haar verstand gebruikt en dus twee keer nadenkt alvorens de herauten van de intolerantie achterna te lopen?

Malaise bij de provincie

De Vlaamse overheid en minister Homans zouden beter wat vaart maken met de afbouw van de provincies. Het Limburgse provinciebestuur weet zich geen raad meer nu de overdracht van de persoonsgebonden bevoegdheden (Jeugd, Sport, Welzijn…) weer maar eens zijn uitgesteld, tot 2018. 2017 wordt het nieuwe overgangsjaar. Gouverneur Herman Reynders zag het niet zitten om zijn jaarlijkse beleidsverklaringen in de provincieraad te geven. Het zoveelste bewijs dat de provincie “een overbodig beleidsniveau’ is geworden, sneerde de oppositie. “Vlaanderen heeft ons op dieet gezet”, reageerden de meerderheidspartijen gepikeerd. “We moeten afslanken en dat is een slechte zaak voor Limburg”, zei Kelly Linsen (sp.a) Is dat zo? België heeft proportioneel gezien het grootste overheidsapparaat ter wereld, daar mag best wat in gesnoeid worden. “Zo kan het provinciebestuur de gemeenten aanmoedigen en helpen om te fusioneren”, meende Vlaams Belanger Wim de Meester.

Koningshuis

In verschillende media was te lezen en te horen dat minder dan de helft van de Vlamingen het koningshuis nog steunen. Voor de meerderheid, ook in Limburg, mag het koningshuis verdwijnen. Voor velen een ver-van-mijn-bedshow. Dat wees een studie van KU Leuven uit. Daar was Bruno Yammine, Belg, unitarist en antiseparatist, het duidelijk niet mee eens. Yammine is historicus en enkel bekend door zijn controversiële standpunten. Hij is oprichter van de politieke partij Belgische Unie – Union Belge (BUB). In zijn lezersbrief in HBvL weerlegde hij de cijfers die de media gebruikte. Volgens Yammine “geeft die studie juist aan dat in het Vlaams Gewest 76,4 procent van de Vlamingen voorstander zijn van een monarchie. Op landelijk niveau stijgt dat aantal nog veel meer. En tot slot, in België is maar 15 procent voor een republikeinse stroming.” De gedachten zijn vrij, en de meningen ook nog. De koningsgezinde Yammine nodigde in 2004 prins Laurent uit om zich verkiesbaar te stellen op de lijst van Vlaams-Brabant. De prins weigerde. Yammine zelf haalde dat jaar 643 stemmen. De kiezers hadden blijkbaar zijn koninklijke boodschap niet begrepen.

Ons vaderland

Onweerswolken hangen boven dat stukje Europa aan de Noordzee omdat een zekere Bart de Wever en zijn trawanten ermee dreigen tegen eerstvolgende (gemeenteraads)verkiezingen dit prachtig oord van rust en vrede in meerdere stukken te verdelen. Gelukkig maar dat er nog een Unesco bestaat om stokken in de snode wielen te steken. Binnenkort wordt immers beslist of de Belgische biercultuur toegevoegd kan worden aan de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed. In 2014 dienden de drie landsgemeenschappen gezamenlijk, eendracht maakt macht, daartoe een dossier in. De kandidatuur kreeg alvast een positief advies van het comité dat zich bezighoudt met de aanvragen. Zo lang wij het nuchter kunnen bekijken, blijft ons vaderland een unitair bierland!

Tegenspraak

“Hernieuwbare energie opwekken met windmolens is een van de meest kostenefficiënte technieken op dit moment en heeft ook almaar minder financiële steun nodig. Na een recordjaar voor windenergie staan er ondertussen 393 turbines verspreid over onze provincies. Tegen 2020 moeten er nog ruim 260 bijkomen. Drie op de vier Vlamingen is er zelfs voorstander van.” Dit alles blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Vlaams Energieagentschap. Wat er niet in vermeld staat, is dat een groot deel van die molens verouderd is, meer kosten aan onderhoud dan ze renderen en dringend verwijderd of vervangen moeten worden door efficiëntere exemplaren. Het gaat een beetje de richting uit van de zonnepanelen. Wie ze jaren geleden hoopvol op het dak liet plaatsen, ondervindt nu dat ze maar weinig meer renderen omdat ze vervuild of zelfs weggewaaid zijn, van mindere kwaliteit waren en dringend… (zie windmolens).

Kaap

Dit wordt het eerste regionale kunstencentrum van Vlaanderen, met één naam, twee steden, vier disciplines (podium, jazz, literatuur en beeldende kunst.) Vanaf begin volgend jaar gaan kunstencentra De Werf Brugge en Vrijstaat O(ostende) samen. Op vrijdag 16 december zal burgemeester Johan vande Lanotte in het stadhuis van Oostende het huwelijk “inzegenen” en ‘s anderdaags verzorgt de Brugse burgervader Renaat Landuyt het groot trouwfeest. Elk zijn deel!

Volgens communicatieverantwoordelijke Mieke Dumont zal Kaap de kunstenaars te midden van de regio plaatsen en samen met hen de specifieke identiteit van Brugge en Oostende uitdragen. Kaap is een creatief kompas voor de regio met grensoverschrijdende uitstraling. Wij kunnen het niet beter zeggen!