Donald Trump is het product van een Duitse vader en een Schotse moeder. Zijn ex-vrouw Ivana is Tsjechisch van oorsprong. Zijn huidige levenspartner, Melania – waarmee hij in 2005 trouwde -, is zestalig en is Sloveense van afkomst. Hoezo, de nieuwe president van de Verenigde Staten is bekrompen, tegen multicultuur en anti-globalist?

Zeventig is hij ondertussen, de ‘President Elect’ Donald Trump. Geboren in Queens, New York City. In tegenstelling tot Barack Obama, is de geboorteakte van Donald Trump niet zoek geraakt en niet voor discussie vatbaar. De Republikein voelt zich op en top Amerikaan en leeft het grote leven, vol goud en geld. Hij draagt de bijhorende Amerikaanse droom al sedert zijn adolescentie uit. Toch liggen de antecedenten van de 45e president van de Verenigde Staten elders.

Duitsers en de Joden

Fred Trump werd, net als zijn zoon Donald, in de VSA geboren. Op 11 oktober 1905 zag hij het levenslicht in Woodhaven (Queens). De ouders van Fred, Elizabeth en Frederick, waren van Duitse afkomst. Zij emigreerden aan het einde van de 19e eeuw; ze staken de Atlantische Oceaan over. Het was in de VSA dat de Trumps een imperium zouden opbouwen in vastgoed. Ondanks de Duitse komaf, beweerde de vader van Donald Trump steevast dat de familiestamboom eigenlijk Zweeds kleurt. Hier blijkt weinig van te kloppen. Fred Trump werkte in de immobiliënsector veelvuldig samen met rijke joodse klanten. Sinds de Tweede Wereldoorlog was het logischerwijs geen visitekaartje om als Duitser bij Amerikaanse Joden aan te kloppen. Tot diep in de jaren tachtig zou vader Fred zich blijven voordoen als een Zweedse Amerikaan. John Walter, historicus en neef van Fred Trump, bevestigde aan de New York Times dat het Zweedse verhaaltje op los zand gebouwd is.

Fred Trump (1905-1999) huwde een zekere Mary Anne. Zij werd geboren als Mary MacLeod. Zoals de officiële naam doet vermoeden, is de moeder van ‘The Donald’ van Schotse komaf. Echter, in tegenstelling tot vader Trump was over moeder MacLeod bijzonder weinig bekend. Daar kwam de afgelopen dagen verandering in. De Britse media doken in de analen van de geschiedenis en gingen op zoek naar alle aanknopingspunten die er te vinden zijn over mama Trump.

Liefdadigheid uit het Noorden

Mary Anne zag in 1912 het levenslicht op The Isle of Lewis, een pietluttig eilandje bekend voor zijn calvinistische erfenis, in het noorden van Schotland. Het visserseilandje Lewis staat tevens bekend voor haar oude Keltische tradities. In 1930 zou ze, als verjaardagsgeschenk, afreizen naar de Verenigde Staten. Daar loopt ze, in New York City, Fred Trump tegen het lijf. MacLeod keert terug naar Schotland, maar ze blijft contact onderhouden met Fred. De twee schrijven elkaar veelvuldig brieven. In 1936 besluit Mary Anne haar vissersdorp te laten voor wat het is. Het Schotse meisje uit een conservatief milieu trekt naar The Big Apple, het bruisende centrum van de westerse wereld.

Het is enigszins logisch dat over de moeder van de toekomende Amerikaanse president, weinig bekend is. Mary zou steeds in de schaduw van haar succesvolle man blijven staan. Terwijl Fred een beroemde vastgoedbaron werd, bracht Mary MacLeod haar dagen vooral door in het luxeappartement van de familie. Om toch zin aan haar bestaan te geven, ging zij zich gaandeweg toeleggen op liefdadigheidswerk te New York.

Golfterreinen en boertigheid

Donald Trump bracht in 2008 voor het eerst een bezoek aan The Island of Lewis. Hij ging kijken in het huisje waar zijn moeder geboren werd. Over zijn afkomst liet Donald Trump geen twijfel bestaan. “Ik voel mij Schots”, beweerde hij stellig. In de buurt van Aberdeen legde Trump een uitgestrekt golfterrein aan. Hij liet er ook een hotel bouwen, MacLeod Hotel and Lodge, dat vernoemd is naar zijn moeder. Later volgde het Turnberry Golf Resort, met bijhorend relaxatiepark. Dit werd opgetrokken in South Ayrshire, in de buurt van Glasgow.

Voor de verkiezingen liet Donald Trump weten dat zijn consortium van plan is bijkomende grootschalige investeringen uit te voeren binnen de Schotse regio, wat extra banen en economische groei moet genereren. Voor de achtergestelde economie in Schotland een welgekomen geschenk. Het is dan ook verbazingwekkend hoezeer de Schotse politici – met de nationalisten van SNP voorop – diepe afkeer laten blijken voor Trump. Eerste minister Nicola Sturgeon gedraagt zich al geruime tijd uiterst boertig. Dat is ook Trump niet ontgaan. “Ik heb economisch zoveel gedaan voor de Schotse regio. De politici zouden juist dankbaar moeten zijn”, liet The Donald zich eerder al ontvallen.

Sturgeon en haar regering zitten dan ook met een diplomatiek probleem. Vorig jaar zei de SNP dat Trump “als ondernemer geen ambassadeur voor Schotland is”. Vorige week noemde de eerste minister Trump nog een ‘seksist en racist’. “Ik zal mijn mond niet houden over de figuur Donald Trump”, aldus Sturgeon. De SNP’ers zijn nationalisten, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Op sociaal-economisch vlak staat de SNP-regering een achterlijke politiek voor die nog rampzaliger is dan het beleid van de PS in Wallonië. Dat geeft te denken.

LvS