2016-44_02_maarten-criminele-migranten-nationaliteit-mediumIn Duitsland ontwikkelt zich sinds enkele dagen een publieke discussie omtrent de bewuste censuur in de berichtgeving over criminele feiten begaan door migranten. De gebeurtenissen rond de jaarwisseling in Keulen en andere Duitse steden liggen nog vers in het geheugen, maar maakten blijkbaar weinig indruk op perslui. Informatie verlenen over de herkomst van criminelen is niet relevant, klinkt het. Veel Duitsers liggen er niet echt van wakker, maar toch neemt het onveiligheidsgevoel toe. In 2015 verliet een recordaantal Duitsers de grote stedelijke centra of vertrok gewoon naar het buitenland.

Net zoals in ons land hanteert ook de Duitse Raad voor Journalistiek (Deutscher Presserad) een ethische code die bepaalt dat alle berichtgeving over criminele feiten slechts bij werkelijke noodzaak informatie mag bevatten over de religieuze, etnische of andere achtergrond van zowel daders als slachtoffers. Met deze regels wil men stigmatisering en discriminatie voorkomen. Ze gelden uiteraard ook voor minderjarigen. De politiediensten volgen min of meer dezelfde ethische code, behoudens uitzonderingen voor opsporingsdoeleinden.

Junge Freiheit

Op 17 oktober berispte de Duitse Raad voor Journalistiek het Duitse weekblad Junge Freiheit – zeg maar een Duits ‘t Pallieterke – voor het onthullen van de nationaliteit van drie Afghanen die in april in een station in Wenen een vrouw hadden verkracht. De Raad eiste de onmiddellijke verwijdering van bewust artikel van de webstek van het weekblad met de melding dat de Afghanen werden voorgesteld als tweederangsburgers. Junge Freiheit is daar niet op ingegaan en is vast van plan ook in de toekomst de nationaliteit van criminelen te publiceren. Lutz Tillmanns, directeur van de Raad voor Journalistiek, dringt nochtans aan op zelfcensuur om discriminatie te voorkomen. Hij wordt daar echter niet in gesteund door Tanit Koch, de mooie hoofdredactrice van Bild, toch nog altijd het meest gelezen dagblad van het land. Bij haar aantreden in januari dit jaar, dus kort na de gebeurtenissen in Keulen, was één van haar eerste stellingen dat de waarheid dient gezegd te worden over de daders van welk crimineel feit dan ook. ‘De Duitse Raad voor Journalistiek wil dat wij onze lezers als kleuters behandelen door hen essentiële informatie te onthouden,’ zegt ze. ‘Wij denken dat dit totaal fout is. Dit schept wantrouwen tegenover de pers en het beleid.’

Bild onthulde zelf de nationaliteit van een 19-jarige die op 2 oktober een vrouw van 90 jaar had verkracht in Düsseldorf. Aanvankelijk had de Hamburger Morgenpost het over een 19-jarige dakloze. Volgens de politie ging het om een Zuid-Europeaan met Noord-Afrikaanse achtergrond. Uiteindelijk achterhaalde Bild dat het ging om een Marokkaanse crimineel met een Spaans paspoort. De man was zeer goed gekend bij de politie als winkeldief en zakkenroller.

Op 30 september had een migrant een jonge vrouw seksueel lastiggevallen in de trein van Parijs naar Mannheim. De lokale krant maakte zich belachelijk door op het einde van haar berichtgeving uitdrukkelijk te stellen dat het artikel aanvankelijk de nationaliteit van de dader vermeldde, maar dat men deze niet wilde publiceren om in regel te zijn met de redactionele richtlijnen. Dat is zo goed als bevestigen dat het juist om een migrant of vluchteling ging.

Draag sportschoenen

Ook in politiemiddens is men het niet helemaal eens met het minimaliseren door de Duitse autoriteiten en media van criminele feiten begaan door migranten. Volgens Arnold Plickert van de Duitse Politievakbond in Nordrhein-Westfalen is de politie niet geïnteresseerd in het stigmatiseren, maar eerder in het correct inlichten van het publiek. ‘Censuur is vernietigend voor het vertrouwen van de bevolking in de politie. Na januari 2016 hebben wij onze lessen geleerd en wij moeten bereid zijn om de problemen in dit land openlijk te benoemen.’ Aan preventie doet men in ieder geval. De politie van Kiel geeft tips, die we graag delen met onze vrouwelijke lezers: verplaats u altijd met twee of drie; vermijd alcohol en drugs; als je het niet kunt laten, drink enkel uit de fles en open de fles zelf; kijk niet alleen naar het scherm van uw smartphone, maar observeer voortdurend uw omgeving; volg een cursus zelfverdediging; indien je wordt aangevallen, mik dan vooral op de weke delen van je aanvaller, zijn ogen, zijn neus, schop tegen zijn scheenbenen. De laatste tip vinden wij de beste: draag sportschoenen in plaats van hoge hakken, zo kun je beter weglopen.

Naar het Balatonmeer

De Duitse bevolking lijkt niet echt de slaap te laten over het al dan niet onthullen van de nationaliteit van criminele migranten of vluchtelingen. Volgens een recente peiling vindt een kleine 70 procent van de Duitsers wel dat de onveiligheid de laatste twee jaar is toegenomen. 65 procent van de ondervraagden zegt vooral op de hoede te zijn in treinstations, de metro en op publieke evenementen.

Zeer recent was de verontwaardiging wel groot in Hamburg naar aanleiding van de verkrachting in maart van een vijftienjarig meisje door drie minderjarige Servische migranten, waarvan één veertienjarige. Zij voerden hun slachtoffer dronken, verkrachtten haar en penetreerden haar met alle mogelijke voorwerpen, en lieten haar dan voor dood achter in een tuin bij vriestemperatuur. De rechter vond blijkbaar niet de juridische middelen om de daders van hun vrijheid te beroven en sprak op 24 oktober zeer milde straffen uit met de mededeling dat de daders schuld hadden bekend, tot inzicht waren gekomen en geen gevaar meer vormden voor de samenleving. Een onlinepetitie behaalde ondertussen meer dan 80.000 protesthandtekeningen en de openbare aanklager is naar verluidt in beroep gegaan. Gaat het de Duitsers dan zoals de Zweden vergaan? Ook Zweden is zwaar geteisterd door criminaliteit en seksuele delicten van migranten. Op 18 oktober stuurde Sigrid Meierhofer, burgemeester van Garmisch-Partenkirchen, een brief naar de Beierse regering waarin hij dreigt het opvangcentrum van 250 migranten in zijn stad te laten sluiten. In de zes weken dat het centrum is bewoond, ontving de politie van de lokale bevolking meer noodoproepen dan op één jaar.

Sommige Duitsers zoeken inmiddels andere oorden op en verkiezen het platteland boven de steden. Volgens de statistieken verlieten 138.000 Duitsers in 2015 het land. Dit zou het hoogste cijfer zijn in jaren. Velen onder hen zijn intellectuelen die vooral de voorkeur geven aan Zwitserland en de Verenigde Staten. De uitbater van een immobiliënkantoor nabij het Balatonmeer in Hongarije meldt echter dat 80 procent van het Duitse cliënteel de migrantencrisis vermeldt als reden voor hun verhuis.

RIRO