2016-47_06_maarten-peeters_dewever-mediumWij hebben CD&V-voorzitter Wouter Beke zelden iemand meer belachelijk weten maken dan oud minister-president Kris Peeters. Niet alleen omdat hij hem naar Antwerpen dwingt voor de verkiezingen van 2018 (gemeenteraad), maar ook omdat hij hem zogezegd wil inzetten voor de verkiezingen van 2019 (parlement).

Peeters dus meid voor alle werk. En met welke zoethouder? Wouter Beke: “Ik reken op Kris Peeters, ook in 2019.” Dat is de wortel die de ezel wordt voorgehouden. Dat is het suikerklontje, het bolletje zilverpapier voor Zwarte Piet. “Zelfs al misluk je in de strijd tegen De Wever (wat vast staat), dan nog hou ik je binnen drie jaar de hand boven het hoofd.”

Zo hou je een dreumes voor de gek. Zo hou je een hond aan de leiband. Dit doe je niet met de man die ooit de meest schitterende minister-president van Vlaanderen was. Zijn type leende zich daartoe. Hij komt uit de hogere regionen van de middenstand. Hij heeft de stijl. Hij is geen ACV’er, wat afstraalt op je lichaamstaal. Hij is geen “boer” in de slechte zin van het woord. Geen afgeleefde natuurpunter, maar een verstandige groene. Hij maakt indruk, ook in het buitenland. Leidde Vlaamse missies in Mozambique, Zuid-Afrika, Botswana, Malawi. Hij maakte promotie voor Vlaanderen tijdens economische zendingen naar de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, China en (samen met Rutte) naar de VS. Een harde werker. Wij zagen hem bezig tijdens verschillende verkiezingscampagnes; hij was overal, onvermoeibaar. Zo iemand steek je niet tegen zijn goesting in een federale ministerspost. Hij past daar niet in. Hij moet kunnen werken aan een Vlaanderen dat aan de top staat in Europa. Zo iemand laat je niet opdraaien voor het werk van een schoonmaakster. Zeker niet in Antwerpen.

Want Peeters is geen Antwerpenaar. Hij is een ereboer uit Ruisbroek. Hij kan wel in Antwerpen komen wonen, maar ook dat is tegen zijn goesting. De aankondiging dat hij naar de Scheldestad komt om het op te nemen tegen De Wever verwekte ongeloof, hier en daar een schaterlach, een grimas. Op de webstek van Gazet van Antwerpen kon je onmiddellijk bolletjes kleuren. Dat viel al even slecht uit als de peiling van een gekend bureau. De Wever haalt ruwweg 40 procent, Peeters 10 procent. Zijn partij (de CD&V) zakt weg naar een niemendalletje. Peeters in de stoel van De Wever? Zelfs al zou dat wonder gebeuren, dan is het met een onmogelijke coalitie, tegen de goesting van de Antwerpenaar. Na een te voorspellen mislukking, dan maar havenschepen? Marc van Peel, die deze job lang niet zo slecht doet, is zomaar niet weg te ruimen. Maar Beke gaat zijn gang. Tot hij met man en muis vergaat.

Pagadder