Wij hebben weer een nieuw woord geleerd: de “patseraanpak”. Filip Dewinter kwam ermee opdagen vanuit Nederland. Dat gebeurde toen in de Veldstraat en aanpalende straten in Antwerpen-Noord, een huwelijk plaatsvond tussen een man en een vrouw van Marokkaanse “origine”.

Filip kreeg een YouTube-filmpje in handen dat hem deed steigeren: het toonde een indrukwekkende huwelijksstoet met een sliert luxeauto’s om van te duizelen: Rolls Royces, Ferrari’s, Lamborghini’s, Bentley’s, exclusieve Mercedessen, BMW’s en Porsches stonden in de straat en op de stoepen, waar zij het verkeer blokkeerden. Volgens Filip stond de politie erop te kijken, zonder iets te doen. “Kennelijk zijn de Marokkanen, en niet het stadsbestuur, de baas in Antwerpen”, deelde hij aan de media mee.

Nadat de bruidegom en zijn bruid onder luid gejoel in een witte oldtimer waren gestapt, trok de stoet met luid ronkende motoren naar San Marco Village, waar het trouwfeest in alle hevigheid zou losbarsten. Op YouTube ontdekte Filip dat er bijna vijftig exclusieve voertuigen waren die naar schatting 7 miljoen euro zouden waard zijn. En dan stelde hij de vraag of er niet zoals in Nederland een “patseraanpak” moet komen. “In Nederland wordt aan mensen met dure auto’s, juwelen of horloges gevraagd hoe ze zich die luxe kunnen veroorloven”, legde Dewinter uit. “Als ze niet kunnen aantonen dat ze over voldoende legale inkomsten beschikken, worden hun goederen in beslag genomen. Die aanpak heeft de Nederlandse staat al miljoenen opgeleverd.”

Het bruidspaar is volgens hem niet onbesproken. “De bruidegom is bestuurslid van de populaire zaalvoetbalclub Futsal Topsport Antwerpen en tevens de broer van een lid van de bekende drugsbende The Turtles.” En de bruid? Die is dan weer de zus van de beruchte crimineel Nordin “Sponky” El H., de zogenaamde garagist van de onderwereld.

De politie ontkende echter dat ze laks was geweest en dat ze niet “geschreven” zou hebben. Burgemeester De Wever trad de agenten bij. “Er is wel een pv opgemaakt en het YouTube-filmpje wordt aandachtig bestudeerd.”

Pagadder