2016-47_07_jancart-termont-mediumDe activiteiten van onze burgemeester gaan veel verder dan de grenzen van onze stad. Reizen doet hij graag en dikwijls. Deze week werd zijn internationale ambitie bekroond met zijn aanstelling tot “president” van Eurocities. Hijzelf en heel Gent gloeien van trots, of zo wil de altijd gedienstige media ons laten geloven. “Termont “nieuwe baas” van Europa”, kopte Het Nieuwsblad op haar webstek (18/11/2016).

In de gedrukte krant klonk het wat rustiger: “Daniel Termont voorzitter van Europees stedennetwerk”. Maar het artikel is één kritiekloze lofzang. De benoeming is geen verrassing, Termont is al een tijd “vicepresident” en de enige kandidaat om voorzitter te worden. Vorige week trok een vijfkoppige delegatie van de stad op dienstreis naar Milaan om de eer in ontvangst te nemen. Naast de burgemeester gingen er drie topambtenaren mee en de onvermijdelijke stadssecretaris (altijd van de partij). Dat zijn kosten voor de stadskas, maar Gent krijgt er toch fantastische promotie voor terug, niet? Kleine vraag: wie kent er de huidige president van Eurocities? Uit welke stad komt ze (tip: het is een dame uit Frankrijk en ze is links)? Oordeel zelf of het voorzitterschap van Johanna Rolland (Parti socialiste) de stad Nantes “op de Europese kaart heeft gezet”.

Het belang van Eurocities

Maar het is toch een belangrijke organisatie? Ook dat is maar de vraag. Kan er iemand één wapenfeit van opnoemen? Het is in feite een lobbygroep van burgemeesters die de belangen van hun steden verdedigen bij de EU. Hun teksten staan vol nietszeggende algemeenheden over besturen van onderuit, luisteren naar de burger, solidariteit, transitie… Wees gerust dat Termont daar trouw de linkse agenda zal promoten. In zijn aanvaardingsspeech noemde hij “een sociale, culturele en politieke integratie in Europa het hoger doel” en vroeg hij om “vooral niet te besparen op internationale samenwerking”.

Het was trouwens voor Eurocities dat hij onlangs beloofde dertig vluchtelingen in Gent te herhuisvesten. Daarmee steunde hij een oproep van zijn vriend de burgemeester van Athene, Giorgos Kaminis (DIMAR – Democratisch Links).

Eurocities heeft een secretariaat in de Europese wijk. Termont zal vanaf nu regelmatig naar Brussel trekken (met zijn stedelijke dienstwagen met chauffeur). Daarnaast zal hij natuurlijk ook de partnersteden in Europa moeten bezoeken. Hij is net terug van een reis naar London. Hij sprak daar op 14 november een congres toe op uitnodiging van zijn goede vriend Sadiq Khan (Labour). Detail, ook Yvan Mayeur was present.

“Geen cumul”

Maar is Termont niet tegen cumuls? Let op, dit is geen cumul, maar hard werk voor zijn stad. “Mijn Europees werk levert Gent veel geld op”, zegt hij in een interview in Knack (gepubliceerd nog voor de benoeming bevestigd was). Geld krijgen is één zaak, het nuttig besteden is een heel andere. Wij kennen wel een aantal projecten betaald met Europese subsidies die vooral ambtenaren wat hebben beziggehouden, inclusief de nodige uitstapjes (netwerken en kennis uitwisselen, weet je wel). De koperen muntjes in de Donkersteeg bijvoorbeeld, Europees geld letterlijk op straat gegooid. Of de vele campagnes over mobiliteit, meestal vergeten nog voor ze afgelopen waren… Zou het echt nodig zijn dat een burgemeester netwerkt om de stad aan subsidies te helpen? Dat zou toch een schande zijn. Maar ook dat is grootspraak. Gent heeft net zoals alle grote organisaties subsidiologen (sub-si-di-o-lo-gen) in dienst. Deze ambtenaren moeten alle mogelijke subsidiebronnen uitpluizen en aanvragen indienen. Zij doen dat goed, tot profijt van de stadskas.

We gunnen Termont de zoveelste ego strelende pluim op zijn hoed, maar als hij denkt er zijn populariteit mee op te krikken (na de Optima-zaak) dan heeft hij het mis. Herinner u het feest in De Vooruit toen hij de tweede beste burgemeester van de wereld werd. De magere opkomst was een grote teleurstelling. Gentenaars kwamen niet meevieren, zelfs niet voor gratis bier. Daarmee is alles gezegd; de internationale carrière van Termont laat de Gentenaars koud.

Mathildis